Priformis sendromu, kişilerin sık karşılaştığı sağlık problemlerinden biri olarak, oldukça rahatsız edici ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen bir sendromdur. Bu sendromu yaşadığını öğrenen ve bu sendromun ne olduğunu merak eden kişiler, özellikle Priformis sendromu nedir? Belirtileri ve tedavisi nedir? Sorularına yanıt arayarak, bu hastalığın ne olduğu, nasıl olduğu ve nasıl iyileştiği konusunda bilgi sahibi olmak istemektedir.
Özellikle pek bilinmeyen bir rahatsızlık olan Priformis Sendromu, kişilerin çeşitli nedenlerle sıkça karşılaşabildiği ancak başka bir rahatsızlığa vurduğu bir sağlık problemidir. Bu makalemizde, Priformis sendromu hakkında tüm merak edilenleri ve önemli hususları sizlerle paylaşıyor olacağız.
Priformis Sendromu Nedir?
Priformis Sendromu nedir? Sorusuna yanıt olarak; Priformis Sendromu, kalça bölgesinin derinlerinde bant şeklinde uzanan bir kas olan priformis kasının çeşitli nedenlerle siyatik sinirini baskı altında bırakması durumunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Özellikle kişilerde sebebiyet verdiği bacak, kalça ve bel ağrısı, ayakta karıncalanma ve uyuşma gibi belirtiler ile kendisini gösteren bu sağlık problemi, özellikle kişilerin oturduğu anlarda daha çok ön plana çıkmakta ve oldukça ağrılı bir sürece neden olmaktadır.
Priformis Sendromu, genellikle kalça ve bel bölgesinde yaşanan ağrılara neden olurken, oturma eyleminin yanı sıra yürüme ve bacak bacak üstüne atma gibi eylemlerde de ağrılar önemli ölçüde ağrı meydana gelmektedir. Kalça bölgesinin derinlerinde yer alan ve uyluk kemiğinin dışa dönmesini sağlayan bir kas olan priformisin içerisinden siyatik siniri geçmekte ve bu sinirin çeşitli durumlardan etkilenen priformis kası sebebiyle baskı altında kalmasıyla, kişilerin kas iskelet sisteminde bu sendrom meydana gelmektedir.
Bu sendrom, kişilerin kendisini oldukça rahatsız hissetmesini sağlayan bir sağlık problemi olarak, iki farklı çeşide sahiptir. Bu çeşitlerden ilki, Birincil Priformis Sendromudur. Bu sendromun görülmesinin nedeni ise kişiden kişiye değişiklik gösteren siyatik sinir ve Priformis kas yapısıdır. Bu, Priformis Sendromu çeşidi, kişilerde sık görülen bir çeşit olmamakla birlikte, bu problemi yaşayan kişilerin yaklaşık yüzde 15’i birincil Priformis Sendromu sebebiyle bu rahatsızlığa sahip olmaktadır.
İkinci ve en yaygın görülen çeşidi ise İkincil Priformis Sendromudur. Bu ise, özelllikle makro veya mikro travma, bölgesel kan dolaşımının azalması sebebiyle kasa kramp girmesi nedeniyle oluşmakta ve hastaların yüzde 50’si bu durum sebebiyle Priformis Sendromu yaşamaktadır. Tüm bu bilgiler ışığında bu sağlık probleminin kişilerde görülmesinin en önemli nedenleri arasında şunlar yer almaktadır;
- Kalçanın ani hareketleri sebebiyle Priformisin hasar alması
- Çeşitli yaralanmalar
- Trafik kazası
- Düşme
- Yapılan aşırı egzersizler ile bu kasa fazla yüklenilmesi
- Uzun süre boyunca sert bir zeminde oturmak
- Hareketsizlik
- Ağır şeyler taşıyarak kaslara zarar vermek
- Kalça ve çevresinde daha önce yaşanan çeşitli rahatsızlıklardan dolayı ameliyat yaşanması
- Omurga eğriliği problemi
Piriformis Sendromu Belirtileri
Piriformis Sendromu kişilerde, bu rahatsızlığı yaşamalarına neden olan soruna göre farklı belirtiler ile kendini gösterebilmekte, kişiler bu sağlık problemini yaşadıklarında oldukça fazla belirti ile karşılaşabilirken, birazdan sayacağımız bu belirtilerden yalnızca bir veya birkaçını da yaşayabilmektedir.
Priformis kasının siyatik sinirlerine baskı yapması sebebiyle meydana gelen bu rahatsızlık, kişilerin bel, kalça ve bacak bölgelerinde şiddetli ağrılar yaşamasına sebebiyet vermekte, bu nedenle de kişilerin bu rahatsızlığa yakalanması durumunda yaşam kalitesi önemli ölçüde düşerken, gün içerisinde pek çok eylemleri de bu sendromu tetikleyerek iyileşme sürecini de etkilemektedir.
Priformis Sendromu ile karşı karşıya kalan kişilerin, bu rahatsızlık ile birlikte yaşayabilecekleri en yaygın Piriformis sendromu belirtileri şu şekildedir;
- Yatarken artan ağrılar
- Uzun süre ayakta durulduğunda artan ağrılar
- Otururken artan ağrılar
- Güçsüz bacaklar
- Oturma güçlüğü çekme
- Yürümede zorluk yaşama ve aksayarak yürüme
- Hareket ettikçe azalabilen ama dinlenme sürecinde artabilen bel, sırt, kalça ve bacak ağrıları
- Oturulan yerden ayağa kalkarken oluşan ağrı
- Kuyruk sokumunda ağrı
- Kalçada ağrı
- Bacağın arka kısmında meydana gelen karıncalanma ve uyuşma
- Gece ağrıları
Gibi pek çok farklı belirtisi bulunsa da özellikle anlaşılacağı gibi bu rahatsızlığın en büyük belirtisi, bu bölgelerde çeşitli durumlarda yaşanan ağrılar ve bacaklarda uyuşma ve karıncalanmadır.
Bunun yanı sıra Piriformis Sendromu kasık ağrısı şikâyetiyle de kişilerde kendisini gösterebilmektedir. Tüm bu belirtiler ışığında kişilerin, bu ağrılı rahatsızlıktan kurtulmaları için mutlaka en kısa sürede tedavi olmaları ve özellikle günümüzde oldukça gelişen yöntemler sayesinde bu problemden kurtulması gerekmektedir.
Piriformis Sendromu Nasıl Geçer?
Piriformis Sendromu nasıl geçer? Sorusu, özellikle bu sağlık problemiyle karşı karşıya kalan ve yaşadığı ağrılar sebebiyle günlük işlerini ve hatta dinlenme eylemini dahi yerine getiremeyen kişiler tarafından cevabı en çok merak edilen ve araştırılan sorulardan biridir.
Öncelikle bu sağlık problemi ile ilgili günümüzde gelişen tıbbi imkanlar ve teknoloji sayesinde oldukça etkili tedavi yöntemleri bulunmakta, kişiler yaşamış olduğu bu rahatsızlıktan kesin ve kalıcı çözümlerle kurtulabilmektedir.
Piriformis sendromu kesin çözüm için kişilerin yararlanabileceği ancak özellikle doktorun kişilerin durumunu inceleyerek tavsiye edebileceği pek çok tedavi yöntemi bulunurken, kişiler bu tedavi yöntemleri ile çok yüksek oranda olumlu sonuç alabilmektedir.
Tüm bu bilgiler ışığında, kişilerin bu sağlık probleminden kurtulabilmesi adına uygulanabilen en etkili tedavi yöntemleri şöyledir;
- Piriformis Sendromu ilaçlar ile ortadan kaldırılabilmektedir. Kişilere önerilecek olan kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlar sayesinde kişiler, yaklaşık 2 haftalık bir sürecin ardından bu sendromdan kurtulabilmektedir.
- Bu sendromun ilaçlara karşı dirençli olması durumunda, enjeksiyon ve fizik tedavi yöntemleri uygulanarak bu sendromdan kurtulmak mümkündür.
- Piriformis sendromu için en etkili tedavilerden biri de fizik tedavi yöntemleridir. Özellikle yüksek yoğunluklu lazer terapisi, manyetik alan tedavisi, ultrason gibi fizik tedavi yöntemleri uygulanabilirken, bu sağlık problemi için en etkili fizik tedavi yöntemi ise piriformis kasına yönelik yapılan Piriformis sendromu egzersizleri ve germe hareketleridir.
- Piriformis sendromu için uygulanabilen enjeksiyon tedavileri arasında ise özellikle nöralterapi, tetik nokta ve kortikosteroid enjeksiyonları oldukça etkili bir tedavi yöntemi olarak kişilere uygulanmaktadır.
Piriformis Sendromu İyileşme Süresi
Piriformis Sendromu yaşayan kişilerin bu sendromdan kurtularak sağlıklı ve en önemlisi ağrısız bir vücut hattına sahip olabilmeleri için çok uzun bir süreç gerekmemekte, kişilerin Piriformis Sendromu için uygulanan tedavi yöntemine göre değişiklik gösteren ancak en fazla 1 ay gibi bir süreçte iyileştiği görülmektedir.
Piriformis Sendromu iyileşme süreci, yaşanan ödemin ve sinirlere baskının azalması ile birlikte yavaş yavaş ortadan kalması ve son bulması ile sonuçlanırken, bu süreç yaklaşık olarak 2-3 hafta sürmekte, ancak bu süreçte kesinlikle istirahat edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde bu süreç 1 ayı geçebilmektedir.
Bu iyileşme süreci kronik olmayan Priformis Sendromu için geçerli olurken, kronik olarak görülen bu rahatsızlığın iyileşme süreci daha da uzamakta, çünkü bu durumda kişiler istirahat etseler dahi ağrıları son bulmamaktadır.
Piriformis Sendromundan Kurtulanlar
Piriformis Sendromundan kurtulanlar, özellikle bu rahatsızlıktan yukarıda bahsedilen tedavi yöntemleri sayesinde kolaylıkla kurtulurken, bu rahatsızlıktan gerek ilaç tedavisi gerek enjeksiyon tedavisi ve gerek fizik tedavi ile kurtulan kişi sayısı bir hayli fazladır ve kesin sonuç alamayan kişi neredeyse yok denecek kadar azdır.