İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Bilgi

Parmak Uçlarında Soyulma Neden Olur? Nedenleri Nelerdir?

Parmak Uçlarında Soyulma Neden Olur? Nedenleri Nelerdir?
+ -

Parmak uçlarında soyulma neden olur? Nedenleri nelerdir? Parmak uçlarında meydana gelen soyulmalar bazen rahatsız edici boyutta olabilmektedir. Bu duruma ek olarak çatlamalar da yaşanabilmektedir. Genel olarak bu soyulmalar ciddi problemler teşkil etmemektedir. Ama yine de ihmal edilmesi durumunda ilerleyerek enfeksiyona sebep olabilmektedir. Bu parmak kenarlarında olan soyulmalar ile de kişinin ağrısı olabilir. Bu anlamda cildiye doktoruna görünmek fayda sağlayacaktır. Çünkü enfeksiyon vücut için zararlı olabilmektedir. Parmak uçlarında deri soyulma nedenleri:

  • Kişinin sık sık el yıkaması parmak uçlarının soyulmasına ve kenarlarının da soyulmasına neden olabilmektedir. Aynı zamanda çatlamaya da sebep olabilmektedir. Burada sabun cildi parmak kenarlarını daha da kurutmaktadır. Bu sebeple soyulmalar ilerleyebilmektedir.
  • İklim hava koşullarında meydana gelen değişiklikler cildin kuruyarak çatlamasına sebep olabilmektedir. Hava koşullarında ciddi soğuklar yaşanması durumunda elleri soğuktan korumak önemli olacaktır. Eldiven takarak soğuktan koruyabilirsiniz.
  • Güneş yanığı gibi durumlarda parmak uçlarında soyulmalara sebep olabilmektedir.
  • Parmak emme özellikle çocuklarda görülmektedir. Bu durumda parmaklarda soyulma durumu söz konusu olabilmektedir. Bu durumda çocuğun bu tarz alışkanlığı var ise dikkatini başka yere çekmeye çalışmak size fayda sağlayacaktır.
  • Kimyasallar: Özellikle tarım inşaat ve imalat yerlerinde çalışan işçilerin parmaklarında soyulmalar parmak kenarlarının kenarlarında olan derilerde kalkmalar olabilmektedir. Bu koparıldığı zaman çeşitli enfeksiyonlara da sebep olabilmektedir. Böyle bir durum ile karşılaşmanız durumunda koparmayınız. Steril bir tırnak makası ile kenarlarını almak daha doğru olacaktır.
  • El egzaması egzaman dermatiti olarak da bilinen bir cilt rahatsızlıdır. Egzama vücudun her yerinde görülebilecek olan bir cilt rahatsızlığı olarak karşımıza çıkmaktadır. El egzaması yaşayan bir kişinin kesinlikle bir cildiye doktoru ile tedaviye başlaması oldukça önemli olacaktır. Özellikle el egzaması yaşayan kişiler genel olarak temizlik yemek servisi kuaför veya mekanik tarzı endüstri yerlerinde yaşayan kişilerde daha çok görünmektedir. Egzama genetik olarak da ortaya çıkabileceği gibi aynı zamanda da alerji ve tahriş edici madde ile temasında da meydana gelebilmektedir.
  • Eksfolyatif keratoliz bu bir cilt rahatsızlıkları şeklinde olmaktadır. Bir kişi elini kimyasal uzak tutmak önemli olacaktır.
  • Sedef hastalığı bu hastalıkta vücutta kırmızı renkli kızarıkların ortaya çıması ile oluşan cilt hastalıklarındandır. Sedef hastalığı ile alakalı olarak bilinen yaygın bir yanlış ise bu hastalığın bulaşıcı olduğu ile alakalıdır Ama durum kesinlikle yanlış bilinmektedir. Sedef hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir.
  • Kawasaki hastalığı bu hastalık daha çok küçük yaşta çocuklarda gözükür. Özellikle 5 yaş altında olan çocuklarda gözükür. Yüksek ateş ile kendini belli etmektedir. Ateş ortalama 5 gün kadar sürmektedir.

Parmak Deri Soyulmasında Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Parmak deri soyulmaları genellikle hafif olarak atlatılmaktadır. Kişinin evde bir nemlendirici kullanması deri soyulmasına ve çatlaklara fayda sağlayacaktır. Aynı zamanda evde veya işte elimizin kimyasallara bulaşması söz konusu ise de kişinin eldiven kullanması ve direkt olarak kimyasaldan uzak kalması da önemli olacaktır. Evde çamaşır suyunu fazla kullanmakta parmak derilerinde soyulmalara neden olmaktadır. Kişinin bu deri soyulmasına bağlı olarak kızarıklık şişlik ve iltihaplı gibi bir durum söz konusu ise de kişilerin cildiye ve zührevi doktoruna gitmesi gerekmektedir.

Parmak Derisinde Enfeksiyon Belirtisi

Parmak derisinde enfeksiyon belirtisi görmeniz durumunda doktora başvurmanız gerekecektir. Parmakların deri kısmında olan soyulmalarda kişinin eline kimyasal temas ettirmesi ve nemlendirici kullanması durumunda sıkıntıları ortadan kalkacaktır. Ama parmak derisinde meydana gelen bir enfeksiyon durumunda doktora başvurmak doğru olacaktır. Parmak enfeksiyon belirtileri:

  • Parmak uçlarında soyulmalarda özellikle o bölgede iltihaplı bir görünüm söz konusu olduğu zaman parmağınızda olan derinin enfeksiyon kaptığının göstergesidir.
  • Parmak kenarında şişlik ve kızarıklık yaşanması da bu bölgede enfeksiyon olduğunun göstergesi şeklinde yorumlanabilmektedir.
  • Kişide meydana gelen ateş durumunun söz konusu olması bu enfeksiyon belirtisidir.

Parmak Deri Soyulmasına Ne İyi Gelir?

Parmak deri soyulmasına ne iyi gelir? Burada özellikle parmak kısmında meydana gelen deri soyulmasına nemlendirmek gayet iyi gelecektir. Burada deri soyulmasının ilerlemesi antibiyotikli bir krem kullanılması kişinin parmağının rahatlamasına sebep olabilecektir.

Parmak deri soyulması yukarıda sayılan etmenlerden de kaynaklanabileceği gibi aynı zamanda da bir takım vitamin eksikliklerinden de kaynaklanması olası bir durumdur. Burada doktora danışarak bir vitamin takviyesi almak fayda sağlayacaktır. Bir vitamin ve mineral desteği ve takviyesi için de kişinin doktor kontrolünde bu takviyeyi alması gerekmektedir. Çünkü vitamin bile olsa bilinçsiz bir şekilde alınması kesinlikle doğru değildir. Bu nedenden kaynaklı olarak da doktor kontrolünde alınması gerekmektedir.

Parmak Uçlarında Deri Soyulması Hangi Vitamin Eksikliği

Parmak uçlarında deri soyulması hangi vitamin eksikliği B vitamini olarak karşımıza çıkmaktadır. B vitamini çeşitli besin ve gıdalardan alınabilecek olan bir vitamindir. D vitamini de almak kişinin sağlık açısından değerlidir. D vitamini sadece güneşten alınan vitamindir. Özellikle bu vitamin ülkemizde birçok kişi de eksik olarak bulunmaktadır. Güneşlenme süresinin uzun olduğu zamanlarda kişi gün ışığını almaya çalışsa da yeterli gelmemektedir. Bu vitamin ek takviye olarak alınmaktadır. B vitamini ve D vitamini için eczaneden vitamin alabilirsiniz. Ama öncesinde tahlil yaptırmak oldukça faydalı olacaktır.

Yorum Yap