1. Anasayfa
  2. Bilgi

Moğollar Neden Türkleri Sevmez?

Moğollar Neden Türkleri Sevmez?

Moğollar Türkleri neden sevmez? Moğolları Türk devletlerinin çok fazla uğraştırması sebebi ile her zaman rakip olarak görmek de ve sevmemektedir. Moğol imparatorluğunun diğer ismi Cengiz han imparatorluğu olarak geçmektedir. Aslında bu devletin kurucusu olan Cengiz hanın gerçek adı Timuçin’dir. Moğollar toplum olarak genellikle çevresine zarar veren insanlardır. Bu nedenden kaynaklı olarak da birçok toplum tarafından sevilmemektedir. Ve barbar olarak adlandırılmaktadır.

Temuçin’in elde etmiş olduğu başarılar sebebi ile kendisine Cengiz ismi verilmiştir. Karluk ve uygar Türklerini egemen altına alarak Çin’i istila etmeye başlamıştır. Moğollar Çin seddini aşarak Çin denizine kadar olan her yeri yakıp yıkmışlardır. Moğolların Türkleri ile karşı karşıya kalması Harzemşahlar ülkesini ortadan kaldırması ile Anadolu ile arada tampon bölge olan Harzemşah’ların kalkması Anadolu’ya Moğol akınlarının başlamasına sebep olmuştur.

Cengiz Han ölmeden önce ülkeyi dört oğlu arasına bölüştürdü. Cengiz Han öldükten sonra ülkeyi dört oğluna paylaştırması ile yeni devletler kuruldu. Kurulan Moğol devletleri:

  • Kubilay hanlığı: Başkent Pekin yani Çin’de kurulan devletidir. Çin’e hakimiyet kurmuşlardır. Hristiyanlığı benimsemiştir.
  • Çağatay Hanlığı: Hıristiyanlığı benimsemiştir. Timur döneminde hanlar otoritelerini kaybetmişlerdir.
  • İlhanlı hanlığı: Müslümanlığı kabul etmişlerdir. Hülagu Han tarafından kurulmuştur.
  • Altınorda Hanlığı: Batu Han tarafından kurulmuştur. Timur devleti tarafından ortadan kaldırılmıştır.

Moğollar Türklerin Atası Mı?

Moğollar Türklerin atası mı? Moğollar ile alakalı olarak genellikle farklı devletlerin Türk olduğu ile alakalı olarak iddiaları bulunmaktadır. Ama bilinen kanıtlanmış herhangi bir veri bulunmamaktadır. Bu anlamda atası demek doğru olmayacaktır. Cengiz han direkt Moğol olarak bilinmektedir. Bu yüzden atası olarak değerlendirilmeyecektir. Moğolların Türkleri sevmemesinin sebebi olarak siyasi ilişkilerde etmen olabilmektedir. Nihayetinde o dönemde herkes topraklarını genişletmek yeni yurtlar edinmek için akınlar düzenlenmektedir. Bu anlamda Türkler ile Moğollarda karşı karşıya kalmaktadır.

Moğollar Ve Türkler Neden Savaştı?

Moğollar ve Türkler neden savaştı? Moğollar ve Türkler özellikle Harzemşahlar devletinin ortadan kaldırılması ile birlikte Türkler ve Anadolu arasında tampon olan bölge ortadan kalkmıştır. Moğollar bunu da fırsat bilerek Anadolu’ya akınlar düzenlemiştir. Türkler bu saldırılardan kendini korumak maksadı ile Moğollar ile karşı karşıya kalarak savaşmak zorunda durumunda kalmıştır.

Moğollar ile alakalı olarak barbar kavimler ve yağmacı olmalarından kaynaklı olarak farklı devletler tarafından genellikle Türk ile ilgili yan yana getirilmeye çalışılmaktadır. Bu gerçek bilgiler ile alakalı olarak gerçeği yansıtmamaktadır. Sadece Türleri dünya kamuoyunda küçük düşürmek maksadı ile alakalı olarak yapılan algı operasyonlarıdır. Moğollar bu anlamda anılmaktadır. Tarih yeni bir bilgi öğrenildikçe tekrardan değiştirilebilmektedir. Tarih de hiçbir şey kanıtlanmadıkça aksi iddia edilemez. Tarih bu noktada hiçbir zaman net bilgiler bulunmamaktadır. Tarihte yeni bilgiler yeni kalıntılar bulundukça farklı doğrular ortaya çıkacaktır.

Moğol devleti de kökenleri araştırılmaktadır. Kesin bir bilgi olarak Türler ile alakalı olarak atası olduğu ve olmadığı ile alakalı olarak tartışmalar ve araştırılmalar devam edilmektedir. Moğol devleti bu nedenden kaynaklı olarak çok fazla araştırılmaktadır. Moğol devleti ile Türkler aynı soydan olması ile alakalı olarak net bir bilgi vermemektedir. Türklerin tarih boyunca karşı karşıya kaldığı birçok nokta da bulunmaktadır. Burada özellikle en yoğun mücadeleler Anadolu’ya Türk akınlarının başlaması ile meydana gelmiştir. Moğollar Anadolu için tehlike oluşturmaya başlaması ile birlikte Moğol Türk savaşları başlamış oldu. Timur devletinin Moğollara son vermesi ile birlikte Türkler için Moğol tehlikesinin ortadan kalkmasına zemin hazırlanmış oldu.

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir