Parmaklar zarar en çok hasar görmeye müsait olan uzuvlarımızdır. Basit bir iş yaparken ya da bir şeyi terken parmaklarımıza zarar verebiliriz. Bu durum bazen kırık, çıkık ya da ezilme olabilir. Bu durum çoğunlukla spor dallarıyla uğraşan kimselerin başına gelebilir. Top gelmesi ya da beysbol gibi sporlarla uğraşanlar için sopanın gelmesi parmağa zarar verebilir. Özellikle sporcuların başına gelen parmak ezilmesi rahatsızlığı oldukça kolay gerçekleşir ve acısı çok yoğun olabilir. Bunun doğru anlaşılması ve rahatsızlığa uygun tedavi edilmesi gerekir. Aksi takdirde tedavi uzun sürerek kişinin yaşam kalitesini düşürebilir.
Parmak Ezilmesi Nedir?
Parmağın dik durmasını sağlayan eklem yanındaki tendonlara parmak ezilmesi ismi verilir. Parmak ezilmesi durumunda kişi yoğun bir sancıma yaşar. Parmak ucunda şişlik ve ağrı görülebilir hatta bazen bu kişi parmağını dik tutmakta güçlük çekebilmektedir. Parmaktaki dokuların zedelenmesine dikkat edilmeli ve daha kötü olmaması için uzmana başvurulabilir. Ancak çoğunlukla ayakta tedavi edilmektedir.
Parmak Ezilmesi ve Kırılması Arasındaki Fark Nedir?
Parmak ezilmesi tendonların sarsılarak parmağın dik durmasına engel olacak şekilde rahatsızlıklara yol açar. Bu parmakta şişlik ve kızarıklık oluşabilmektedir. Özellikle parmağın ucunda yaşanan hassasiyet parmak ezilmesi olduğunu düşündürebilir. Parmak kırılmasında ise doğrudan doku altında bulunan kemiğin kırılmasıyla oluşan bir rahatsızlıktır. Bu durumda parmakta eğrilik, morarma olur ve şişme problemi yaşanır. Derhal hastaneye gidilmeli ve doktorlar tarafından müdahale edilmelidir.
Parmak Ezilmesine Alçı Sarılır Mı?
Parmak ezilmesi için genellikle alçı tedavisi uygulanmaz. Ancak parmak ucundaki dokuların incinmesinden dolayı bir tel yardımıyla parmağın dik pozisyonunda iyileşmesi beklenebilir. Bu parmaktaki dokuların düzgün iyileşebilmesi için çoğunlukla gereklidir. Ancak bazı durumlarda rahatsızlık ilerleyerek kişiyi daha fazla rahatsız edebilir. Bu durumlarda doktora başvurmak gerekmektedir.
Parmak Ezilmesi İçin İlaç Kullanmak Gerekir Mi?
Parmak ezilmesi için doktorlar çoğunlukla ilaç tavsiye etmemektedir. Ancak bazı istisnai ağır durumlarda doktorların ilaç tavsiyesi olabilir ve buna uyulması gerekmektedir. Bunun yerine evde de uygulanabilecek sağlıklı ve alternatif yöntemlerle hasar gören parmağın iyileşmesi sağlanabilir. Bu yöntemlerin başarıya ulaşmasını sağlamanın en önemli yöntemi mantığa aykırı şekilde olan uygulamalara başvurmamaktır.
Parmak Ezilmesine Ne İyi Gelir?
Parmak ezilmesi tedavi edilirken en önemli nokta dokuların düzgün şekilde iyileşmesini sağlamaktır. Burada kullanılabilecek yöntem ilk olarak atel olacaktır. Atel; vücutta hasar gören bölgeleri sabit tutmaya ve daha kolay iyileşmesine yarayan tıbbi bir üründür. Parmak ezilmesi yaşayan birinin bu aleti kullanması gerekebilir. Bunun yanında parmağını her zaman dik ve yüksek tutması gerekir. Mutlaka parmağın yüksek seviyede tutularak doku zedelenmesinin artmasına sebep olunmaması gerekir.
Parmak Ezilmesi Ardından Parmağımı Hareket Ettirebilir Miyim?
Darbe sonucu parmak ezilmesi yaşandığı durumlarda tedavinin başarılı şekilde ve kısa sürede etki edebilmesi için parmağın çok fazla hareket ettirilmemesi gerekir. Hareketlerine özen göstermek ve parmağı zorlayacak işler yapmamak gerekir. Aksi takdirde tedaviler etkili olmaz ve daha uzun süre devam etmesi gerekebilir. Bu yüzden parmak hareket ettirilse bile ters hareketler yapılmasından kaçınmak gerekmektedir.
Parmak Ezilmesi İçin Kullanılan Doğal Ürünler
Parmak ezilmesinin tedavisinde kullanılabilecek doğal ürünler bulunmaktadır. Özellikle kas dokusunu besleyecek ve eklemlere takviye sağlayacak ürünler tercih edilmelidir. Bu konuda zeytinyağı masajı önemli ölçüde katkı sağlamaktadır. Bunun yanında zencefil tüketmekte önemli ölçüde parmak ezilmesine iyi gelmektedir. Zencefil çayı hazırlayarak günde iki kez tüketmek hem iyileştirme sürecini hızlandıracak hem de parmaktaki ağrının geçmesine önemli katkı sağlamaktadır. Aynı zamanda buz kompresleri de mutlaka düzenli olarak yapılmalıdır. Parmak mutlaka yüksek seviyede tutulmalı ve aşağı doğru eğilmeden doku zedelenmesi olan bölgeye daha fazla zarar verilmemelidir.
Parmak Ezilmesi Tedavisi Ne Kadar Süre Alır?
Parmak ezilmesinin tedavisinin çok uzun sürmesi beklenmez. Ancak bazı aksiliklerin yaşanabildiği durumlarda beklenenden daha uzun süre tedavilere devam edilmesi gerekebilmektedir. Tedavinin uzun sürmesi gereken durumlarda atelin iki veya üç ay kadar kalması gerekebilir. Ancak her şey yolunda gittiği takdirde atelin çok uzun süre parmakta kalması öngörülmez. Düzenli tedavi uygulamalarında parmak ezilmesi yaklaşık iki üç hafta içerisinde tedavi edebilmek mümkündür.