Kolostomi torbası, stoma adı verilen karın duvarındaki bir açıklıktan sindirim sisteminden dışkı toplayan plastik bir torbadır. Cerrahlar kolostomi operasyonu ardından stomaya bir torba bağlarlar.
Bir kolostomi sırasında, cerrah, hastanın kalın bağırsağının bir bölümünü stoma yoluyla çıkaracaktır. Söz konusu torba daha sonra bağırsaktan geçerken dışkı alabilir. Bir kişi genellikle yaralanma, hastalık veya alt bağırsaklarla ilgili başka bir sorun sebebiyle kolostomiye gereksinim duyar.
Bazı durumlarda kolostomi geçicidir. Ancak kolon kanseri sebebiyle kolonun alınması gibi bazı durumlarda kolostomi kalıcı olabilir. Bu torbalar medikal merkezler tarafından sağlanabilmektedir. Bunun dışında alınabilecek farklı yerler de vardır.
Kolostomi Torba Türleri
Kolostomi torba türleri standart olarak bir seçeneğe sahip değildir. Bunun yerine birbirinden farklı seçenekler vardır. Böylece her hastaya kendine özel seçenekler teklif edilir. Günümüzde kullanılan torbalar şu şekilde sınıflandırılabilir;
- Tek parça sistem: Bu, stoma etrafına oturur ve yumuşak bir yapışkanla yapıştırılır. Yeni bir torbaya ihtiyaç olduğunda, hepsi çıkarılır ve yenisiyle değiştirilir. Bu sistemlerden bazıları, yıkanabilir astarlar kullanır.
- İki parçalı sistem: Bir taban plakası stomanın etrafına sıkıca oturur ve ona bir çanta takılır. Çantayı gerektiği gibi düzenli olarak değiştirilir. Taban plakası sıklıkla 2 – 3 günde bir kere yenilenir.
- Kapalı torbalar: Bunlar en iyi sert taburelerle kullanılır. Günde iki kez değiştirilmesi gerekir. Bazılarının içinde tuvalete atılabilen özel gömlekler vardır.
- Boşaltılabilir torbalar: Dışkılarınız çok sıvı ise bunlar en iyisidir. Torba, alttaki bir açıklıktan boşaltılır. Her 2 veya 3 günde bir değiştirilmeleri gerekir.
- Mini torbalar: Bunlar sadece kısa bir süre için giyilen küçük çantalardır.
Hangi tür kolostomi torbası kullanılacağı, hekimler tarafından ameliyat sonrası tavsiye edilir. Dolayısıyla buna göre hareket edilmesi gerekir.
Kolostomi Torbası Nasıl Kullanılır?
Kolostomi torbası takıldıktan sonra değiştirmek oldukça kolaydır. Hekimleriniz bu konuda bilgileri size aktaracaktır. Ana hatları ile işlemler şu şekilde devam eder;
- İlk olarak eller antibakteriyel sabun ve ılık suyla güzelce yıkanır.
- Ardından, torbayı stomadan nazikçe alınır.
- Torbanın altı çıkarılır ya da kesilir. Sonrasında ise tuvalete boşaltır ya da çöp torbasına koyulur.
- Ilık su ve yumuşak sabun ile stomayı temizler.
- Stomayı tamamen kurutulur.
- Sonraki torbayı hazırlanır ve torba yapışkanlı stomanın dışına yapıştırır.
Böylece kolostomi torbası değiştirme de tamamlanır. Dökülme ihtimaline karşı mendil gibi ürünler bulundurmak gerekebilir.
Kolostomi Torbası Kalıcı Mı?
Kolostomi kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Bazı bireylerde kolostomi çantası kalıcıyen bazı durumlarda geçicidir. Bu kolonu etkileyen duruma bağlıdır.
Eğer geçici bir kolostomi söz konusuysa haftalar, aylar ve hatta yıllar olabilir. Dolayısıyla standart değildir. Kolostominin altındaki alan iyileştiğinde, cerrah kolostomiyi tersine çevirerek kişinin bağırsaklarının daha önce olduğu gibi çalışmasına izin verir.
Ancak kolostomi torbası kalıcı olan durumlar da vardır. Bazı durumlarda kolostomi kalıcı olacak, hastalarının hayatının geri kalanında bununla ile yaşaması gerekecektir. Kolostominin kalıcı olduğu bazı tıbbi durumlara aşağıdan ulaşılabilir;
- Bağırsak Yaralanmaları
- Ülseratif Kolit
- Tıkanıklık
- Divertikülit
- İrritabl Bağırsak Sendromu
- Kolorektal Kanser
- Crohn Hastalığı
- Doğumda Mevcut Olan Bağırsakla İlgili Yapısal Sorunlar
- Kolonda Polip Adı Verilen Ve Kansere Dönüşebilen Anormal Büyümeler
Kolostomi ardından torbanın kalıcı olup olmadığı, hekimimiz tarafından belirtilecektir. Bu gibi maddeler, kolostominin kalıcı olduğu durumlara örnektir.
Kolostomi Torbası Nereden Alınır ve Fiyatı Nedir?
Kolostomi torbası nereden alınır sorusu, ameliyat ardından kişilerin aklına gelen düşüncelerden biridir. Doktorunuz sizi bu konuda ayrıntılı olarak bilgilendirecektir. Bu kapsamda medikal merkezlerden bunları temin etmeniz mümkündür.
Bunun dışında günümüzde online ortamlarda kolostomi torbaları satan platformlar da vardır. Bunları da inceleyerek tercih etmeniz mümkündür. Fiyatları incelendiğinde torbanın türüne ve kaç tane alındığına göre farklılık gösterdiği anlaşılmaktadır.
Kolotomi, ürostomi torbası ve bu malzemelerle alakalı olarak adaptör ve pasta sağlık raporunda tedavi protokolü kapsamında hekim tarafından reçete içerisinde belirtilen adetler esas kabul edilerke, en fazla 2 aylık şekilde reçete edilmesi durumunda kurumca bedeli karşılanmaktadır.