1. Anasayfa
  2. Anne ve Bebek

Memeden Ayrılan Bebek Nasıl Uyutulur? Bebeğin Uyuması için Yapılması Gerekenler

Memeden Ayrılan Bebek Nasıl Uyutulur? Bebeğin Uyuması için Yapılması Gerekenler

Yenidoğan bebekler henüz gece ve gündüzün farkında değildirler. Günün 24 saati uyurlar ve küçük karınları onları uzun süre tok tutacak kadar anne sütü veya mama içermediğinden, günün veya gecenin hangi saatinde olursa olsun sık sık yemek yemek için uyanırlar.

Yeni doğan bir bebek ne kadar uyumalı? ABD Ulusal Uyku Vakfı’na (NSF) göre, yeni doğan bebeklerin her 24 saatte bir 14 ila 17 saat uykuya ihtiyacı vardır. Bazı yeni doğanlar günde 18-19 saate kadar uyurlar.

Yenidoğan Bebekler Ne Kadar Sıklıkla Acıkır?

Yenidoğan bebekler yemek yemek için birkaç saatte bir uyanırlar. Anne sütü ile beslenen bebekler daha sık, yaklaşık 2-3 saatte bir beslenirler. Biberonla beslenen bebekler genellikle daha az sıklıkta, yaklaşık her 3 ila 4 saatte bir beslenir. Yenidoğan bebek daha fazla uyuduğunda onu beslemek için uyandırılmalıdır. Bebeğinizi, genellikle yaşamın ilk birkaç haftasında, iyi bir kilo alımı gösterene kadar yemek için her 3-4 saatte bir uyandırın. Bundan sonra, bebeğinizin geceleri daha fazla uyumasına izin verebilirsiniz.

Bir bebeğin hayatının ilk ayları, bebeğe bakmak için geceleri birkaç kez uyanmak zorunda kalan ebeveynler için en zor dönem olabilir. Her bebeğin kendi uyku düzeni vardır. Bazıları 2 ila 3 aylık olduklarında “gece boyunca” (bir seferde 5 ila 6 saat) uyumaya başlar.

Bebekler Emmeyi Ne Zaman Bırakır?

Bebekler emmeyi ne zaman bırakır? Genellikle 2 yaşına kadar bazen de 1 yaşında emmeyi bırakan bebekler olabilir. Bebekler nasıl uyumalı? Bir bebeğin hayatının ilk haftalarında, bazı ebeveynler onlarla bir odayı paylaşmayı seçer. Oda paylaşımı, bebeği ayrı bir odada uyutmak yerine ebeveyn odasındaki bir beşiğe yerleştirmek anlamına gelir. Bu, bebeğin geceleri yakın olmasını sağlar ve beslenmeyi kolaylaştırır, ayrıca geceleri onu rahatlatma ve denetleme fırsatı verir. Uzmanlar bebekle aynı yatağı paylaşmadan aynı odayı paylaşmanızı önerir.

Bebeklerin Uyku Ortamı Nasıl Olmalıdır?

Bir odayı paylaşmak güvenli olsa da, bebeği ebeveynleri ile yatırmak güvenli değildir. Bebekle aynı yatağı paylaşmak, ani bebek ölümü sendromu (SIDS) ve uykuyla ilgili diğer ölüm riskini artırır.

Küçük çocuğunuzun uyku ortamını güvenli hale getirmek için şu ipuçlarını izleyin:

  • Bebeğinizi uyutmak için her zaman sırt üstü (yüz yukarı) yatırın, asla yüzü aşağı (göbek) veya yan yatırmayın.
  • Yatak olarak sağlam, sabit bir yüzey kullanın. Yatağı bir çarşafla örtün. Beşiğin mevcut güvenlik standartlarını karşıladığından emin olun.
  • Beşiğe başka bir şey koymayın. Doldurulmuş oyuncakları, yastıkları, battaniyeleri, örtüleri, yorganları, uygun olmayan çarşafları ve tampon pedlerini bebeğin uyku alanından uzak tutun.
  • Aşırı ısınmadan kaçının. Bebeğinizi çok fazla kundaklamadan odanın sıcaklığına göre giydirin. Dokunma veya ısıdan terleme gibi aşırı ısınma belirtileri olup olmadığına bakın.
  • Bebeğinizi tütün dumanından uzak tutun. Pasif içici olmak ABÖS riskini artırır.

Bebeğinizi emzik ile uyutun. Ancak çocuğunuz emziği reddederse onu emzikle uyumaya zorlamayın. Uyurken emzik düşerse, geri koymayın. Bebeğinizi emziriyorsanız, emzirme tam olarak yerleşene kadar emzik takmak için bekleyin.

Memede Uyku Alışkanlığı Nasıl Bırakılır?

Uyku öncesi rahatlamasına ve emmesine izin verin. Ama memede uyumasını engelleyin. Memede uyku alışkanlığı nasıl bırakılır? Bu şekilde belli bir süre sonra bebek bu alışkanlığı terk edecektir.

Yeni doğan bebeğinizin uyumasına yardımcı olun. Her yenidoğan bebek kendi düzenini takip eder. Önünüzdeki birkaç hafta veya ay içinde siz ve bebeğiniz kendi rutininizi oluşturmaya başlarsınız.

Bebeğinizin beyninin gece ve gündüzü ayırt etmeyi öğrenmesi birkaç hafta sürebilir. Ne yazık ki, bu süreci hızlandıracak hiçbir püf noktası yoktur, ancak gece beslemeleri ve bebek bezi değişiklikleri sırasında sakin ve tok kalmak yardımcı olabilir. Işıkları loş tutmaya çalışın ve bebeğinizle konuşma veya oynama dürtüsüne direnin. Bu, gecenin uyumak için olduğu mesajını güçlendirecektir. Mümkünse, bebeğinizin gece beşiğinde uyumasına izin verin, böylece uyumak için doğru yer olduğunu bilir.

Geceleri daha iyi uyuyacağını umarak bebeğinizi gündüz uyanık tutmaya çalışmayın. Çok yorgun olan bebekler, gündüzleri yeterince uyuyanlara göre geceleri daha fazla uyumakta güçlük çekerler.

Doktoru ne zaman aramalıyım? Çoğu ebeveyn, yeni doğan bebeklerinin gün içinde birçok kez uyumasını veya kestirmesini beklese de normal kabul edilen aralık oldukça geniştir. Bebeğinizin uykusuyla ilgili sizi endişelendiren bir şey varsa, doktorunuza danışabilirsiniz.

Bebeği Memeden Keserken Ne Yapılmalı?

Bebeğinizi memeden kesmek stresli bir durumdur. Bebeğinize sütü keseceğinizi anlatın. Bebeği memeden keserken ne yapılmalı? Bu şekilde yavaş yavaş 1,5 yaşından sonra çocuğunuzu memeden ayırın.

Bebeklerin yaklaşık 6 aylık olana kadar düzenli uyku döngüleri yoktur. Yenidoğan bebekler günde 16-17 saat uyurken, bir seferde sadece 1-2 saat uyuyabilirler. Bebekler büyüdükçe daha az uykuya ihtiyaç duyarlar. Ancak her bebeğin uyku ihtiyacı farklıdır. 6 aylık bir bebeğin gece uyanması ve birkaç dakika sonra tekrar uyuması da normaldir. Bebeğinizin (ve sizin) geceleri daha iyi uyumasına yardımcı olabilecek bazı öneriler olabilir.

Gün boyunca bebekle oynayın. Gün içinde bebeğinizle konuşmak ve oynamak, uyanık kalma sürenizi uzatmanıza yardımcı olacaktır. Bu, geceleri daha fazla uyumanıza yardımcı olacaktır.

Çocuğunuzun şikâyetlerine yanıt vermeden önce birkaç dakika bekleyin. Yalnız uyuyabilecek mi görmek için bekleyin. Ağlamaya devam ederse, ne olduğunu izleyin, ancak ışığı açmayın, onunla oynamayın veya onu almayın. Çaresiz hissediyorsanız veya sakinleşemiyorsanız, sizi rahatsız eden başka ne olabileceğini düşünün.

Memeden Ayrılan Bebeğe Gece Ne Verilir?

Bebeğiniz için geceleri meme yerine inek sütü, mama veya ayına göre ek gıda türlerinden verebilirsiniz. Memeden ayrılan bebeğe gece ne verilir? Bu şekilde bebek sağlıklı olarak büyümeye devam eder.

Memeden Ayrılan Bebek Nasıl Uyutulur?

İlk etapta bebeği emzik ya da biberon ile uyutmayı deneyebilirsiniz. Memeden ayrılan bebek nasıl uyutulur? Sonrasında zamanla bebeği yavaş yavaş emziksiz uyutmaya alıştırabilirsiniz.

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir