1. Anasayfa
  2. Sağlık

Balık Yedikten Sonra Hangi İlaçlar İçilmez? Balık Yedikten Sonra Antibiyotik İçilir Mi?

Balık Yedikten Sonra Hangi İlaçlar İçilmez? Balık Yedikten Sonra Antibiyotik İçilir Mi?

İnsanlar arasında da bilinen kimi doğru kimi yanlış olan bazı gıdalarla birlikte tüketilmemesi gerek yiyecek içecek ve ilaçlar bulunmaktadır. Bunların başında her ne kadar süt ve süt ürünleri gelse de balık da bu gıdalar arasında yer alıyor. Bilindiği üzere balık omega 3 ve omega 6 yağları açısından oldukça zengin ve protein içerikli bir tüketim gıdasıdır.

Balıkla birlikte veya balıktan sonra tüketilip tüketilmemesi gereken birçok gıda söz konusudur. Bunların birçoğu doğru birçoğu ise yanlış olarak bilinmektedir. Herkesçe farklı yorumlar yapabilir. Özellikle balıkla birlikte tüketilmesinin zararlı olup olmadığının başını yoğurt ve ayran çekse de balık yendikten sonra ilaç içmenin zararlı olup olmadığı da bunun içerisindedir.

Balık yedikten sonra antibiyotik kullanıp ilaç içmeniz gerekip gerekmediğini söyleyebilecek en doğru kişi doktorunuzdur. Balık tükettikten sonra ilaç veya antibiyotik kullanmanız gerekiyorsa doktorunuz ilacınızın içeriğini doğru bir şekilde ve tam olarak bildiği için sizi yönlendirecektir. İlaç kullanmak istediğiniz takdirde doktor kontrolünde ilaç almanız sizin için en iyi tercih olacaktır.

Doktora Danışmak Neden Önemli

Doktorunuz balık yedikten sonra ilaçlarınızı almanız da bir sakınca görmüyor ise bol su içerek ilaçlarınızı kullanabilirsiniz. Fakat doktorunuzla irtibata geçemediyseniz balık yediğiniz sürenin üzerinden biraz zaman geçmesini bekleyerek tercihe bağlı olarak antibiyotik ve ilaç içebilirsiniz. Tükettiğiniz balık taze ise genel olarak bir sorun oluşturmayabilir.

Balık Tüketilirken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Balık ve protein içeriği zengin diğer bütün gıdalar insan sağlığı açısından önemli ve tüketilmesi gereken besinlerdir. Çocuklar için büyüme ve gelişme büyükler için ise sağlık dengelerini korumaları açısından önem arz etmektedir. Sağlıklı ve düzenli beslenme prizmasının önemli gıdalarından olan balık kalp sağlığı için de oldukça önem arz etmektedir. Düzenli ve dikkatli bir şekilde balık tüketimi hafıza, göz ve kemiklerimizin sağlığını güçlendirmede önemli rol oynar. Obezite riskini de azalttığı bilinmektedir. Kanser ve kanser çeşitlerine de karşı etkili bir besin olduğunu söyleyebiliriz. İçerisinde ki omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinin beyin ve sinir sistemini onararak ve güçlendirerek bağışıklık sistemini de koruyarak vücuda katkı sağlar.

Balık Nasıl Tüketilmelidir?

Tüm uzmanlar bizlere balığı haftada 2 kez 300 er gramlık porsiyonlarla dozunu abartmadan tüketmemizi öneriyor. Balıktan gerçekten fayda almak için dikkat etmemiz gereken noktalar bilmemiz gereken hususlar bulunmaktadır. Balığı una bulayıp kızartma gibi hatalı bir pişirme tekniğinden uzak durmamız gerekmektedir. Bunun nedeni ise unun yüksek ısı ile temas edip pişmesi sonucunda ortaya çıkabilecek çeşitli bileşenler çeşitli maddeler vücutta kanser hücrelerinin gelişimine yol açmaktadır. Aynı zaman da vücuda gereksiz yağ alımına da yol açmaktadır.

Balığı tüketirken üzerine limon sıkmak limonun içeriğinde ki C vitamini ve antioksidanlar balığın salgıladığı omega 3 yağının özelliğinin vücutta kullanımını arttırarak balığın vücudu zehirleyici veya tetikleyici bir etkisi var ise vücutta ki toksin etkiyi olabildiğince azaltır. Balık sade yenmeyi tercih edilmemeli yanın da yeşillikler ve salatalarla tüketilerek zenginleştirilmelidir.

Balıkta en az düzeyde bulanan c vitamini böylece zenginleştirilmiş olunur. Ayrıca yeşillikler omega 3 yağının bağırsaklar tarafından emilimini de arttırır ve daha uzun süreli olarak size tokluk hissiyatı verir. Balık yerken yanında soğan da tercih edebilirsiniz. Soğanın içeriğinde kan şekerini düşürücü özelliği vardır. Böylece yüksek kan şekeri değerlerine sahip şahıslar balık tüketirken soğan da tercih ederler ise hem balığın içeriğinden faydalanmış hem de kan şekeri seviyelerini düzenlemiş olurlar. Balıkları çıtır çıtır olana kadar pişirmekten kaçınınız çünkü vitaminler uzun süre yüksek ısıya maruz kalırlar ise yapılarında bozulma meydana gelir ve balığın vitamin içeriği olması gerektiğinden düşük seviyeye gelir. Bayatlamış balık toksin salgıladığından zehirlenmelere neden açar balık alırken taze tüketmeye ve taze balık almaya dikkat edin.

 

 

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
Paylaş

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir