1. Anasayfa
  2. Anne ve Bebek

Keçiboynuzu Özü Bebeklerde İştah Açar Mı? Keçiboynuzu Özü Bebeklere Faydası Nedir?

Keçiboynuzu Özü Bebeklerde İştah Açar Mı? Keçiboynuzu Özü Bebeklere Faydası Nedir?

Keçiboynuzu özü, zengin besin içeriğine sahiptir. Yüksek seviyede antioksidan maddeler içermekle birlikte bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi bakımından önemli bir yere sahiptir. Lif seviyesi fazla, düşük yağ ve şeker miktarı ile glutensiz ve kafeinsiz bir besin içeriği olan keçiboynuzu, toz şeklinde ya da atıştırmalık olarak özü ile bir beslenme kaynağıdır. Keçiboynuzu, akdeniz ikliminin olduğu yerlerde yetişen bir ağacın meyvesidir. Hem yemiş olarak hem de ilaç, tekstil sanayisinde kullanılabilir. Keçiboynuzunun özü ise farklı aşamalardan geçirilerek çıkartılır.

Birçok faydası ve yararı bulunan keçiboynuzu özünün bebekler açısından önemi de merak edilir. Bu noktada keçiboynuzu özü bebeklerde iştah açar mı, keçiboynuzu özü bebeklere faydası nedir gibi sorular oldukça merak edilmektedir. Aynı zamanda keçiboynuzu nedir, faydaları nelerdir, bebeklerde kullanılır mı gibi çeşitli noktalar da araştırılmaktadır.

Keçiboynuzu Özü Nedir?

Keçiboynuzu özü nedir sorusu oldukça merak edilen konuların başında gelir. Harpup ismiyle de bilinen, şekil açısından keçilerin boynuzuna benzetildiği için keçiboynuzu ismi ile tanınan keçiboynuzu meyvesi başlangıçta yeşil olup zaman içerisinde olgunlaşır. Bu meyve 15-20 santimetreye kadar uzayarak büyür. Ayrıca keçiboynuzunun yan taraflarında sıvı şekilde balı bulunur.

Anadolu’da yemiş olarak tüketilen keçiboynuzunun orta bölgesinden on beş adet civarında sert tohum çıkar. Meyvenin çekirdeği olan bu tohumlar yenmez. Keçiboynuzu özü, bu meyvenin farklı aşamalardan geçirilerek sıvı hale getirilmiş şeklidir. Bu öz, yalnızca keçiboynuzu kullanılmasıyla ve fazla sıcaklığa maruz kalmadan steril bir ormanda üretilir. Soğuk pres metoduyla üretilmez. Çünkü soğuk pres yalnızca bazı yağların imal edilmesinde kullanılır. Keçiboynuzu 27 derecenin üstünde bir işleme tabi tutularak üretilir.

Keçiboynuzu Özü Faydaları Nelerdir?

Keçiboynuzu özü faydaları nelerdir diye sorulduğunda bu özün sağladığı yararlara dair pek çok şey söylemek mümkündür. Nitekim keçiboynuzu özü çok fazla kalsiyum içerir. Bu kalsiyum, çocukların büyüme evresinde onların gelişimine katkı sağlar. Yüksek oranda kalsiyum içerdiği için boy uzamasına katkıda bulunur. Ayrıca keçiboynuzu özü akciğerler açısından rahatlatıcıdır. Astım, bronşit, nefes darlığı ve çeşitli alerjik hastalıklara iyi gelir. Göğsü yumuşatarak göğüs ağrılarını azaltır. Aynı zamanda keçiboynuzu özü sayesinde kan depoları dolar ve kansızlığa karşı etkilidir. Anemi hastası olan kadınlar için keçiboynuzu önerilir.

Keçiboynuzunun içerdiği yüksek oranda fosfor, kalsiyum ve potasyum sayesinde hafıza güçlenir ve zekâ açılır. Keçiboynuzu özünün sahip olduğu çinko vasıtasıyla bağışıklık güçlenir. Tırnak, saç ve cilt yapısının güçlenmesine yardımcı olur. Ayrıca içerdiği mineral ve vitaminler ile diş etlerini güçlendirir. Grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.

Keçiboynuzu Özü Bebeklerde Kullanılır Mı?

Keçiboynuzu özü bebeklerde kullanılır mı hususu ebeveynler tarafından merak edilir. Keçiboynuzu özü, bebekler için özel mamalar içerisinde kalınlaştırıcı ham madde şeklinde kullanılabilir. Keçiboynuzu alerjik bir besin olmadığı için bebeklerde rahatça kullanılması mümkündür. Keçiboynuzu özünün toz, nektar, pekmez gibi pek çok şekilde tüketilebilir. Özellikle pekmezi, ilave gıda aşamasında mamalara ilave edilerek kullanılabilir. Aynı zamanda toz halindeki özü, bal, pekmez, yoğurt ya da süte karıştırarak kullanmak da mümkündür.

Keçiboynuzu vitamin ve mineral bakımından çok zengindir. A, B, B2, B3 ve D vitaminlerini içerisinde barındırır. Bu nedenle sağlam bir güç ve besin kaynağı olarak bebekler için çok faydalıdır. Ayrıca içerisinde yer alan doğal şeker sayesinde mühim bir enerji deposudur. Kemik gelişimi için çok önemli bir besin gıdası olan keçiboynuzu, antioksidan niteliğiyle doğal bir antibiyotik özelliğine sahiptir.

Keçiboynuzu Özü Bebeklerde İştah Açar Mı?

Keçiboynuzu özü iştah açıcı bir etkiye sahiptir. İçerdiği zengin mineral ve vitaminler ile bağışıklığı destekler. Bebeklerin beslenmesini sağlayarak iştahlarını açar. Keçiboynuzu özü, bebeklerin mamalarının içerisine ilave edilerek ya da meyve suyu ve süt gibi içeceklere eklenerek kullanılabilir. İştah açıcı özelliğiyle birlikte iyi bir enerji deposu olan keçiboynuzu özü, sindirim sistemini koruyucu özelliğe sahiptir. Bağırsak ve sindirim sistemine destek olarak kabızlığı önler. Keçiboynuzu özü bebeklerde iştah açar mı hususunu bu şekilde açıklığa kavuşturmak mümkündür.

Keçiboynuzu Özü Kullanımı ve Önemi

Keçiboynuzu özünün yetişkinler için sabah aç karnına 2-3 yemek kaşığı içilmesi tavsiye edilir. Aynı şekilde çocukların da aç karnına 1-2 yemek kaşığı keçiboynuzu özü tüketmesi önerilir. Bebeklerde kullanımına gelince bebeklerin tok karnına 1 çay kaşığı kadar keçiboynuzu özünden içmesi yeterlidir. Bunun yanı sıra mamalara ya da süt içerisine ilave edilerek bebeklere içirilmesi mümkündür.

Tadı ağır olduğu için keçiboynuzunu tek başına tüketemeyenler için su ile karıştırılarak içeceklerin içerisine eklenerek kullanılabilir. Nitekim keçiboynuzu özünün çeşitli kullanım seçenekleri bulunur. Ara öğün olarak yoğurt ile tüketilebileceği gibi tahin ile karıştırılarak tatlı bir şekilde de tüketilebilir. Aynı zamanda sıvı çikolata şeklinde çocuklara ve bebeklere verilebilir. Keçiboynuzu özünün rafine şeker ilavesiz kullanımı tatlı ihtiyacını karşılamak için birebirdir.

Önemi Nedir?

Gelişim ve büyümeye katkısından dolayı büyüme çağındaki çocuklar için önemli bir besin kaynağıdır. Keçiboynuzun özündeki faydalarının vücud için öneminin yanı sıra beyaz dişlere sahip olmak için de katkısı vardır. Aynı zamanda bu özün cilde faydaları bulunur. Cilt teninin daha parlak ve sağlıklı olması için keçiboynuzu özü içilebilir. Ayrıca keçiboynuzunun tozundan maske yapılarak uygulanması da mümkündür.

Demir eksikliği sorunu yaşayanlar için keçiboynuzu özü önemli bir kaynaktır. İçerdiği mineraller sayesinde demir eksikliğine iyi gelir. Ayrıca bünyesinde yer alan enzimler vasıtasıyla karaciğeri yenileyerek vücuttan radyasyonun atılmasına destek olur.

Keçiboynuzu Özü Yapımı

Keçiboynuzu meyvesinden imal edilen iki çeşit besin bulunur: Keçiboynuzu özü ve keçiboynuzu özü pekmezi. Keçiboynuzu özünün besin değeri pekmeze kıyasla daha fazladır.

Keçiboynuzu özünün yapım aşamasında farklı işlemler gerçekleşir. Öncelikle yeşil halinde toplanan keçiboynuzları 2 gün su içerisinde bekletilir. İki gün geçtikten sonra makinalardan geçirilerek özü çıkarılır. İşlem sırasında çıkan ısı mikroorganizmalardan arındırılır. Ardından süzme faaliyeti uygulanarak damıtılır. Bu şekilde akışkan bir hale getirilir. İşlemler sonrasında besin değerleri korunan keçiboynuzu özü, cam kaplar içerisine konulur. Sonrasında vakumlama işlemiyle paketlenir.

 

 

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir