1. Anasayfa
  2. Diğer

Cünüpken Bebek Emzirmek Haram mı?

Cünüpken Bebek Emzirmek Haram mı?

Pek çok anne cünüpken bebek emzirmek haram mı sorusunun cevabı merak eder. Cünüp olmak genel olarak din anlamında kir anlamını taşır. Bu nedenle kimsenin cünüp gezmemesi gerekir. Cünüp haldeyken gezmek dinimizce doğru bulunmaz. Cünüp halde olmak cinsel ilişkiden sonra meydana gelir. Bir kişiden meni sıvısı gelmesi halinde kişi cünüp olmuş olur. Böyle bir durumda da kişinin gusül yani boy abdesti alması gerekir. Cünüpken bebek emzirilebilir mi konusu oldukça çok merak edilir. Eğer ki boy abdesti almaya vaktiniz olmaz ise cünüp bir haldeyken bebek emzirmenin bir sakıncası olmaz. Bu nedenle acil bir durumda cünüp haldeyken bebek emzirmek haram sayılmaz.

Fakat durum çok acil değilse gusül abdestinin alınması gerekir ve daha sonrasında abdest alınması gerekir. Aynı zamanda yemek yerken de cünüp olmamak lazımdır. Eğer ki çok acil bir durumda bebeği emzirmeniz icap ediyor ise yapmanız gereken birtakım hususlar bulunur. Bunların yapılması çok zorunlu değildir. Ancak yapılmasının fayda vardır. Annenin ağzını bolca su ile çalkalaması ve göğüs ucunu iyi bir şekilde temizlemesi gerekir. Böyle bir durum bebek sağlığı açısından çok önemlidir.

Cünüp Nedir?

Cünüp, başka bir diğer adı ile cenabet anlamına gelir. Cünüp nedir? Cünüp sayılmak cinsel ilişki sonrası abdest alınmayan esnada kadar oluşan zaman dilimidir. Ergenlik çağına gelmiş herkes cünüp olur. Cünüp olabilmek için yalnızca cinsel olmak gerekmez. Vücuttan meninin çıkması, karşı cinsi düşünmek, rüyada cinsel ilişkiye ilgili bir şeyler görmek gibi durumlarda cünüp anlamına gelir. Cinsel ilişkiden sonra, vücuttan kadın ya da erkekten meni çıkması halinde cünüplük meydana gelir.

Cünüp gezmek doğru bir davranış değildir. Bu nedenle cinsel ilişki sonrası gusül abdestin yanı boy abdestin mutlaka alınması gerekir. Cünüp bir haldeyken gezmek İslamiyet dinine göre Haram sayılır. Her Müslüman olan kişinin cinsel ilişki sonrası gusül abdestini alması gerekir ve bu farzdır. Kişinin gusül abdestini alması sonrasında tekrardan vücuttan meni çıkar ise yeniden gusül abdesti alması gerekir. Kişi uyurken haldeyken cünüp olursa ve bu durum fark edilir ise boy abdestinin alınması şarttır. Ancak kişi uyurken cünüp olursa ve bu durumun farkında olmazsa bu nedenle de boy abdesti almazsa günah sayılmaz.

Cünüp Abdesti Nasıl Alınır?

Cünüp olduktan sonra mutlaka gusül yani boy abdestinin alınması gerekir. Cünüp olmak din açısından kirli olmak anlamına gelir. Gusül yani boy abdesti din de temizlenmektir. Cünüp birinin tanımlanması için gusül abdestini alması gerekir. Cünüp abdesti nasıl alınır?

  • Her ibadette nasıl niyet ediliyor ise gusül abdestinde de önce eüzü- besmele çekip niyet edilmesi gerekir.
  • Gusül abdestin alınacağı yere sol ayak ile girilmesi gerekir.
  • Niyet ederken “Niyet ettik Allah rızası için gusül abdesti almaya” diye niyet edilir.
  • Ellerin bilekleri kadar yıkanması gerekir. Edep yerinin sol el ile temizlenmesi gerekir.
  • Daha sonra sağ el ile ağza 3 defa verilir. Su ile gargara yapılmalıdır.
  • Son olarak da vücutta kuru yer kalmayacak şekilde bütün vücudun yıkanması gerekir ve gusül abdestinin alınması gerekir.

Cünüp Bir Haldeyken Ölmek

Bir kişinin vücudundan meni çıkar ise cünüp yani cenabet olur. Böyle bir durumda ise kişinin boy abdestini alması gerekir. Çünkü ölümün ne zaman geleceği belli değildir. Cünüp bir haldeyken ölmek dinimizce günah sayılmaz. Bu nedenle de gusül abdestinin getirilmemesi gerekir. Cünüp olmak günah ya da haram bir durum olarak sayılmaz.

 

 

 

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 1
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir