Kafada yanma hissi birçok sebepten dolayı görülen bir durumdur. Stresten, şampuan alerjisine kadar birçok durum olabilmektedir. Bu konuda uzman olan doktorlar genel olarak bu durumun sebebini, baş ve yüz bölgesini etkileyen bazı sinirlerin sıkışması veya tahriş olması olarak belirtmektedir. Kafada yanma hissi sebepleri,
- Yoğun stres ve depresyon.
- Bazı kullanılan ilaçların yan etkisi.
- Saç bakım ürünlerine, şampuan, boya, kremler gibi alerji durumları.
- Egzama gibi, cilt hastalıkları veya sedef hastalığı.
- Sinüzit gibi sorunlar, kafa dersinin iltihaplanması yanmaya sebep olabilmektedir. Aynı zamanda burun tıkanıklığı gibi sorunlar beraberinde gelmektedir.
- Saç çekme rahatsızlığı olan bireylerde görülmektedir.
- Migren ağrısı gibi ağrılar.
- İnme sonrası oluşan ağrı, bu durumda sinirlerde tahribat meydana gelmektedir ve yanma hissi verebilir.
- Kafatasında oluşan kan damarın iltihaplanması. Bu tarz durumlar uzun süreli antibiyotik tedavilerinde olmaktadır.
Gibi birçok sebep, kafa derisinde yanma ve ağrı baş yanması gibi sorunlara sebep olabilmektedir. Her sorunun kendine göre tedavisi vardır bu yüzden doktora gitmeniz önerilir. Bir cildiye doktoru ile görüşebilirsiniz.
Kafada Yanma Hissi Var Ne Yapmalıyım?
Kafada yanma hissi var ne yapmalıyım diye soranlar için geçici çözüm olarak evde bazı tedaviler uygulayabilirsiniz. Kafanızda, saç derinizde oluşan yanma hisleriniz için uygulayabileceğiniz yöntemler,
- Orijinal aloe vera jeli sürerek yanma hissini geçirebilirsiniz. Bunun için bir aloe vera yaprağı içerisindeki jeli kullanabilirsiniz.
- Özellikle şampuan veya herhangi bir bakım ürünü kullandığınız zaman o ürünü bırakmalı veya değiştirmelisiniz. Kullandığınız ürünleri değiştirerek yanma hissini geçirebilirsiniz.
- Migren ağrınızdan dolayı yanma hissi var diyorsanız kafanıza soğuk su torbası tutabilirsiniz.
Kafada ve Kulakta Yanma Hissi Neden Olur?
Kafada ve kulakta yanma hissi yaşayan kişiler kulak bölgesinde bir çarpma sonucu travma veya iç kulak bölümünden bir hasar oluşmuş mu diye kontrol etmeliler. Kulak yanmasının nedenleri birçok sebepten dolayı olabilir bunlar,
- Kulak bölgesinde yaralanma meydana gelmesi iç kulakta hasar oluşabilir. Herhangi bir travmada kulakla ve kafada yanma hissi oluşturabilir.
- Dış kulak bölgesinde iltihap, özellikle kulak içerisinde su kalması ile ortaya çıkan bir sebeptir. Kulak içerisinde bakteriler oluşarak yanma hissi verir.
- Orta kulak bölgesinde iltihap, bu durumda orta kulak bölümünde oluşan sıvı birikmesi ile oluşmaktadır. Bu durum yanma sebebi olabilir.
- Sinüs enfeksiyonları ile beraber ortaya çıkan yanma kulakta ve başta olabilir. Sinüsler içerisinde ortaya çıkan mukus kurursa yanma olabilir.
- Periferik Nöropati ve diyabet sorunu, özellikle şeker hastalarının tedavi edilmemesi ile birçok sinirde sıkışma meydana gelebilir. Bunun sonucunda uyuşma, karıncalanma veya kafada ve kulak bölgesinde yanma olabilir.
- Felç geçiren kişiler, hastalık belirtilerinde kulak yanması gibi durumlar görülmektedir.
- Bunun dışında birçok alerji, güneş yanması, aşırı soğuğa maruz kalmak, çıban sorunu, zona hastalığı, kulakta oluşan mukus, kimyasaldan dolayı yanma gibi birçok sebepten kulak ve baş yanması olmaktadır.
Kafada Yanma Hissi Tedavisi
Kafada yanma hissi tedavisi için öncelikle bu duruma neyin sebep olduğu belirlenmelidir. Birçok sebepten dolayı kafada, kulakta veya ense çevresinde yanma olabilmektedir. Özellikle bir enfeksiyon varsa doktor bunu tespit ederek antibiyotik yazmalıdır. Birçok belirti ile beraber doktorunuz sizden bazı testler isteyebilir, kan testi gibi birçok test bu sıkıntının önlenebilmesi için yapılır. Teşhis tam olarak belirlendiği zaman gerekli tedaviler doktor tarafından sizlere uygulanır.
Gerilim Baş Ağrısı Nedir?
Baş bölgenizde ağırlık hissi ile beraber birçok kişi gerilim tipi baş ağrısını çekmektedirler. Başın tepesinde yanma ve ağrı başın arka tarafında yanma gibi veya o bölgede bir şey varmış gibi bir his meydana gelmektedir. Hastalar bu tarz durumlarda başın özellikle arka tarafında ağrı hissedebilmektedirler. Bu ağrılar panik atak gibi gelebilir ve genellikle gerginlik anlarında oluşur. Gerilim bağ ağrısı yaşayan kişiler bu durumun nedenini merak etmektedirler kısaca,
- Günlük stres ve yorgunluk haller.
- Boyun kaslarında gerilme ve ağrı.
- Ciddi psikolojik travmalar.
- Beyin kanaması.
- Beyin tümörü.
- Damarlarda iltihap.
Gibi sebeplerden olabilir, bu tarz bir etkiler görüyorsanız öncelikle beyin tomografisi ve beyin MR çekilmesi gerekmektedir. Bu ağrının boyutu şiddetlenirse daha ciddi durumlar ortaya çıkabilmektedir.
Doktora Başvurmanız Gereken Durumlar
Eğer baş ağrılarınız ile beraber yanma hissi her gün oluyorsa, daha önce bir iltihaplı hastalığa yakalandıysanız, kanser ile alakalı bir geçmişiniz varsa. Baş ağrısı ani bir şekilde bastırmış ve dayanılmaz bir ağrı varsa, ateş yanma ile beraber bilinçte bulanıklık varsa bu gibi durumlarda kesinlikle bir doktor ile görüşmelisiniz. Bunun dışında yanma hissi enseden gelen baş ağrısı ile beraber oluyorsa acile başvurmanız gerekebilir.
Bu tarz durumlarda beyin tomografiniz çekilmelidir ve beyninizde bir kanama olup olmadığına bakmanız gerekebilir. Ciddi olmayan durumlarda ağrı kesici verilebilir fakat depresyon belirtileri taşıyorsanız mutlaka psikolog ile görüşmelisiniz. Yoğun panikler yaşıyorsanız ve anti depresan gibi ilaçlar kullanıyorsanız bunları doktorunuz ile görüşmelisiniz.
Başın Tepesinde Yanma ve Ağrı ile Migren Ağrısı
Kafada oluşan basınç hissi veya yanma ile ağrı gibi ağrılar genellikle migren ile karıştırılmaktadır. Bu tarz ağrılar stresten dolayı olabilmektedir. Bu tarz durumlarda migren ile karıştırılmamalıdır ve göz ardı edilmemelidir. Aynı zamanda bu tarz ağrılar migren ile şiddetlenebilir. Eğer migreniniz varsa ve bir anda kafanızda basınç hissediyorsanız kontrol ettirmeniz gerekebilir. Sürekli olarak ilaç kullanmak bu durum için kesin çözüm değildir. Stresten uzak olmalı ve psikolojik sorunlarınızın üstesinden gelmeniz gerekmektedir. MRG çekimi ile beraber tomografi sizlere tam olarak ne olduğunu en iyi açıklayacaktır.