Anne ve babanın bebekleri söz konusu olduğu zaman en ufak bir sorunda dahi endişeye kapılmasın oldukça doğaldır. İçgüdüsel bir davranış olarak bilinen bu sahiplenme duygusu çok normaldir. Böyle bir durum bebeğin kakasını yapamıyor olmasının yanına sıra pek çok durumda da ortaya çıkar. 3 aylık bebek kakasını yapamıyor ne yapmalıyım? Bu soru ailelerin en çok sorduğu sorulardan bur tanesidir. Anne sütü lifli bir özelliğe sahip olmadığı için bebeklerin kakasını gecikmesi oldukça normaldir. Genel olarak bebeklerin kaka sayısı bağırsak ve sindirim sisteminin daha yeni gelişmeye başlamasına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Kakasını yapamayan bir bebek için hemen kabızlıktan bahsetmek doğru olmaz. Kabızlık genel olarak keçi kakasını anımsatan sert bir dışkılama şeklidir. Bebekler uzun süreli olarak kakasını yapamaz ise bir sorun olup olmadığını anlamak için ancak bir doktora götürüldüğü zaman anlaşılır. Bebek kakasının rengi, sayısı ve görünüş biçimi hangi durumlarda için normal ya da sorunlu ise bunu bilmekte fayda vardır. Kaka yapma problemi ile karşılaşıldığında dikkat edilmesi gereken bazı durumlar bulunur.
Bebeğin Kaka Rengi ve Düzeni Nasıl Olur?
Yeni doğan bir bebeğin genel olarak ilk 3 gün içerisinde yaptığı kaka rengi siyah olur. Bu kakaya makenyum kakası denir. Bunun sebebi, bebeğin anne karnında yuttuğu sıvıdan dolayı kaynaklanır. Daha çok katran ve siyah bir yapıda olan bu dışkı belirli bir dönemden sonra yeşil renge dönmeye başlar. 1. Haftadan sonra ise artık altın sarısı rengine dönüşmeye başlar. Bebeğin kaka rengi ve düzeni nasıl olur? Diye merak edildiğinde ise, bebeklerin kaka yapma süresi genel olarak bebekten bebeğe göre değişiklik gösterir.
1 gün içerisinde bazen 5 ila 6 kez, bazen de 8 ila 10 defayı bulabilir. Bir bebek 5 gün boyunca hiç kaka yapmıyorsa bu da oldukça normal bir durumdur. Kaka sayısı, genel olarak anne sütünün ne kadar verimli oluşuyla alakalı olur. Genellikle bebekler anne sütünün hemen sonrasında veya beslenme esnasında kakasını yapar. Bebekler sıvı bir gıda ile beslendiği için sulu bir kaka yapmaya devam etmeleri normaldir. Çünkü yeni doğan bir bebeğin şekilli bir dışkılama yapması kesinlikle beklenemez. Bu yüzden ebeveynlerin bu konuyla alakalı telaş yapmasına gerek yoktur. Eğer ki bebek gazını rahat bir şekilde çıkarabiliyor, kusmuyorsa ve keyifli ise bahsedilen bu dışkılama çeşitleri gayet normaldir.
Bebeklerde Kaka Rengi ve Türleri
Bebeklerin kaka sıklığında ve renginde bazen değişiklikler meydana gelebilir. Yalnızca anne sütü ya da mamalar beslenen ya da mamalar anne sütünü birlikte alan kaka rengi ve sayısı genellikle farklılık gösterir. Bu renk durumuna bağlı olarak ters giden bir şeylerin olduğu düşünülebilir. Bebeklerde kaka rengi ve türleri sorusu merak uyandırır. Bu durum için bazı etkenler bilinirse bir problemin olup olmadığı daha iyi anlaşılır.
- Kakadaki demirin artış göstermesi ve demir damlası bu renkle bağlantılı olur. Yeşil, sarı ve kahverengi kaka rengini siyaha benzer renkler de takip eder.
- 20 günlük bir bebek kakasını yapamıyorsa bu durum anne sütü ile alakalıdır. Kaka hardal rengi ya da altın sarı olup sulu ve pütürlüdür.
- Bebek anne sütü dışında besleniyorsa, bebeğin kakasının rengi sarımsı kahverengi, açık kahve rengi ya da yeşil renk olmasına neden olur.
- Anne yeşil renkte ağırlıklı besleniyorsa bebek yeşil renkte kaka yapar.
- Kaka bağırsakta uzun süre kalıyorsa dışkı sarıdan yeşile döner.
- Aydan itibaren demir damlası kullanılıyorsa kahverengi ya da yeşil renkli dışkı oluşabilir.