Kalbimiz vücudumuzdaki en önemli organlarımızdan birisi olmaktadır. Bu noktada onda olan değişiklikler ve ağrılar da bizi ciddi anlamda etkilemektedir. Kalpte oluşan bazı sorunlar maalesef ölümcül olabilmektedir. Bu noktada kalbimizden gelen her türlü sorunu doğru olarak dinlememiz ve gerektiğinde doktora başvurmamız gerekmektedir. Bu noktada kalpte yaşanılan en büyük sorunlardan birisi kalbe iğne batması hissi olmaktadır. İnsanlar zaman zaman kalplerine bir iğne batıyormuş gibi bir acı hissetmektedir. Peki kalbe iğne batması hissi neden olmaktadır? Bu durumda ne yapılması gerekmektedir?
Kalbe İğne Batması Hissinin Nedenleri Nelerdir?
Kalbe iğne batması hissi sıklıkla yaşanılan problemlerden birisi olmaktadır. Bu noktada insanlar bu hissin sebebini merak etmektedir. Bu hissin iki farklı temel etmeni vardır. Bunlardan birisi psikolojik etmenler diğeri ise fizyolojik etmenlerdir. Bu noktada bu hissin iki ayrı grupta incelenmesi ve nedenlerinin ikiye ayrılması en doğru seçenek olacaktır.
Fizyolojik Etmenler
Bu noktada ilk olarak ele almamız gereken kısım fizyolojik etmenler olmaktadır. Bunlar vücudunuzda olan değişimleri göstermektedir. Bu noktada;
- Kalbinizde yer alan liflerin yırtılması veya kalp kaslarınızda sorun olması,
- İnterkostal sinirlilerinizde bir sıkışma meydana gelmesi veya bu sinirlerin hasar görmesi,
- Kalbinize şiddetli bir darbe gelmesi veya ani bir hareket yapmanız gibi etmenler fizyolojik etmenler arasında yer almaktadır.
Fizyolojik etmenler daha çok fiziksel olarak oluşan hasarlardır. Bu noktada bu etmenler çoğu zaman daha önemli olmaktadır. Fizyolojik etmenleri takip etmek de daha zordur. Psikolojik etmenlerin tahlili daha kolayken bu tür etmenlerin tespiti için doktora görünmeniz şarttır. Özellikle kalbinize şiddetli bir darbe aldıysanız bu noktada mutlaka direkt olarak doktora gitmelisiniz. Bu tür sert darbeler birçok zarar verebilir. Ciddi sorunlara neden olabilir.
Psikolojik Etmenler
Batma hissine sebep olan ikinci temel etmen tabii ki psikolojik etmenlerdir. Bu noktada bu etmenler de önemlidir. Fakat bu etmenlerin kendiliğinden geçme olasılığı bulunmaktadır. Bir ortamda çok fazla üzülmeniz, çok fazla strese girmeniz, kaygılanmanız veya bir olay hakkında çok fazla endişe duymanız bu tür bir batma hissine neden olabilmektedir. Bu noktada anlık bir stres veya heyecan sonucu oluşan atma hissi kısa sürede geçecektir. Örnek olarak sevdiğiniz kişiye açılacağınız sırada, bir mülakata gireceğiniz sırada veya sizinle ilgili önemli bir kararın açıklanacağı sırada bu tür bir hisse kapılmanız çoğu zaman normal olmaktadır. Fakat bu psikolojik etmenlerin tamamen sorunsuz olduğu anlamına da gelmemektedir. Mutlaka bu etmenlerde de doktora görünmek gerekmektedir. Özellikle sık sık bu sorunlar oluyorsa bunlar da bir hastalığın belirtisi olabilmektedir. Bu noktada doktora gitmeniz önemlidir. Aksi halde ileride çok daha ciddi sorunlara neden olabilmektedir.
Kalbe İğne Batması Tedavisi Nedir?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu soruna neden olabilen çok etmen vardır. Bu noktada tek bir çözüm yolu da bulunmamaktadır. Sorunun nedenine göre çözüm yolu da değişmektedir. Sorunun temel nedeni doğru tespit edilmelidir. Tabii ki bu sorunu evinizde kendi kendinize tespit etmeniz mümkün değildir. Mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Doktorunuz sizlere farklı testler yapacak ve sorunun sebebini bulacaktır.
Bu noktada bulunan soruna göre çözüm de değişecektir. Eğer psikolojik bir sebep varsa bu noktada sakinleştirici ilaçlar kullanmanız gerekebilir. Fiziki bir problem varsa bu noktada yine ilaç tedavisi uygulanması veya ameliyat olmanız gerekebilir. Kalp sorunları evde çözülebilecek veya doğal yöntemler ile giderilebilecek sorunlar değildir. Bu noktada mutlaka doktora görünmeniz gerekmektedir.