1. Anasayfa
  2. Sağlık

Safra Kesesi Ne İşe Yarar? Safra Kesesi Nedir? 

Safra Kesesi Ne İşe Yarar? Safra Kesesi Nedir? 

İnsanların öyle bir yaratılışı vardır ki; her bir organın apayrı bir özelliği bulunmaktadır. Bu organlar içerisinde yaşam fonksiyonlarının önemli bir kısmını oluşturan organlarda vardır. Safra kesesi ne işe yarar? Safra kesesi nedir? Sorularına verilen yanıtlar oldukça büyük önem taşır.

Safra Kesesi Nedir?

Safra kesesi karaciğer organının altında bulunur. Küçük keseciklerden oluşmuş olan bu yapı safraların birikmesi ve ince bağırsaklara iletilmesini sağlar. Safra kesesi ne işe yarar? Safra kesesi nedir? Safra kesesinin bu şekilde safraların karaciğerden alınarak ince bağırsağa ulaştırmasını yaparak önemli görevi üzerine almaktadır. Safra ayrıca “öd” olaraktan bilinir.

Safra Kesesinin Görevleri

  • Safra kesesi karaciğerin ürettiği sıvıyı ince bağırsağa iletir.
  • Ayrıca yağların vitaminler ile ayrışımını sağlayarak bu vitaminlerin emilimlerini yapmakla görevlidir.

Safra kesesinin bu şekilde önemli görevlerinin olması oldukça önemlidir. Böylelikle insanların karaciğerinde biriken safralar, safra kesesi sayesinde bağırsaklara iletilir ve diğer organlar zarar görmez. Safra kesesinin olmaması hayatı bir önem taşımaz ancak yine de var olması ayrıca önemlidir.

Safra Kesesinin Yapısı

Safra kesesi, karaciğerin alt kısmında bulunur ve karaciğerin bu alt kısmına yapışık şekildedir. Biçim olarak armudu andıran şekliyle 7 ile 10 cm arasında değişebilir.

Kasılıp gevşeyerek içerisinde biriken sıvıyı yaklaşık 50 ml hacminde tutabilir. Ayrıca mideye gelen yiyeceklere göre hacmi daha da artabilir. Safra kesesinin özellikle yağların sindirimini yapmak için gerekli olan safra sıvısını biriktirir.

Safra kesesi ne işe yarar? Safra kesesi nedir?  Sorularına verdiğimiz yanıtın yanı sıra safra kesesinin yapısı ve görevlerinden de bahsettik. Ayrıca safra kesesinin olmayışı safranın düzensiz şekilde bağırsaklara iletilmesi görülür. Bu durumda da ortaya bazı sorunlar çıkarır.

Farklı organların farklı özelliklerinin bulunması insan vücudu için önemlidir. Yapıların korunması için ayrıca vücudun bazı ihtiyaçlarını karşılayacak olan sıvının birikimi için de safra kesesinin görevi çokça önemlidir. Safra kesesi olmadan da enzimi yapılan yağların bağırsaklara iletilmesi yapılır. Ancak safra kişinin olması daha sağlıklı şekilde gerçekleştirilir. İnsanların bazıları da safra kesesinden ameliyat olmaktadır.

Safra Kesesi Ameliyatı Nedir?

Yaklaşık bir iki saat süren safra kesesi ameliyatı genellikle basit bir ameliyat olarak bilinir. Safra kesesi ameliyatı kapalı veya açık olarak yapılabilir. Bu şekilde yapılan ameliyatlar teknolojik  küçük cihazlar ile birlikte kolaylıkla yapılabilmektedir. Safra kesesinde oluşan taşlar da ameliyat ile alınır.  Ayrıca taşlar tıkanmaya yol açabilir. Ameliyat ile alınamayacak taşlar ise büyüdükçe kanser riskini ortaya çıkarır. Bunun için de safra kesesinde bulunan taşların alınması gerekir.

Ameliyat sonrasında ise insanların dikkat etmesi gereken durumlar vardır ki; bunlar özellikle yiyeceklerdir. Bu yiyecekler içerisinde genellikle;

  • Haşlanmış veya pişmiş sebzeler tercih edilmelidir.
  • Beslenme programı hazırlanmalı ve ona uyulmalıdır. Buradaki amaç hastaya gerekli vitaminlerin takviyesini yaparak hastanın kilo kaybını önlemektir.
  • Safra kesesi ameliyatından sonra özellikle yeşil yapraklı sebzeler tüketilmelidir.
  • Ayrıca asidik yapıdaki besinlerin mideye zarar vermemesi için gereken lif yapıdaki besinlerin tüketilmesi de oldukça önemlidir.
  • Yine safra kesesi ameliyatı sonrası yağlardan ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Yağlı yiyeceklerden uzak durulması gerektiği gibi birde baharat çeşitlerinden de uzak durulmalıdır.

Bu şekilde belirttiğimiz yiyecekler tüketilmeli ayrıca ameliyat sonrasında soğuktan korunmalı ve gereken besinlerden bolca tüketilmelidir. Bu sayede mide ve karaciğere de zarar verilmemiş olur ve ameliyat sonrası ağrılar biraz da olsa hafifler. Safra kesesi önemli olduğu gibi safra kesesinde oluşan sıvının olması ve yoğunlaşması da diğer organlar için önem taşımaktadır.

 

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir