1. Anasayfa
  2. Yemek

Turşu Neden Köpürür? Köpüren Turşu Yenilir Mi?

Turşu Neden Köpürür? Köpüren Turşu Yenilir Mi?

Geleneksel bir yiyecek olan turşu kültürümüzde sıklıkla tercih edilmektedir. Birçok yemeğin yanında vazgeçilmez bir gıda olarak tüketilmektedir. Turşu gerek hazır olarak alınmakta gerekse de evlerde yapılmaktadır. Bu noktada turşu hakkında en çok sorulan sorulardan birisi turşu neden köpürür sorusu olmaktadır. Özellikle evde kendi yaptığımız turşularda köpürme problemi sık sık ortaya çıkmaktadır.  İnsanlar da köpüren turşularını yiyip, yiyemeyeceklerini merak etmektedir.

Turşu Neden Köpürür?

Turşunun köpürmesinin birçok sebebi bulunmaktadır. Turşu birçok malzemeden oluşan bir karışımdır. Tabii ki bu malzemelerin birleşmesi sonucunda farklı kimyasal tepkimeler de oluşmaktadır. Bunun sonucu olarak belirli bir köpürme meydana gelmektedir. Bunun yanında;

  • Turşunun ilk kurulduğunda ağzının çok fazla açılmaması gerekir. Sık, sık açılan turşu hava alacağından köpürme yapabilir.
  • Turşu ılık bir ortamda tutulmalıdır. Yemekten sonra kalan kısım mutlaka soğuk bir yerde saklanmalıdır. Bunun yanında kurduğunuz turşunun kabı da mutlaka serin ve güneş görmeyen bir yerde saklanmalıdır. Sıcakta bekleyen ve güneşe doğrudan maruz kalan turşular da köpürebilir.
  • Cam yerine plastik şişelerde turşu kurulması da bazen bu köpürmeye neden olabilmektedir. Özellikle kalitesinden şüphe ettiğiniz plastik şişelere turşu kurmamanız iyi olacaktır.
  • Turşuyu ilk kurduğunuzda fermantasyonun çok hızlı gerçekleştiği belirli bir zaman aralığı bulunmaktadır. Bu noktada ilk kurduğunuzda köpürme görülebilir.

Görülebileceği gibi turşunun köpürmesinin birçok sebebi vardır. Bu sebeplerden bazıları normal ve olması gereken köpürmelerdir. Bazıları ise turşunuzun bozulduğunu gösterir ve yememeniz gerekir.

Köpüren Turşu Yenilir Mi?

Yukarıda da belirtiğimiz gibi turşunun köpürmesinin birçok sebebi bulunmaktadır. Bu noktada köpürmenin sebebine göre yenilip, yenilmeyeceği de değişiklik göstermektedir. Turşunuzun sadece köpürmesi genel olarak bir anlam ifade etmemektedir. Farklı etmenler de yenilip yenilemeyeceğini göstermektedir. Bu noktada;

  • Eper turşunuzu yeni kurduysanız ve köpürüyorsa bu gayet normaldir. Hatta turşunuzun hızlı bir şekilde tepkimeye girdiğinin göstermektedir. Yani turşunuz olmaya başlamıştır. Bu noktada yemenizde hiçbir sakında yoktur. Hatta bu köpürme belirtiğimiz gibi turşunuzun olmaya başladığını gösterir. Köpürmeden sonra yemeye başlayabilirsiniz.
  • Eğer sıcak ortamda bıraktıysanız ve köpürdüyse bu noktada turşunuza dikkatli bir şekilde bakmalısınız. Eğer çok fazla barlandıysa, renginde bir değişiklik olmaya başladıysa veya tadı bozulduysa bu noktada yememelisiniz. Fakat bu tür belirtiler yoksa sadece üzerinde hafif bir köpük oluştuysa bu noktada turşunuzu gönül rahatlığı ile yiyebilirsiniz.
  • Uzun süre ağzı açık olarak beklemiş ve hava almış turşularda da köpürme görülebilmektedir. Bu durumda da sıcak ortamda beklettikleriniz geçerlidir. Yani tek belirti köpürme ise bu durumda yemenizde bir sakınca yoktur. Fakat renginde, kokusunda veya tadında bir değişiklik varsa bu durumda yememeniz gerekir.

Özetleyecek olursa turşunuzun bazı durumlarda köpürmesi normaldir. Özellikle yeni kurulan bir turşu olgunlaşma aşamasında sık sık köpürebilir hatta taşabilir. Bu gayet normal bir durumdur, bu durumdaki turşular gönül rahatlığı ile yenilebilir. Fakat köpürmenin yanında bar dediğimiz beyaz bir oluşum çok fazla varsa, turşunuzun tadında bir değişiklik olduysa, turşunuz normalden farklı kokuyorsa bu durumda turşunuzu yememeniz gerekir.

Turşu Nasıl Saklanmalıdır?

Turşunuzun bozulmaması için seri ve direkt olarak güneş ışığı görmeyeceği bir yerde saklanması gerekmektedir. Çok sıcak bir ortamda turşunuz bozulacaktır. Bunun yanında turşunuzun özellikle ilk kurduğunuzda hava da almaması gerekir. İlk birkaç hafta turşunuzun kapağını açmayın, ilk birkaç hafta köpürme ve taşma görülebilir. Turşunuzu yemeye başladığınızda da yiyeceğiniz kadar miktarı çıkarın. Çok fazla miktarda turşu çıkarıp açıkta bırakmayın.

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 1
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir