1. Anasayfa
  2. Diğer

Devlet Hastanelerinde Kalp Pili Ücreti Nedir Kalp Pili SGK Tarafından karşılanır Mı?

Devlet Hastanelerinde Kalp Pili Ücreti Nedir Kalp Pili SGK Tarafından karşılanır Mı?

Kalp diğer organlardan farklı olarak elektriksel uyarı oluşturma özelliğine sahiptir. Kalbin kendine özgü elektrik sistemi sayesinde insan nabzı yaşa bağlı olarak 60-100 atım/dakika arasında olması sağlanır. İnsanlar efor sarf ettiğinde ya da heyecanlandığı durumlarda nabzın hızlanması mümkündür. Kalbin elektrik sistemindeki uyarı odaklarının uyarı oluşturmakta sıkıntı yaşaması halinde ya da uyarıların kalp içerisindeki özelleşmiş ileti sistemlerinde iletim problemleri yaşaması durumunda nabızda yavaşlama durumları söz konusu olur. Kalpteki ileti sistemlerinde yaşanan problemlerde kalp pili kullanımı gerekebilir.

Kalbin elektrik sistemlerinde hastalık durumları her zaman nabızda yavaşlama durumlarının yaşanmasına neden olmaz. Bazen nabızda çok fazla hızlanma durumları da söz konusu olabilir. Kalbin karıncığı nedeniyle kalpte aşırı hızlanma olması durumları ritim bozukluğu olarak isimlendirilir. Bu ritim bozuklukları insanlar için hayati sorunların yaşanmasına neden olabilir. Bu tarz ritim bozukluğu bulunan insanların tedavilerinde özelleşmiş kalp cihazları kullanılır. Bu cihazlar kalpte ritim bozuklukları oluşması durumunda şok tedavisi ya da özel manevralar ile kalp ritminin düzeltilmesine yardımcı olur.

Kalp Pili SGK Tarafından Karşılanır Mı?

Kalp pili SGK tarafından karşılanır mı konusu kalp hastalıkları yaşayan insanların merak ettiği konulardan biridir. SGK kalp pili fiyatlarını kurumun belirlemiş olduğu ödeme miktarlarına bağlı karşılar. Kalp pili fiyatları 5000 ile 15000 TL arasında değişiklik gösterir. Hastanelerin işlem ücretleri değişebileceği için net bir fiyat söylemek mümkün değildir. Özellikle özel hastanelerde kalp pili fiyatlarında değişimler sıklıkla görülür.

Kalp pillerinin tamamı temelde iki bölümden meydana gelir. Bu bölümler jenaratör ve elektrod olarak isimlendirilir. Pillerin özelliğine bağlı olarak bir ya da daha fazla elektrod takmak gerekebilir. Kalp pilinde bulunan jenaratör enerji üreten pil, pili çalıştıran devre ve elektrodların bağlantı bölgelerinden meydana gelen cihaza verilen isimdir. Elektrod ise kalp pili ile kalp arasında etkileşimin sağlanmasına yardımcı olur. Kalp pillerinin4 farklı çeşidi vardır.

  • Geçici kalp pili, kalp ritminde meydana gelen geçici yavaşlama durumlarının ya da elektriksel sistem sorunlarının tedavi edilmesinde tercih edilir. Bunun yanında kalıcı kalp pili takılması gereken acil durumlarda bu pil takılana kadar ara dönemde geçici kalp pili tercih edilebilir.
  • Kalıcı kap pili, kalp ritminde kalıcı uyarı çıkartma ve bunun yanında iletim problemlerinin tedavisinde tercih edilir. bu cihazlar 1 ya da 2 elektrodlu olabilir. Bu cihazların elektrod kalınlıkları ise genelde 3-4 mm olur. Uzunlukları ise 50-70 cm arasında olabilir. Kalıcı kalp pillerinin büyüklükleri cihazların markalarına ve modellerine göre değişik olabilir.
  • ICD, normal kalıcı kalp pillerinin yanında hayati risklere neden olan ritim bozukluğu durumlarının tedavi edilmesinde kullanılır. Bu cihazların özel manevra ve şok tedavisi verme özelliği bulunur. Bu cihazların büyüklükleri de marka ve modele bağlı olarak değişik olabilir.
  • Kalp yetmezliğinde kullanılan kap pili ya da ICD, kalp yetmezliği sorunları olan kalp fonksiyonları azalmış kalbin ileti sisteminde sorun yaşayan kişilerin tedavilerinde kullanılır. Özel durumlar dışında bu kalp pillerinde 3 elektrod bulunur.

Kalp pili yerleştirme işlemlerinde hayati risk oldukça düşüktür. Kalp pili takma işlemlerinde %1-2 oranında bazı problemler meydana gelebilir. Kalp pili takılan alandaki yaralarda iyileşmeler 7 ile 10 gün arasında iyileşir. Tam iyileşme için işlemden sonra 1-2 ay geçmesi gerekir. Kalp pili takılan yerdeki kolun hareketlerinde 1-2 ay kısıtlama olması önemlidir. 2 aydan sonra hastalar normal yaşamlarına dönebilirler.

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Bir sağlık çalışanı olarak uygulama çok beğendim kalp hastaların için çok daha iyi bir uygulama olmuş kalp bir çok fonksiyon için çok önemli ve bulduğunuz bu pil sayesinda daha iyi çalışacak tebrikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir