1. Anasayfa
  2. Sağlık

Evde Lavman Nasıl Yapılır?

Evde Lavman Nasıl Yapılır?
Evde Lavman Nasıl Yapılır?

Lavman; bağırsakların temizlenmesinde; birçok bağırsak rahatsızlıklarında ve hastalıklarında kullanılan bir tedavi yöntemidir. Binlerce yıl öncesine dayanan lavman tedavisi, eski dönemlerde birbirinden farklı şifalı otlar, bitkiler ve baharatlar yardımıyla tedavi edilirdi. Afrika’nın bazı kesimlerinde erken gelişmeyi sağlamak ve bağırsakları temizlemek amacıyla da iki yaşından küçük çocuklara dahi birçok lavman tedavisi gerçekleştirilmiştir.

Günümüzde uygulanan lavman tedavisini anlamak için öncelikle hangi alanlarda; nasıl ve niçin kullanıldığını öğrenmek gerekir. Uygulanan tedavi böylece daha anlaşılır hale gelebilir ve hastanın bu tedaviye karşı olan tereddüdü biraz da olsa azalabilir. Lavman tedavi yöntemleri şu şekildedir:

  • Zeytinyağı lavmanı
  • Tuzlu su lavmanı
  • Limonlu su lavmanı
  • Sabun köpük lavmanı

    Zeytinyağı İle Lavman

Zeytinyağı ile Lavman Nasıl Yapılır

Doğal malzemeler kullanarak lavman yapmak hem daha sağlıklı hem de daha çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Zeytinyağı ile lavman bu bakımdan önemli bir faktördür. Zeytinyağı lavman yapımında olduğu gibi farklı birçok doğal ürünün yapımında da tercih edilen malzemelerden biridir. Zeytinyağı yumuşatma özelliğine sahip olduğundan ötürü, lavman yapımında dışkıları da yumuşatabileceğini düşünülerek kullanılmaktadır. Aynı zamanda zeytinyağı, rektumu yani kalın bağırsağı da kayganlaştırmaktadır ve bu sayede dışkının daha rahat ve daha kolay bir şekilde çıkmasına da yardımcı olur.

Gerekli durumlarda anüse vazelin ya da merhem sürmeniz de dışkının kolaylıkla dışarı çıkmasına yardımcı olacaktır.

Zeytinyağı İle Lavman Hazırlanışı

Zeytinyağı ile lavman işlemi en çok rağbet gören işlemlerden biridir. En nihayetinde su ve zetinyağının karışımı olsa dahi zeytinyağının kayganlaştırıcı, yumuşatıcı ve çabuk etkisi dolayısıyla sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Genellikle yarım litre su ve iki yemek kaşığı zeytinyağının birleşiminden yapılır. Ancak bu kür malzemeler ve hazırlanış bakımından kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Zeytinyağı ile lavman yaparken kimisi su yerine süt kullanabilir ya da %100 doğal zeytinyağı ile lavman hazırlamak yerine paketli marketlerden ya da aktarlardan bulabilecekleri zeytinyağını tercih edebilirler. Malzemelerde değişiklik olsa dahi malzemelerin oranı ya da uygulanış biçiminde herhangi bir farklılık yoktur.

  • Öncelikle ilk olarak küçük bir sos tenceresinde ya da derin bir borosilikat kapta iki yemek kaşığı kadar zeytinyağını bir buçuk litre su ile iyice karıştırın. Tercihinize göre, yine iki yemek kaşığı kadar zeytinyağını, bir litre süt ve yarım litre su ile de karıştırabilirsiniz, farklı bir yöntem olarak da bunu deneyebilirsiniz.
  • Daha sonra karıştırmış olduğunuz malzemeleri ocağa koyun ve orta kısık ateşte ısıtmaya başlayın. Ocağa koymuş olduğunuz karışımın ortalama olarak 40 ila 50 derecelik bir ısıya yükselmesi gerekmektedir.
  • Karışımınız gereken sıcaklığa eriştikten sonra lavman tedavisine başlayabilirsiniz. Bağırsaklarınızı rahatlatıp boşaltmadan önce minimum 5 ila 10 dakika kadar bekleyiniz.

Zeytinyağı ile lavman tedavisinin hazırlanışı bu şekilde yapılmaktadır. Bu karışımda, bağırsaklar sütü ya da su-zeytinyağı karışımını sindirmeye başlarken bağırsaklarda bulunana bakteriler de gaz oluşumuna sebebiyet vermektedir. Bağırsaklardaki bakteriler sonucundan oluşacak bu gaz lavmanın bağırsakların içinden daha şiddetli bir şekilde boşaltılıp dışkının daha hızlı bir şekilde çıkarılmasına yardımcı olacaktır. Böylelikle daha başarılı ve olumlu bir sonuç elde edilmesine katkı sağlar.

Sabunla Lavman Nasıl Yapılır

Sabun ve köpük lavmanı, kabızlığı tedavi etmenin diğer yollarından birisidir. Lavmanların birçok farklı türü olsa da, özellikle kabızlık için en çok tercih edilenlerden birisi sabun lavmanıdır. Az miktarda sabun ve damıtılmış suyun birleşimidir. Sabun, bağırsak hareketlerini uyarmaya yardımcı olur ve bu sayede daha çabuk sonuç elde etmenizi sağlar. Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu; sabun lavmanını, doktorunuz tarafından yönlendirilmedikçe kullanmayın. Sabunlu lavman nasıl yapılır, formülü ve dikkat edilmesi gereken yerleri şu şekildedir:

Temiz bir kap, kâse ya da kavanozu sekiz bardak ılık, damıtılmış su ile doldurun. Evinizde kastil sabun bulunması bu aşamada önemlidir. Kastil sabun ve dört ila sekiz yemek kaşığı kadar da yumuşak sabun boşaltın. Sabunu ne kadar çok eklerseniz, sonucu da o kadar çok tahriş edici olacaktır. Bu aşamadan sonra bir banyo termometresi ile çözeltinin sıcaklığını kontrol edin. 105 ila 110 fahrenhayt derecesi arasında olmalıdır. Ilık sıcaklıkta olan çözeltiyi, bağlı ve tüplü bir lavman torbasının içine yerleştirin.

Sabunla Lavman

Sabun Köpük Lavmanı Nasıl Uygulanır

Sabun köpük lavman tedavisine başlamadan önce, tedavide uygulanacak olan malzemeleri toplamanız gerekmektedir. Bu malzemeler şu şekildedir:

  • Kalın havlu tercih edilmelidir
  • Sabun ve su çözeltisi
  • Suda çözünür bir yağlayıcı
  • Temiz ve geniş olmak üzere bir kap
  • Temiz bir hortum ve lavman torbası

Bu tedaviyi banyoda yapmak daha mantıklı olacaktır, yapacağınız tedavi işlemi içerisinde dağınıklık olacaktır. Sabunlu lavman tedavisi şu şekilde uygulanır:

  • Hazırlanan çözeltiyi bir lavman torbasına dökün. Torbanın steril olması önemlidir.
  • Torbayı, yakınınızda bir yerlere, ulaşabileceğiniz mesafede koyun.
  • Torbanın tüpü aşağıya yönelecek şekilde tutarak, bir miktar sıvının geçmesi için kelepçeyi açmanız gerekecektir.
  • Kelepçeyi açarak hava kabarcıklarının çıkmasına yardımcı olduktan sonra kelepçeyi kapatabilirsiniz.
  • Yere kalın bir havlu koyun, sol tarafınızda olması gerekmektedir.
  • Meme ucunuza bol miktarda yağ uygulaması yapın.
  • Tüpü rektum kısmına yerleştirin.
  • Hortumdaki kelepçeyi tekrar açtıktan sonra, sıvının torba boşalana kadar rektumunuza akmasına izin verin. Sonrasında tüpü yavaşça rektumdan çıkarın ve dikkatli bir şekilde tuvalete gidin.
  • Tuvalete oturduktan sonra, sıvıyı rektumdan boşaltın.
Limonlu Suyla Lavman

Limon Sulu Lavman Nasıl Yapılır

Orta derece ısı kuvvetinde bir tencere kullanarak ya da su ısıtıcısı kullanarak, iki litre kadar damıtılmış suyu ısıtın. Suyun, insan vücudu için normal bir derecede olması oldukça önemlidir, 37 ila 40 derece arasında olmasına gayret gösterin. Suya, 160 ml kadar limon suyu ekleyin ya da 3 adet orta boylarda limon da hemen hemen aynı ml seviyesinde olacaktır. Limon sıkacaksanız, iyice süzüldüğünden emin olmanız gerekmektedir. Süzülen limon suyunu ya da hazır limon suyunu, suya ekleyerek karıştırın.

Limon suyundaki asitten dolayı bağırsaklarınızı tahriş edebileceğini unutmamanız gerekmektedir. Tahrişle beraber kramplar da başlayabilir. Bu sebeplerden dolayı eğer vücudunuz oldukça hassas bir yapıya sahipse, bu tedavi yöntemi önerilmemektedir. Hassas bünyeler için limon sulu lavman tedavisi yapılmamalıdır.

Herhangi bir şiddetli ağrıya ya da krampa neden olmadığı sürece, tüm lavmanı bir buçuk dakika kadar uygulayın. Uyguladıktan sonra yaklaşık 10 ila 15 dakika aralığında muhafaza etmeniz gerecektir. Limon suyu asidik bir yapıya sahip olduğundan dolayı çok fazla bekletmek, rahatsızlık verebilir. Limon sulu lavman tedavisi, yeterli faydayı sağlayabilmesi adına vücudunuzdan atmadan önce beş dakika kadar muhafaza edilmesi önerilmektedir.

Tuzlu Suyla Lavman

Tuzlu Su Lavmanı Nasıl Yapılır

İki litre kadar suyu, 37 ila 40 derece arasında sıcaklığa ulaşana kadar ısıtın ve suyu küçük bir tencereye dökün. Isıtılmış ve ılıması beklenmiş suya, iki çay kaşığı kadar deniz suyu ilave edin. Tuzun tamamen çözüldüğünü görene kadar, karıştırmaya devam edin. Deniz tuzu ile hazırlanmış olan bir lavman, en nazik lavmanlardan birisidir. Bu tedavi yöntemi, daha önce lavman tedavisi uygulamamış olan kişiler için bir hayli fazla önerilmektedir.

Lavmanı, herhangi bir lavman tedavisini uyguluyormuş gibi uygulayabilirsiniz. En fazla etkiyi alabilmek için de bekleyebildiğiniz kadar beklemeniz, sizin yararınıza olacaktır. Dikkat etmeniz gereken diğer bir konu; deniz tuzuyla hazırlanmış olan tuzlu su lavmanı, en fazla 40 dakikaya kadara bekletilebilir.

 

Reaksiyon Göster
  • 1
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir