1. Anasayfa
  2. Anne ve Bebek

Bebeklerin Eklem Yerlerinden Ses Gelmesi Neden Olur?

Bebeklerin Eklem Yerlerinden Ses Gelmesi Neden Olur?

Bebeklerimiz bizler için değerli varlıklardır. Bu noktada onların vücutlarında olan her türlü değişim de dikkatimizi çekmektedir. Sağlıklarına zarar gelmemesi için her türlü önlemi almaya çalışmaktayız. Bu noktada bebeklerimizden farklı bir ses geldiğinde veya bir sağlık sorunu olduğundan şüphelendiğimizde bu bizi tedirgin etmektedir. Bu noktada karşılaşacağımız problemlerden birisi de bebeklerin eklem yerlerinden ses gelmesidir. Anne ve babalar bu durumdan endişelenmekte ve bebeklerden gelen bu seslerin normal olup olmadığını merak etmektedir.

Bebeklerden Eklem Sesi Neden Gelir?

Bebeklerden eklem sesi gelmesinin birçok sebebi bulunabilmektedir. Bebeklerin kemik yapısı bizimkiler gibi değildir. Daha çok kıkırdak bir dokudan oluşmaktadır. Bu noktada bazı seslerin gelmesi normal olabileceği gibi bazı seslerin gelmesi normal değildir.

  • Bebekleri özellikle kucağımıza aldığımızda veya bir yere bıraktığımızda eklem sesi gelebilir.
  • Bebeklerde bir eklem veya kemik problemi varsa bu yine eklem sesi gelmesine neden olabilir.
  • Bebek sert bir darbe aldığında, eli, kolu veya bacakları çok fazla çekildiğinde bu tür sesler gelebilir.

Bu belirtilerden bazıları normaldir. Çocuklardan bu tür seslerin bazılarının gelmesi beklenen ve olağan bir durumdur. Fakat gelen bazı sesler bebeklerimizde bir sorun olduğunun göstergesi olabilmektedir. Bu noktada sesin ne zaman ve nereden geldiği önemli bir husustur. Bir ses geliyorsa mutlaka bunu dinlemek ve takip etmek gerekmektedir.

Bebeklerden Gelen Ses Zararlı Mıdır?

Yukarıda da belirtiğimiz gibi bebeklerin eklem yerlerinden ses gelmesinin birçok sebebi bulunmaktadır. Bu noktada seslerin nereden ve ne kadar geldiği önemlidir. Eğer bebeklerinizi yerinden alırken, bir yere yatırırken veya kucağınıza alırken hafif sesler geliyorsa bunlar normaldir. Bunlar bizim de parmaklarımızdan gelen seslere benzemektedir. Bu sesler gayet normal olan seslerdir. Bizlerden de gelebileceği gibi bebeklerden de bu tür ufak sesler gelmesi normaldir.

Fakat sürekli olarak ses geliyorsa. Bebek hafif dönmeye çalışırken bile sesler çıkıyorsa bu bir eklem probleminin göstergesi olabilmektedir. Bu noktada mutlaka bir doktora görünmenizde fayda bulunmaktadır. Bebekte bir kemik veya eklem problemi varsa bu noktada sürekli olarak ses gelme ihtimali bulunmaktadır. Çok sık ve farklı sesler geliyorsa bu noktada mutlaka doktora görünmeniz gerekmektedir. Doktor gerekli testleri yapacak ve sesin kaynağını bulacaktır.

Bebeklerde Egzersiz Yapılmalı Mı?

Bu noktada uzmanlar bebeklerde hafif egzersiz yapılmasını tavsiye etmektedir. Kol ve bacak esnetme hareketleri bu noktada yapılabilecek aktiviteler arasında bulunmaktadır. Tabii ki burada hareketleri doğru olarak yapmanız gerekmektedir. Bebeğinize bu tür hareketleri yaptırırken sert davranmanız ciddi şekilde yaralanmasına neden olabilir. Bu konuda da doktorunuza başvurmanız iyi olacaktır. Doktorunuz hem hangi hareketleri yapmanız gerektiğini sizlere bildirecek hem de bu hareketleri bebek üzerinde nasıl yapmanız gerektiğini sizlere gösterecektir. Bebek bakımı konusunda her zaman uzmanlar ve doktorlar sizlerin danışacağı birinci isimler olacaktır. Bebeğin sağlıklı bir şekilde büyümesi için mutlaka doktorların tavsiyelerine uymanız gerekmektedir.

Bu noktada eğer normal dışı bir ses duyduysanız veya duyduğunuz sesten dolayı şüphelendiyseniz doktorunuza başvurmanız faydanıza olacaktır. Hem bebeğinizde bir problem varsa bunu erkenden çözüm olursunuz bir problem yoksa bile aklınızdaki soru işaretlerinin gitmesini sağlarsınız. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi doktorunuzun önereceği egzersizleri yapmak bebeğinizden gelen bu seslerin azalmasını da sağlayacaktır. Bu noktada mutlaka bebeğinizi düzenli olarak kontrol ettirmeli, doktorunuzun tavsiyelerine uymalı ve olağan dışı bir durum gördüğünüzde de bu durumu doktorunuza bildirmeniz iyi olacaktır. Bebeğinizin sağlıklı bir gelişim göstermesi için bu önemlidir.

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir