1. Anasayfa
  2. Anne ve Bebek

Çay Süt Yapar Mı? Çay veya Kahve İçmek Sütü Artırır mı?

Çay Süt Yapar Mı? Çay veya Kahve İçmek Sütü Artırır mı?

Çay süt yapar mı? Çay veya kahve içmek sütü artırır mı? konuları, yeni doğum yapmış olan annelerin en çok merak ettiği konulardan birisi olmaktadır. Emzirme döneminde çay ve süt tüketimi ise anne sütünün artmasını sağlamamakta olup, bu dönemde anne sütünün daha verimli olabilmesi için çay ve kahve tüketiminin olabildiğince azaltılması lazımdır.

Emzirme döneminde aşırı olarak tüketilen çay ve kahve ise anne ve bebek sağlığını olumsuz olarak etkileyen etkenler olmaktadır. Anne sütü bebek için en değerli besin maddelerinden birisi olup, dünya üzerinde bulunan hiç bir besin maddesi ise anne sütü kadar bebeklere yararlı olamamaktadır.

Bu nedenle hamilelik döneminde annelerin tükettiği besinler anne sütüne geçtiğinden dolayı, bu dönemde annelerin tükettikleri gıdalara çok büyük hassasiyet göstermesi gerekmektedir. Buna bağlı olarak içlerinde kafein barındıran çay ve kahve tüketiminin de, emzirme döneminde en aza indirgenmesi önemli bir konu olmaktadır.

Emzirme Döneminde Çay ve Kahve Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

Emzirme döneminde kafein uyarıcı bir madde olmasından dolayı, annelerin özellikle çay ve kahveyi olabildiğince az tüketmesi gerekmektedir. İçeriğinde kafein bulunan çay ve kahvenin çok tüketilmesi durumunda hem bebeklerin, hem de annelerin sağlıkları olumsuz olarak etkilenmektedir. Emzirme döneminde alınan fazla kafein nedeniyle anne ve bebekte sinirlilik, uykusuzluk ve gerginlik durumları ortaya çıkmaktadır.

Aynı zamanda kafeinin fazla alınması durumunda, bebeklerin kalsiyum emilimleri olumsuz olarak etkilenmekte ve buna bağlı olarak bebeklerin kemik gelişimleri de büyük zarar görmektedir. Fazla içilen çay ve kahve anne sütünden bebeğe geçerek, bebeklerin demir emilimlerinin azalmasına neden olmakta ve bebeklerde kansızlığın ortaya çıkması da kaçınılmaz olmaktadır. Bu nedenle anneleri emzirme dönemlerinde günde en fazla 5 fincan çay ve kahve tüketmesi gerekmektedir.

Emzirme döneminde çay ve kahve tüketimi konusunda, en fazla günde 1 fincan kahve, 4 fincan çay içilmeye dikkat edilmesi lazımdır. Bunların haricinde çay ve kahve dışında içerisinde kafein bulunan çikolata ve meşrubat gibi bazı gıdaların tüketimlerinin de az olması gerekmektedir. Kafein içeren ilaçların da olmasından dolayı, emzirme döneminde annelerin doktorlarına danışmadan kesinlikle ilaç kullanmaması lazımdır.

Emzirme Döneminde Çay ve Kahve Tüketiminin Zararları Nelerdir?

Emzirme döneminde annelerin en fazla günde en fazla 1 fincan kahve, 4 fincan çay içmesi gerekmekte olup, bu miktarlar bile bebeği huzursuz ediyorsa, çay ve kahvenin bu dönemde hiç içilmemesi en iyi çözüm yolu olmaktadır. Emzirme döneminde bebeklerin gelişiminde anne sütünün önemi çok büyük olup, anne sütüne geçen zararlı besinlerden ve içeceklerden annelerin kesinlikle uzak durması lazımdır.

Emzirme döneminde kadınların fazla kahve çay içmesinin sonucunda bebeklerin vücutlarında kafein birikmeye başlamaktadır. Biriken bu kafein sonucunda ise bebeklerde huzursuzluk ve uykusuzluk gibi yan etkiler görülmeye başlamaktadır. Kafeinin anne sütüne karışması sonucunda bebeklerin gelişimleri de olumsuz olarak etkilenmeye başlamaktadır. Bebeklerin vücutlarında biriken kafein nedeniyle kemik gelişmeleri olumsuz etkilemekte ve buna bağlı olarak kemiklerin kırılma riskleri artmaktadır.

Bebeklerde kafein birikmesi uykusuzluğa yol açmasının yanı sıra, bebeklerin ruh hallerini de doğrudan etkilemektedir. Bebekler daha sinirli ve huysuz olmaktadır. Bu nedenle emzirme döneminde annelerin çay ve kahveyi hiç tüketmemesi hem kendi sağlıkları, hem de bebeklerinin sağlıkları için her zaman daha iyi olmaktadır. Emzirme döneminde anneler içtikleri çay ve kahveleri her zaman açık olarak içmelidir. Çay ve kahve içme zamanının ise bebekleri emzirmeden en az 2 saat önce olması lazımdır.

 

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir