Boğazdaki yumru hissi birçok sebepten dolayı olabilir. Boğazdaki bu his bazen şişkinliğinde habercisi olabilir. Boğazdaki yumru hissi nefes darlığı gibi hastalığında sebebi olabilir. Ayrıca bunun dışında boğazda takılma hissi psikolojik de olabilir. Eğer boğazda sadece yumru hissi yaşıyorsanız bunu bir hastalığa yormak çok daha kolay olacaktır.
Boğazda Yumru hissi ve sırt ağrısı gibi bazı yan ağrılarda varsa bunlar başka bir hastalığın habercisi olabileceği gibi yine psikolojik bir tepkime de olabilir. Çünkü çoğu zaman yaşadığımız duygusal gerilimler sayesinde vücudumuz bir tepki vermek ister. Bu tepkiler bazen size hastalanmışsınız gibi gelebilir. Bu da Boğazdaki Yumru hissinizi açıklayabiliriz.
Eğer geçmeyen bir boğazda yumru hissi varmış gibi hissediyorsanız bu bir yutkunma problemi de olabilir. Buna tıpta Globus ismini verilir. Bu hissi genellikle Bir şey yerken veya içerken hissetmeye başlarsınız ve yavaş yavaş ortaya çıkar.
2500 yıl önce Hipokrat boğazda yutkunma hissini araştırmıştır. Hipokrat bu hissin psikolojik temelli olduğunu düşündüğü için bir hastalık olarak tanımlamaz. Fakat günümüzde psikolojik olarak aşırı bir stres ve kaygı bozukluğundan kaynaklandığı da bilinir.
Bunun dışında Globus hastalığının bazı nedenleri olabilir. Bu nedenler ise şunlardır;
- Faranjitler
- Reflü hastalığı
- Stresten veya kaygıdan oluşacak psikolojik durumlar
- Yemek borusunda üst kısmında fonksiyon bozukluğunun görülmesi
- Yutak, gırtlak gibi bölgelerde tümör
- Tiroid bezinde tümör
- Sinüzitten dolayı oluşmuş olan geniz akıntısı
Boğazda Yumru Hissinin Tedavisi Nedir?
Globus genellikle psikolojik olduğu söylense de bazen hastalık türü de olabilir. Boğazdaki Yumru hissinin yanı sıra boğazda şişlik hissedilmesi de beraberinde gelebilir. Fakat bunun dışında boğazdaki şişme birçok hastalığın habercisi olabilir. Günümüzde nezle grip gibi hastalıklara yanı sıra covid-19 gibi hastalıklara sebebinin belirtisi de olabiliyor.
Bazen soğuk algınlığı içtiğimiz bir ilacın yan etkisi yediğimiz yiyeceklerde soğuk tüketiminin aşırı olması durumunda da boğazda bir şişkinlik kızarıklık olması çok normaldir. Bunun için bir kulak burun boğaz doktoruna görünerek ne olduğunu hızlıca öğrenebilirsiniz. Ayrıca bu iki duruma aynı anda yaşıyorsanız bunun sebebi çoğunlukla psikolojikte olabilir. Eğer bu durum çok uzun süre devam ediyorsa ve bir türlü geçmiyorsa bir doktora danışın.
Boğazdaki Şişkinlik Bir Türlü Geçmiyor Ne yapmalıyım?
Genellikle boğaz şişliği bir hastalıktan dolayı olabiliyor. Her yaşta görülebile boğaz şişliği tedavisi diğer hastalıkları göre daha kolaydır. Tümör kaynaklı bir şişkinlik hissetmeniz normaldir. Fakat eğer boğaz şişliği daha yeni başlıyorsa ağız ve yemek borusunda bir iltihap durumu da olabilir. Boğaz şişliği ile birlikte yutkunma zorluğu da geliyorsa hastalık belirti gösteriyor olabilir.
Boğaz şişliği nasıl geçer diye bakıldığında birçok sebep olabilir. Hangi mevsimde olduğumuz önemlidir. Örneğin Sonbahar veya kışta grip olabilir veya ilkbahar döneminde polen gibi alerjik sebeplerden dolayı olabilir. Bunları geçirmenin yolu doğru bir tedavi uygulamaktır. Kendi elinizdeki ilaçları kullanarak bir tedavi etmeniz doğru olmayacaktır. Doktora giderek doğru ilacı kullanmalı, gerekiyorsa bir antibiyotik kullanılabilir.
Boğazdaki Şişlik Oluşumun Belirtileri Nelerdir?
Boğazdaki şişlik belirtileri boyun bölgesinde bir yumruk hissi varmış gibi gelir. Ayrıca Nefes almakta veya Yutkunmada zorlanmalar bu belirtiler arasında görülebilir. Eğer bir hastalığınız varsa bunlar;
- Reflü
- Faranjit
- Romatizma hastalıkları
- Panik atak, stres
- Bağışıklık sisteminden kaynaklı bir hastalığında getirisi olabilir.
Bu yüzden eğer bir kronik hastalığınız varsa sebebi bunlardan kaynaklı olabilir. Ayrıca alerjik reaksiyonlarda da görülen bir şeydir. Bu yüzden toz gibi ya da hayvan tüylerinden kaynaklı da boğazda bir şişkinlik veya bir ağrı hissi yaşanması çok normaldir.
Eğer bu Boğaz ağrısını yanı sıra birkaç hastalıkta belirti gösteriyorsunuz Covid- 19 olma ihtimali de olabileceği için bir Covid- 19 testi yapmanız gerekecektir. Eğer çok ciddi bir boğaz şişkinliği yaşayıp şunları yaşıyorsanız enfeksiyon hastalığı veya virüs olması mümkündür. Bu hastalıklar şunlardır;
- Eklemde ağrılar
- Başta ağrı
- Burun akıntısı
- Halsizlik ve öksürük
- Ateş
- Bulantı ve kusma
Bu belirtiler;
- Kulak ağrısı
- Tükürükte kan
- Deride dökülmeler
- Gittikçe yükselmeye çalışan Ateş
İle birlikte geliyorsa acilen bir doktora gitmeli ve acil bir tedavi sürecine başlamanız gerekmektedir.