1. Ana Sayfa
  2. Bilgi

Bipolar Bozukluk Nedir ? Bipolar Bozukluk Hastaları Yorumları

Bipolar Bozukluk Nedir ? Bipolar Bozukluk Hastaları Yorumları
+ -

Bipolar bozukluk, günümüz toplumuzda yaygın rastlanan ve bireylerde genel hastalığının teşhisini tam anlaşılamamış bir tür psikolojik olgudur. Genelde iki duyguyu anda yaşanması ile  ortaya çıkan duygu durum geçişleri vardır. Bunlar ; manik dönem ve depresif dönem olarak ikiye ayrılmaktadır. Manik dönem : Günlük yaşamda sizi heyecanlandıracak bir şeyin oluşmamış olmasına rağmen , ruhsal duygu durumu çok çoşkulu, aşırı enerjik ve aşırı mutlu bir hissiyat içerisinde olma haline manik dönem denilmektedir. Birde depresif dönem diye adlandırılan bilimsel bir kavram vardır.

Depresif dönem ise; bireylerin sağlıksal bir problem olmamasına ve moralini bozabilecek bir durum yaşanmamasına rağmen gün içerisinde kendisini bir an da mutsuz , çok yorgun ve hayata karşı karamsar bir bakış açısına bürünmeleri ile kendini lanse etmektedir. Manik dönem ve depresif dönem birbirinin tam aksi olması ile her bireyde  farklı reaksiyon gösterebilmektedir.

Manik Dönemde ;

  • Şiddet eğilimi
  • Halisünasyon görme
  • Uyku bozukluğu
  • Yoğun enerji
  • Tüm eğlencelere katılma isteği
  • Dikkat bozukluğu
  • Hızlı konuşma ve kelime kaybı
  • Zararlı madde kullanımda artış
  • Aşırı özgüven hali

Depresyon döneminde;

  • Suçluluk duygusuna kapılma
  • İştah kaybı
  • Karamsar ruh hali
  • Ciddi derecede özgüven eksikliği
  • İntihara teşebbüs

Bu iki durum duygu bozukluğunun haricinde bir de bipolar olarak adlandırılan bir psikolojik reaksiyon ile karşılaşmaktayız. Bipolar bozukluğu nedir? Öncelikle bipolar karma bir olgu olarak görülmektedir. Yani hem manik dönem hem de depresif dönemin bir arada oluşmuş bir duygu durumudur. Bipolar semptomu görünen kişilerde aynı anda inişli çıkışlı bir davranış söz konusudur. Bir an da çok neşeli ve enerjik hissederken,  saniyesinde kendisini aniden çökmüş ve mutsuzluğa kapılmış bir halde bulabilmektedirler.

Bipolar Bozukluğu Belirtileri Nasıldır?

Bipolar bozukluğu teşhisi konulması için mevsimsel geçişler dikkate alınmalıdır. Çünkü mevsimsel geçişlerin de duygu durumunun değişmesinde aktif rol oynamaktadır. Her mevsimsel geçişlerde yaşanan duygusal bir durumu bipolar sanmamız gereksiz endişelenmemize sebebiyet verebilmektedir.Kısacası bu durumu teşhisinin konulabilmesi için  iyi analizde bulunulmalıdır.

Bipolar bozukluk belirtileri, mevsimsel geçişlerde duygularını aşırı yoğun yaşayan kişileri daha çok göz önünde buludurulması gerekmektedir. Normal bir bireyden oldukça fazla bir duygu yoğunluğuna maruz kalabilmektedirler. Kategorize edecek olursak ilkbahar-yaz aylarında aşırı enerjik, çoşkulu , kıpır kıpır, içi içine sığmaz bir hale bürünmüşken; sonbahar- kış aylarında melankolik olarak adlandırılan içine kapanıklık, yorgunluk, bitkinlik, karamsarlık, öfke hali , ve kararsızlık gibi durumlar baş göstermektedir. Bu dönemlerde gergin ve saldırganlık hali yoğun bir şekilde yaşandığı için çevreye ve kendine zarar verebilme eğilimleri ile toplumda intihar ve olumsuz vaka sayısı artış göstermektedir. Bipolar daha çok manik dönem ve depresif dönemin karma hali olması sebebiyle olay sonrası kişi kendi davranışına bile anlam veremez bir hale dönüşmesiyle karşı karşıya kalabilmektedir. Bireyler bu gibi yoğun bir duygu durum karmaşası içerisinde olma durumunda bir uzmandan yardım almaları yararına olacaktır.

Kimlerde Bipolar Bozukluğuna Rastlanır?

Günümüzde kadın- erkek fark gözetmeksizin hemen hemen herkeste meydana gelebilecek bir duygu durum bozukluğudur. İstatistik olarak her 100 kişi arasından 3 kişiye bipolar tanısı konulmaktadır. Genel olarak bipolar bozukuğu tanısı konulan kişilerin yaş aralığı ise 18-25 yaş aralığında olmaktadır. Bir nevi genç kesim denilen yaş aralığının bu duygu durumundan daha fazla etkilendiğinden söz etmek mümkündür.

Bipolar Bozukluğu Teşhisi Nasıl Konulur?

Bilindiği üzere her tür rahatsızlıkta en önemli etken erken tanı ve tedavi sürecidir. Her ne kadar da basit bir rahatsızlıkmış gibi görünen bipolar bozukluğuna,  en erken teşhis ile kontrol altına alınması sağlanılabilir. Belirli bir sınıra ulaşmamış hastalarda teşhis sonrası tedavi süreci oldukça hızlı olumlu sonuçlar vereceği gibi ileri düzey hastalarda bu durum daha da zor uzun dönem bir tedavi uygulaması ile ilerleme kat edilmektedir.

Her iki durumda da tedavinin olumlu sonuç vermesi mümkündür. Kişilere tanı ve tedavi öncesi Bipolar bozukluk testi de uygulanabilmektedir. Lakin tedavi süreçleri arasında kısa ve uzun dönemli tedavi olmak üzere fark gözetilebilmektedir. Erken teşhis önemli olduğu kadar erken tanı ile tedaviye başlayan kişi sayısı bir o kadarda düşüktür. Çünkü genelde kişilerin kendinde oluşan bu duygu durumunu hiperaktivite belirtileri ile karıştırmasından kaynaklamaktadır. Bir diğer geç tanı nedeni ise, sağlık sorunlarında beraberinde baş göstermesi; kalp rahatsızlığı, troit hastalığı, obezite ve vb. Gibi sağlık sorunların olması bipolar teşhisinin konulmasını daha da zorlaştırmaktadır. Bu sebeblerden dolayı genellikle bipolar bozukluğuna teşhis  geç  konulmaktadır.

Bipolar bozukluğunun Tedavi Süreci

Kalıplaşmış bir tedavi yöntemi olmamakla birlikte kişiye göre geliştirilmiş bir tedavi uygulanmaktadır. Her bir bireyin kendine has bir duygu durumu olması ve birbirinden farklı yaşam koşullarına ve  karakterlere sahip olmaları nedeniyle, kişiye has bir tedavi süreci oluşmaktadır.

Bipolar tedavi süreci kategorize etmek gerekirse ilaçla tedavi ve terapi ile tedavi veyahut her iki tedavi yöntemi olabilmektedir. İlaç tedavisi; bipolar bozukluğu teşhisi konulmuş hastalara özel geliştirilmiş bir çok ilaç tedavisi bulunmaktadır. Bu ilaçlar hastalara doktor tarafından en uygun olanını tespit edilerek kontrollü bir şekilde temin edilmesi sağlanmaktadır. İlaç sonrası hasta bir süre uzman doktor tarafından gözlem altında tutularak ilacın ve dozunun kişiye olumlu-olumsuz etkilerini gözlemlemesi ile kişilere en doğru tedavi  yolunu sunmayı sağlamaktadır. Tabi ki sadece ilaçla tedavi tek başına mümkün olmayabilir bunun yanı sıra tedavi sürecinde hastaya ek olarak terapi uygulamasıda yapılabilmektedir. Terapi ile tedavi süreci ise,

Uzmanlar genel olarak ilaç tedavisinin yanı sıra terapi tedavisi ile bir arada daha etkili bir sonuç alabildiklerini kanaatına varmışlardır. Genel olarak terapi süreci; Kişilerin davranışlarının olumlu yönde değiştirilmesine, günlük rutin alışkanlıkların daha iyiye doğru ilerlemesine, Pozitif düşünce becerilerinin kazanılmasına, stres kontrolü ve aile ilişkilerinde olumlu yönde yönlendirilmesi gibi bir çok konuda fayda sağlamaktadır. Dolayısıyla bu tür vaka görünen kişilerin en çok merak ettiği bipolar bozukluğu olanlar evlenebilir mi gibi sorularında cevabını olumlu yönde netleştirdiği görülmektedir.

Bipolar bozukluk hastaları Yorumları

Öncelikle bu tür rahatsızlığa yakalanıp teşhisim çok geç öğrenilmiş biri olarak şunları söylemeliyim ki; Günlük yaşamımda  bu duygu geçişlerin normal olduunu ve bu benim karakterime has bir özellik olduğu düşüncesi içerisindeydim. Genel olarak bende ki duygu durumu bipolar bozukluğu olduğunu anlamam zaman aldığını söyleyebilirim. Aynı gün içerisinde hem çok iyi pozitif iken 10 dk geçmeden bir anda çevreme karşı  çok ketum bir kadın olabiliyordum. Neyse ki bir arkadaşımın bu konuda edindiği bilgi üzerine kendimi sorgulamayla başlayan sürecim bir uzman kontrolüne kadar uzanan yolculuğumda iyi ki tedavi olmuşum dediğim günlerdeyimm..

Nazlı Durağan

Nerden başlamalıyım sözlerime hiç bilemiyorum.. Ben üniversiteye hazırlanan bir genç olarak ders çalışma ve yaşam koşulları gibi bir çok konuda kendime aşırı özgüvensiz, karamsar özellikle kış aylarında beni yataktan çıkaramayan eli kolu kakmayan savunmasız bir kız haline dönüştüren bu duygu durum bozukluğunu anlamakta güçlük çeksemde annemin beni teşvik etmesi ile çok sevdiğim canım doktorumu tanımam ile hayatımda çiçekler açtı diyebilirim. Evet hayal ve abartı gibi gelebilir fakat yaşayan bilir ben hem ilaç hemde terapi ile gerçekten özüme döndüm diyebilirim başta doktoruma ve bu konuya değinen herkese

çok çok teşekkürler…

Emine Yılmaz

Evet arkadaşlar bende biraz geç öğrendim fakat geç olsun güç olmasın diyenlerdenim. Sağolsun tavsiye üzerine ve yoğun araştırmam ile bir süre tedavi gördüm ve şu an normal hayatıma dönmüş gibiyim . Belki tuhaf geliyor ama gerçekten özel hayatı inanılmaz etki eden bir şeymiş…

Hasan Arısoy

Merhaba bende aynı durumları yaşadım . Her şeyi en ince ayrıntısına kadar okudum bilgi edindim bir doktordan yardım almakta gerçekte faydasını çok iyi gördüm.

Cemre Çalışkan

Selam ben açıkçası hiç bilmiyordum hele hele şu mevsimsel geçişlerde yaşadığım semtomlar acayip etkiliydi ve zamanla daha da ilerledi bende uzaman yardımı aldım. Öncellikle doktorum beni bir süre izledi ve doğru ilacımı ve tedavimi teşhis edip uygulamaya koyuldu ve çok memnun kaldım.

Emre Korkmaz

Ben de terapinin inanılmaz bir faydasını gören biri olarak bir insan bu kadar mı olumlu bir noktaya gelebilir diye kedime şaşıyorum tabi çevremde çok şaşırıyor ve herkese tavsiye ediyorum iyiki halının altına süpürmemişim de bu haldeyim.

Yorum Yap