1. Anasayfa
  2. Kadın

Vajinada Nohut Büyüklüğündeki Şişlik Nedir?

Vajinada Nohut Büyüklüğündeki Şişlik Nedir?
Genital Bölgedeki Şişlikler Neden Oluşur

Dış genital bölge, üreme çağındaki kadınlarda sık görülen bir belirtidir. Bölge, yapı itibarıyla ciltle bütün olması durumundan dolayı, diğer cilt bölgelerinde görülmeyen bazı özel sorunları meydana çıkarabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların çoğu da bu bölgede belirti verir. Bunu dışında, bölgenin dışkı ve idrar boşaltım sistemiyle yakınlığından dolayı, bu bölgeyi enfeksiyon ve tahriş kaplamış olması da bir hayli mümkündür.

Bazı durumlara göre, dış genital bölgede meydana gelen, yaşanması muhtemel olan önemli durumlar, kadınlar tarafından da kolaylıkla kontrol altına alınabilir, doktor yardımıyla tedavi edilebilir. Bölgedeki hastalık ya da enfeksiyonel durumlar, erken teşhis amacıyla son yıllarda kadınlara yıllık jinekolojik muayeneler tavsiye edilir. Belli aralıklarla da bu bölgeleri kadınların kendileri muayene etmeleri önerilmektedir.

Vajina Bölgesindeki Şişlikler

Vajina girişindeki şişlikler ve ele gelen kitleler, kadınların yaşamları boyunca meydana gelebilecek durumlardır. Bu bölgedeki şişlikler bazen ağrılı şekilde, bazense ağrısız şekilde geçebilir. Kadınların bünyesine ve vücuduna göre değişiklikler gösterebilir. Vajina bölgesindeki şişlik belirtileri şu şekildedir:

  • Vajina girişinde nohut girişinde büyüklük
  • Rahim kısmında ele gelen sertlik
  • Vajinada ele gelen kitle
  • Vajina dudağında nohut büyüklüğünde şişlik

Bu bölgelerde meydana gelen şişlikler ve kitleler, tedavi edilebilir ve kadınların yaşamları boyunca meydana gelebilecek belirtilerdir. Vajina bölgesindeki şişliklerin nedenleri nelerdir?

Vajina Bölgesindeki Şişliklerin Nedenleri

Vajina girişindeki şişlikler ve belirtilerine en çok sebep olan belirtiler şu şekildedir:

  • Bartholin kisti
  • İdrar torbası sarkması
  • Rahim sarkması
  • Vajina sarkması
  • Mantar veya başka enfeksiyonel şişlikler
  • Mantar bölgesindeki kaşıma durumu sonrasında oluşan şişlikler
Bartholin Kisti

Bartholin Kisti

Bartholin bezinin kistleşmesi, toplumumuzda çok sık görülen bir rahatsızlıktır. Bartholin bezi, vajina girişinde bulunur. Bartholin bezi kanalı, bazı zamanlarda çeşitli sebeplerden dolayı tıkanabilir. Genellikle kanalın iltihap kapmasına bağlı olarak oluşan ödeme bağlı tıkanmalar meydana gelir. Tıkanmış olan bu kanalda geride sıvı birikimine sebebiyet verir, bu da Bartholin kisti oluşumuna yol açar.

Bu sıvı eğer mikroplar tarafından tehdit edilirse, bu bakteriler kaygan sıvılığı sever ve içinde çoğalmaya başlar. Çoğalan bakteriler, enfeksiyonu arttırır ve ağırlaştırır. İçeride biriken sıvı miktarı da tıkanıklık yüzünden artmaya başlar. Böylelikle, kist apse haline dönüşür ve dokunmakla birlikte oldukça hassas ve ağrılı bir hale gelir.

Vajina İçindeki Şişlik

Vajina bölgesindeki tümsekler ve topaklar, özellikle çocuk doğurma dönemlerinde ya da yaşlılık dönemlerinde oldukça yaygın bir şekilde görülmektedir. Bu duruma vajinal vulva denir, vajinal vulva nedir?

Vajinal Vulva

Vajinal Vulva

İnsanlar vajina diye bahsettiklerinde genellikle hem iç organdan; hem vajinadan hem de vulva olarak bilinen dış genital bölgeden bahsederler. Vajinanızdaki dokuların üst tabakası, ağzınızdaki ve burunuzdaki dokuya benzer zarlardır. Vajina yüzeyindeki tümseklere, vajinanız gevşetildiğinde ekstra doku gibi kıvrımları olan yere ruga denir. Vulva olarak bilinen dış genital bölge enfeksiyonu nedir?

Dış Genital Bölge Enfeksiyonu

Dış genital bölge, üreme çağındaki kadınlarda sık görülen bir belirtidir. Bölge, yapı itibarıyla ciltle bütün olması durumundan dolayı, diğer cilt bölgelerinde görülmeyen bazı özel sorunları meydana çıkarabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların çoğu da bu bölgede belirti verir. Bunu dışında, bölgenin dışkı ve idrar boşaltım sistemiyle yakınlığından dolayı, bu bölgeyi enfeksiyon ve tahriş kaplamış olması da bir hayli mümkündür.

​Bazı durumlara göre, dış genital bölgede meydana gelen, yaşanması muhtemel olan önemli durumlar, kadınlar tarafından da kolaylıkla kontrol altına alınabilir, doktor yardımıyla tedavi edilebilir. Bölgedeki hastalık ya da enfeksiyonel durumlar, erken teşhis amacıyla son yıllarda kadınlara yıllık jinekolojik muayeneler tavsiye edilir. Belli aralıklarla da bu bölgeleri kadınların kendileri muayene etmeleri önerilmektedir.

Dış genital bölge yüzeyinde ve anüse doğru birden fazla sayıda, düzensiz ve ağrısız kabartılar, bir genital siğil belirtisi olabilir. Bölgede ortaya çıkan yaralar frengi veya daha başka bir cinsel yolla bulaşan hastalık belirtisi olabilir. Özellikle ağda sonrasında ortaya çıkan şişlikler, bölgedeki enfeksiyondan kaynaklı meydana gelen apselerin belirtisi olabilir.

Vajinada bir enfeksiyon olarak oluşan akıntı, dış genital bölgede tahriş oluşturur. Buna bağlı olarak bölgede bir sorun olmamasına rağmen kaşıntı ve yanma gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Temel sorun giderilmedikçe bu belirtilerin ortadan kalkması da pek mümkün değildir. Tüm bunların sonucunda, dış genital bölge enfeksiyonu belirtileri nelerdir?

Dış Genital Bölge Enfeksiyonu

Dış Genital Bölge Enfeksiyonu Belirtileri

Kadınlarda görülen dış genital bölge enfeksiyonu, enfeksiyonun türüne ve şiddetine göre farklı belirtilere yol açabilir. Sağlıklı her kadında az miktarda vajinal akıntı oluşabilir, bu normaldir. Normal ve sağlıklı bir durum bu akıntının rengi ve miktarı; ilaç kullanımında, adet döngüsünde ya da gebelik dönemlerinde farklılık gösterebilir.

Özellikle mantara bağlı olan enfeksiyonlarda akıntı miktarı ve yoğunluğu artar. Genital bölgede yoğun kaşıntıya neden veren mantar enfeksiyonunun yanında; bakteriyel enfeksiyonlarda da kaşıntı oluştuğu görülmektedir. Bakteri kaynaklı kaşıntılara; kötü koku, ağrı ve akıntı eşlik eder. Dış genital bölge enfeksiyonu belirtileri şu şekildedir:

  • Yanma ve kaşıntı
  • Kasık bölgesinde ağrı
  • Kızarıklık ve idrar yaparken yanma
  • Şişlik ve yara
  • Normalden farklı renkte koku ve akıntı

Vajina Kaşıntısına Doğal Çözüm

Vajinal mantar ya da enfeksiyona bağlı kaşıntılarda sirkeli su ile yıkama tercih edilebilir. Bir litre temiz suyun içine bir çay bardağı kadar sirke ekleyerek, bölgeyi tedavi edebilirsiniz.

Sirkeli Su

Vajinal Mantar Tedavisine Ne İyi Gelir?

Vajinal mantar kaşıntısına öncelikle krem tedavisi ve bitkisel tedavi yöntemleri tercih edilmelidir. Ancak bu kaşıntıya sadece bu tedaviler kesin çözüm değildir. Enfeksiyon, vajinanın iç kısmından kaynaklıdır ya da kaynaklanıyor olabilir.

  • Cinsel yönden bulaşan mantar enfeksiyonuysa fitil tedavisi uygulanabilir
  • Cinsel yönden pasif bireyler mantar enfeksiyonu yaşıyorsa ağızdan alınan ilaçlar ile tedaviye devam edebilir

 

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir