Söylenti olarak halk arasında spiralin ağır kaldırınca kayacağı bilinir. Ancak böyle bir oldu hiçbir uzman tarafından henüz teyit edilmemiştir. Bunun dışında spiralin kayacağı durumlar mevcuttur. Bu yüzden çok dikkatli olunması gereklidir.
Spiral Nedir?
Spermlerin yumurtaya ulaşarak döllenme olayı gerçekleşmesinin veyahut döllenme olsa dahi rahim iç duvar yapısını bozarak döllenmiş olan yumurtanın rahim içine yerleşmesinin önüne geçmektedir.Sıkça tercih edilen doğum kontrol yöntemlerinden biridir.Spiral yöntemi ile korunmak isteyen eşler ağır kaldırınca spiral kayarmı? Spiral hangi durumlarda kayar sorusunun cevabını bir hayli merak etmektedirler.
Spiral Ne İşe Yarar?
Spiral ne işe yarar? Rahim İçi Araç (RİA), spermlerin yumurtanın yanına ulaşıp döllenme olayı gerçekleşmesinin ve döllenme olsa dahi rahim iç duvar yapısının bozulmasını sağlayarak döllenmiş yumurtanın rahime yerleşmesinin önüne geçmektedir. Merak konusu olan; Ağır kaldırınca spiral kayarmı? Spiral hangi durumlarda kayar? sorusunun detayları şu şekildedir;
Ağır Kaldırınca Spiral Kayarmı?
Adetli iken veyahut adet görmüyor iken ağır kaldırmak ile spiralin kayma ihtimali çok çok düşüktür, belki de böyle bir ilişki hiç yoktur. ağır kaldırınca spiral kayarmı? Ağır kaldırmak karın içi basıncını arttırdığı için böyle bir söylenti gündeme gelmektedir.
Spiral Hangi Durumlarda Kayar?
Spiral kaymasının en yaygın nedeni ise; spiralin rahim içine doğru bir biçimde yerleştirilememiş olmasıdır. Tam olarak yerleştirilememiş spiraller zamanla başka yönlere doğru hareket edilebilmektedirler. Bu durumu önüne geçebilmek için, ilk uygulamadan sonra mutlaka kontrol muayenesi yapılması şart olmaktadır. Spiral hangi durumlarda kayar?
Doğumdan kısa bir zaman sonra takılan spirallerin de kayma ihtimali oldukça fazladır. Doğum sebebi ile rahim ağzının şekilde toparlanamaması halinde de spiralin başarılı bir biçimde rahime yerleştirilememe riski vardır. Çok sayıda doğum yapmış olan kadınlarda da rahim ağzının genişlemiş olmasından ötürü spiral kaymaları yaşanmaktadır.
Spiral Ne Zaman Takılmaktadır?
Spiral ne zaman takılmaktadır sorusuna cevap olarak; Spiralin genel olarak adet bitiminden hemen sonra takılması tavsiye edilmektedir. Çünkü süreç anında rahim ağzı olması gerekenden daha geniş olacağı için spiral çok kolay bir şekilde uygulanabilir. Ancak adet döneminde olunmadığı durumlarda da gebelik testi ile gebe olmadığı anlaşılan kadınlara da spiral uygulanması pekâlâ mümkün olmaktadır.
Spiral Kimlere Uygulanmaktadır?
Doğum kontrol yöntemlerinden biri olan spiral kimlere uygulanmaktadır?
- Daha öncesinde en az bir doğum yapmış olan kişilere,
- Emziren annelere doğumdan en az 40 gün sonra,
- Vajinal enfeksiyon geçirmeyen veya rahim ağzında yara olmayan hastalara,
- Ve bakır alerjisi olmayan kişilere takılmaktadır. Alerjisi bulunan ve adeti yoğun şekilde olan kişilere ise; hormonlu spiral uygulaması yapılmaktadır.
Spiral Kimlere Uygulanmaz?
Spiral kimlere uygulanmaz; Kalp kapağı rahatsızlığı bulunan kişiler için spiral uygulaması tercih edilmemektedir. Rahmin konjenital yani doğuştan gelen sorunları veyahut sonrasında oluşan yapısal anomalileri mesela; çift rahim, küçük ve kısa rahim, rahim içi miyom, rahim ağzı darlığı vb. rahatsızlığı olan kişilere takılmamaktadır. Şiddetli derecedeki adet sancısı ya da şiddetli âdet kanaması olanlara spiral takılmamaktadır.
Pap Smear neticesinin anormal olması durumunda veyahut kanser şüphesi var ise yine spiral uygulaması yapılmamaktadır.
Spiral Nasıl Takılmaktadır?
Spiral taktırmak birkaç dakika içinde yapılan oldukça kısa bir işlemdir. Spiral nasıl takılmaktadır? İşleme başlanmadan evvel jinekolojik muayene ve ultrasonografi ile rahim konumu ve yapısı doktorlar tarafınca değerlendirilmektedir.Spiral uygulaması yapılması için herhangi engel bir durum bulunmuyor ise spekulum takılıp rahim ağzı antiseptik solüsyon yardımı ile temizlenmektedir. Tenekulum denilen alet ile rahim ağzından tutulup rahime gereken pozisyon verilir ve sonrasında spiralin aplikatörü vasıtasıyla spiral rahim içine güvenli bir şekilde ve sadece saniyeler süren bir işlem ile yerleştirilmektedir. Spiralin ipi 0.5 ile 1 cm olacak şekilde kısaltılıp böylelikle işleme son verilmiş olunur.
Spiral takıldığı esnada kişi kasık bölgesinde hafif olacak şekilde bir kasılma veyahut kramp benzeri bir ağrı hissedebilmektedir. Bu durumun yaşanmasının önüne geçmek amacı ile işlemden evvel ağrı kesici tavsiye edilebilir. Spiral takıldıktan sonra rahim ağzında hafif olacak biçimde çok olmadan hafif kanamalar görülmesi gayet normal sayılmaktadır. Hastaya doktoru tarafınca bilgi verilip bu durumun işlemden ötürü olduğu ve endişe edilecek bir husus olmadığının söylenmesi gerekmektedir.
Spiralin takıldığı andan itibaren koruyucu etkisi devreye girer. En sondaki aşamada ise ultrasonografi yöntemi kullanılarak rahim içinde spiralin normal konumunda olup olmadığı görüntülenip kotrol edilmektedir.Spiral işlemi yapıldıktan yaklaşık bir ay sonra ise ultrasonografi yardımı (usg) ile spiral kontrol edilmekte ve ek olarak herhangi bir sorun gözükmüyor ise senelik kontroller ile spiral muayeneleri yapılmaktadır.
Spiral Takıldıktan Sonra Ne Sıklıkla Doktor Kontrolüne Gidilmelidir?
Spiral takılmasını müteakip ilk âdet kanamasından hemen sonra mutlaka öncelikli olarak jinekolojik kontrolüne gidilmelidir. Spiral takıldıktan sonra ne sıklıkla doktor kontrolüne gidilmelidir konusu önemlidir. Bu yapılacak kontrolde spiralin olması gereken yerde olup olmadığına ve herhangi bir enfeksiyonun gelişip gelişmediğine bakılacaktır. Eğerki bir sıkıntı yoksa, her şey yolunda ise 6 ayda bir olacak şekilde jinekolojik kontrollerine gitmeniz önerilmektedir.Bu yapılacak olan kontrollere ilave olarak, rahim ağzı kanser tarama açısından oldukça önemli bir test olan Pap Smear testini de yaptırmanız önerilmektedir.
Spiral Nasıl Çıkarılmaktadır?
Spiralin takılması kadar çıkarılması da oldukça basit ve ağrısız bir işlemdir. Spiral nasıl çıkarılmaktadır? Doktorunuz spekulum taktıktan hemen sonra spiralin ipini bir alet yardımı ile tutarak çekmektedir.Eğer ip görünmüyor ise anestezi altında spiralin çıkarılması gerekebilir. Spiral rahimden çıkarıldıktan hemen sonra gebe kalmak mümkün olmaktadır.
Spiral Kullanan Kişilerin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
Şayet bir kadın spiral taktırdı ise; spiral kullanan kişilerin dikkat etmesi gereken hususlar nelerdir maddeler halinde sıralanabilir.
Spiral takılmasının ardından yüksek ateş, kasık ağrısı, halsizlik, kötü kokulu akıntı gibi sorunlar yaşandığı takdirde hemen doktora başvurulmalıdır, ihmal edilmemelidir.
- Spiral oldukça yaygın ve etkili bir korunma yöntemi olsa dahi muhakkak senelik rutin kontrollerinizi ve Smear testinizi yaptırmanız önerilmektedir.
- Spiral taktırma işleminden sonraki ilk 3 ay âdet kanamanız ve sancınız her zamankinden daha fazla olabilir fakat ek bir sıkıntınız yoksa daha sonraki aylar bu şikayetleriniz ortadan kalkacaktır. Bazı hastalarda ise ilk 3 ay böyle bir şikayet hiç olmayadabilir.
Spiral kullanımı sırasında eğer spiral ipini hissedemez iseniz kontrol zamanını beklemeden mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz. Eğerki adet gecikmeniz olursa %2 gebelik riski taşıdığınızı unutmamalısınız ve gebelik testi yaptırarak doktorunuza başvurmalısınız.
Spiralin sizi sadece gebeliğe karşı koruduğunu unutmamak gereklidir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı önlemlerinizi ariyetten almalısınız. Cinsel ilişki sonrası yaşanan kanama veyahut normalden daha fazla ve düzensiz âdet kanamaları durumunda doktorunuz ile muhakkak görüşmelisiniz.