Göbek düşmesinin ne olduğu açıklandıktan sonra göbek düşmesi hamileliğe engel mi sorusunun cevabını vermek de mümkün olacaktır. Aslında hastalıktan ziyade her bireyde farklı şekilde seyreden bir rahatsızlık olduğunu söylemek mümkündür. Halk arasında göbek kaçması veya göbek kayması şeklinde farklı isimlendirmeleri de mevcuttur. Göbeğin yerinden aşağı veya yukarı kayması sonucunda oluşmaktadır. Belirtileri ise tekrarlayan karın ağrısı, şişlik, kusma, bulantı, sırt ağrısı, karın bölgesinde farklı noktalardan nabzın hissedilmesi ve depresyon şeklinde olabilmektedir. Özellikle göbek bölgesinde zonklayıcı şekilde hissedilen ağrıların en büyük belirtilerinden biri olarak söylemek mümkündür. Yorgunluk ve halsizliğin eşlik ettiği sıcak basması, ter atma, iştahsızlık, yüksek ateş ve duruş bozuklukları da göbek düşmesi problemi yaşayan bireylerde gözlemlenmektedir.
Göbek Düşmesinin Sebepleri Nelerdir?
İçerikler
Göbek düşmesi doğuştan gelebileceği gibi sonradan da bir takım fiziksel olaylar sonucu meydana gelebilmektedir. Bunlara örnek olarak uzun süreli devam eden ağır fiziksel aktiviteler, yük taşıma ve ağır kaldırma, ani hareketler, cinsel birliktelik, yere düşme, darbe alma ya da rüzgâra ve cereyana maruz kalma sayılabilir.
Göbek düşmesinin problemi sindirim ve dolaşım problemi gibi fiziksel rahatsızlıkların yanında yaşam kalitesini olumsuz etkileyen psikolojik bazı problemleri de beraberinde getirdiğini söylemek mümkündür. Yeme içmeden keyif alamamak, hayattan tat alamamak, fiziksel tatminsizlik ve depresyon göbek düşmesi problemi yaşayan bireylerde gözlemlenen bazı psikolojik sonuçlardandır.
Göbek Düşmesinin Tedavisi Var Mıdır?
Göbek düşmesi sorunu tıp literatüründe tanımlanmış bir hastalık olmadığından tedavisi hususunda kesin tanılar yoktur. Bu problemin tedavisi noktasında uygulanacak birtakım egzersizler ve Uzakdoğu tedavi yöntemlerinin denenmesi söz konusudur. Özellikle mide boşken ağır kaldırmamanın veya zorlayıcı fiziksel aktivitelerden kaçınmanın olumlu etkisinin olduğu söylenebilir. Halk arasında ağızdan ağıza dolaşan bir takım yanlış tedavilerden kaçınmanın gerekliliği söz konusudur.
Göbek düşmesi hamileliğe engel mi hususunda hamilelik düşünen kadınlarda ise göbek düşmesi probleminin görülmesi gebeliğe engel değildir. Göbek düşmesi sürecinde hamile kalan kadınlar da hamilelik ve doğum süreçlerini sorunsuz bir şekilde geçirebilmektedirler.
Hamilelikte Göbek Düşmesi Belirtileri Nedir?
Hamilelikte göbek düşmesi belirtileri incelendiğinde ise gebeliğin ilk haftalarında bulantı, kusma, ateş, halsizlik, kabızlık ve iştahsızlık gibi belirtilerin olduğunu söylemek mümkündür. Göbek düşmesi problemi yaşamayan diğer gebe bireyler gibi karın içi basıncın artması söz konusudur. Hamile kadınların eğilirken göbeğinin bir tarafa kayması, dik durmakta zorlanma, nefes darlığı, nefesin kesilir gibi olması, hareketlerin kısıtlanması, karında şişlik ve gaz sıkışması bu süreçte yaşanılabilecek problemlere örnek olarak gösterilebilir. Göbek etrafında şişlik, göbekten kötü kokan akıntı veya kan gelmesi, göbek çevresinde hassasiyet, ödem, göbekte nohut veya ceviz büyüklüğüne ulaşabilecek boyutlarda kitle oluşumu da hamilelikte göbek düşmesi belirtileri arasında sayılabilmektedir.
Bu gibi sıkıntılı süreçleri atanların daha sonrasında şikayetlerinin giderilmesi için ilaç tedavisine başvurmaları gerekebilir. Bu durumda ilaçlar ne türde olursa olsun kimyasal içerdiğinden gelişmekte olan bebeğe olumsuz etki edebileceği de göz önünde bulundurulmalıdır.
Durum bu şekilde iken gebelik sürecinden önce bütün ihtimal ve riskler göz önünde bulundurularak karar verilmesi önemlidir. Gebelikten en az 3 ay öncesinde doktor muayenesinden geçerek bir hekimin görüşleri alınarak ve gerekliyse tedaviler uygulandıktan sonra karar vermek dikkat edilmesi gereken önemli bir husustur. Göbek düşmesi problemine bire bir uygulanacak standart bir tedavi yoktur ancak hastanın şikayetleri göz önünde bulundurularak şikayetlerin giderilmesi mümkündür.
Bu gebelik sürecinde göbek düşmesi yaşayan kadınlarda erken doğum ihtimalinden bahsetmek de mümkündür. Hamile kalmayı düşünen ve göbek düşmesi problemi olan kişilerin hamilelik sürecinden önce tedavi görmelerinin bu süreci daha sağlıklı geçirmeleri adına etkili olacağını söylemek mümkündür. Bir uzmanın desteğini alarak bu süreci yürütmelerinin daha sağlıklı olacağını söylemek mümkündür.
Hamile olmayan ve göbek düşmesi problemi yaşayan diğer bireylerle pek farklılık göstermemektedir. Bu durumda yapılması gereken hamilelik sürecinden önce iyice düşünerek ve tüm olasılıklar hesaplanarak karar vermek ve hamilelik sürecini daha dikkatli geçirmek olacaktır.
Göbek düşmesi hamileliğe engel mi sorusuna cevap olarak bu probleme tıp literatürünün yeterli bilgi ve hizmet sağlanamamasının gebe kalmayı düşünen bireylerde bazı soru işaretlerine neden olması söz konusudur ancak bireyler tüm bu süreçleri ölçüp tartarak kendileri için en doğru kararı vermelilerdir.