İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Anne ve Bebek

Bebe Bisküvisi Kaçıncı Ayda Verilir? Bebe Bisküvisi Ne Zaman Verilmeye Başlanır?

Bebe Bisküvisi Kaçıncı Ayda Verilir? Bebe Bisküvisi Ne Zaman Verilmeye Başlanır?
+ -

Özellikle yeni anne olan kadınların cevabını en çok merak ettikleri sorulardan birisi de, Bebe bisküvisi kaçıncı ayda verilir? Bebe bisküvisi ne zaman verilmeye başlanır? olmaktadır. Yeni doğmuş bebeklerde en doğru olan beslenme biçimi, en az ilk altı ay anne sütü beslemektir. İlk altı ayda verilen anne sütü, yeni doğmuş olan bebeğin bütün ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

Altı ayın sonunda ise kontrollü olmak şartı ile bebeklerin bedensel ve zihinsel gelişimlerine yardımcı olmak için anne sütünün yanında, bebeklere ek gıdalar da verilmeye başlanabilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken tek nokta ise ek gıdalar verilmeye başlandığı zaman anne sütünün de verilmeye devam edilmesi gerekliliğidir.

Bebe Bisküvisi Ne Zaman Verilmeye Başlanır?

Anne sütü yeni doğan bebekler için çok önemli bir besin kaynağı olup, altıncı ayın sonunda ek gıdalarla bebekler beslenebilse de, 1 yıl boyunca bebeklerin anne sütünü kesinlikle alması lazımdır. Altıncı ayın sonunda ise ek gıdaların verilmeye başlanması ile bebek için temel besin maddesi anne sütü olmak şartıyla, bebe bisküvisi de bebeklere rahatlıkla verilmeye başlanmaktadır. Bu bağlamda bebeklerin ek gıdaya geçiş süreci içerisinde bebeklerin bazı hareketleri yapabilir hale gelmesi gerekmektedir. Bebeklerin ek gıdaya geçebilmesi için gözlemlenmesi gerekenler ise şunlar olmaktadır;

  • Ek gıdaya geçiş yapacak olan bebeğin kendiliğinden ellerini ve bazı eşyaları ağzına götürebilmesi gerekmektedir.
  • Bebeğin başını dik bir şekilde tutabilmesi lazımdır.
  • Bebeğin yediği yemeğe karşı ilgili olması şarttır.
  • Çiğneme hareketini başarması gerekmektedir.
  • Bebeğin ağzına aldığı yemekleri ağzının içerisinde tutabilmesi lazımdır.

Bu hareketleri kolaylıkla ve refleks olarak yapmaya başlayan bebeklere, ek gıdalar ve bebe bisküvisi de rahatlıkla verilebilmektedir.

Bebeklere Bebe Bisküvisi ve Diğer Ek Gıdalar Verilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Anne sütünün yanında, kademeli olarak ek gıdaya geçiş döneminde bebeklere bebe bisküvisi yanında, çocuk doktorunun da tavsiyesi ile diğer ek gıdalar da yeni doğan bebeklere verilebilmektedir. Altıncı ayın sonunda olmak üzere ek gıdaya geçiş sürecinde, her bebeğin bünyesinin farklı tepkiler verebileceğine özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda bebeklerin ek gıdaya geçiş süreci içerisinde önem verilmesi gerekenler ise şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Bebeklere ek gıda verilme sırasında annelerin, özellikle bebeğin dik olarak oturmasına dikkat etmesi gerekmektedir. Dik bir oturuş sağlamayan bir bebek yemek yediği esnada yutkunma zorlukları çekebilmektedir.
  • Bu geçiş döneminde bebeğe verilecek ek besinler kıvam olarak, çok yumuşak bir kıvamda hazırlanmalıdır. Böylelikle bebeklerin bu yiyecekleri yutması daha kolaylaşmaktadır.
  • Bebeğe ek besinleri yedirilmesi esnasında ise onu zorlamadan ve çok ufak lokmalar şekilde verilmesi gerekmektedir.
  • Bebeklere verilecek olan besinler arasında pilav, muz ve patates gibi benzeri kabız yapabilecek olan besinlerin yanında, mutlaka bağırsakları düzenleyici ve sindirimi kolaylaştırıcı kefir, bamya ve armut gibi ek besinlerle dengeli olarak yedirilmesi lazımdır.
  • Ek besinleri yemek istemeyen bebeklerin zorlanması doğru olmayıp, alıştırarak ve sevdirerek yemek yedirilmesi daha iyi bir yöntem olmaktadır.
  • Altıncı ayda bebeklerin bağışıklık sistemleri tam olarak çalışmadığı için bebeklere yedirilecek olan ek besinlerin hazırlık aşamasında çok iyi temizlenip, yıkanması şarttır. Hayvansal gıdaların ise çok iyi pişirildikten sonra bebeklere yedirilmesi lazımdır.
  • Bebeklerin güvenliği için ek besin verilme esnasında bebeklerin kesinlikle yalnız kalmaması gerekmektedir.
  • Bebek yemeklerinde kullanılacak olan sebzelerin buharda pişirilmesi en doğru yöntem olacaktır. Bu sayede sebzelerin içinde bulunan vitaminlerin ve minerallerin besin değerleri korunmaktadır.
  • Bütün bunlara bağlı olarak bebeklere yedirilecek olan ek gıdaların vitamin, kalsiyum, protein ve mineraller açısından zengin olan gıdalardan oluşmasına dikkat etmek lazımdır.
  • Bebek ek gıdalarının mevsimine uygun meyve ve sebzelerden oluşması lazımdır. Aynı zamanda sebze ve meyvelerin organik olması en iyi seçenek olacaktır.
  • Bebeklere ek gıda verilme aşamasında, kesinlikle 1 yıla kadar anne sütünün temel besin olduğunun unutulmaması gerekmektedir. Ek gıdaların emzirme aralarında ara öğün olarak verilmesi, bebekler için en doğru beslenme tarzı olmaktadır.
  • Bebeklere verilecek olan ek yiyeceklerin, mutlaka sağlıklı ürünlerden oluşmasına ve vücuda zarar verici ek gıdaların verilmemesine dikkat edilmesi lazımdır.

Bütün bu noktalara dikkat edildiği takdirde bebekler sağlıklı bir beslenme ile gelişimlerini daha iyi tamamlamaktadır.

 

Yorum Yap