Spiral varken hamile kalmak ihtimaliniz vardır. Spiral dediğimiz şey rahim içi araç diye bilinir. Bu çok sık kullanılan bir doğum kontrol yöntemidir. Spiral yöntem ile gebelik oluşumunu engellemek sağlanabilir. Gebeliği önlemek için kullanılan Bu yöntem çok sık olmasa da kullanılan bir doğum kontrol yöntemidir.
Spiralin birçok farklı türü vardır. Bu türler bakımından bakır olanlar ve hormon olanlar olmak üzere ikiye ayrılır. Bu iki türde de hedeflenen şey aynıdır fakat ikisinin büyüklüğü farklıdır. Spiral takılması ve çıkarılması oldukça kolay bir olaydır. Ağrı veya bir problem işlem sırasında yaşanmaz. Bu yüzden kadınların tercih ettiği bir doğum kontrol yöntemidir.
Spiral Nasıl Takılır?
Spiral taktırmak için öncelikle bir jinekoloğa gitmeniz gerekiyor. Bir muayene esnasında rahim ağzına yerleştirir. Önce antiseptik bir bez ile temizlendikten sonra rahim derinliği ölçülür. Bu alınan ölçüyle birlikte cerrahi malzeme yerleştirilir. Kısaca bir veya iki dakika içinde işlem tamamlanır.
Burada problem rahim ağzında darlık olan hastalarda biraz problemler yaratabilir. Bazı ağrılar olabilir ve süreç uzun sürebilir. Bu yüzden hastadan hastaya göre değişiklik gösterir.
Spiral Ne Zaman Takılır?
Spiral her zaman takılabilir. Öncelikle adetin herhangi bir dönemi içinde takmanız gerekir. Gebe olmadığınıza emin olmanız gerekir. Adet döneminde rahim ağzı genişlemesi yaşandığı için spiral takma işlemi daha kolaydır.
Spiralin Zararı Var Mıdır?
Spiralin hiçbir şekilde bir zararı yoktur. Burada problem yapacak şey enfeksiyon hastalıklarının oluşmasıdır. Bu yüzden enfeksiyon olduğuna şüphe ediyorsanız öncelikle bu enfeksiyon temizlemesi sonra spiral taktırması gerekir.
Spiral adet döneminde takıldığı için bazı kanama durumu oluşabilir. Bu yüzden demir eksikliği veya kansızlığı olan insanların spiral taktırmadan önce bir kan testi yaptırması doğru olacaktır.
Spiral ile Gebe Kalma Şansınız Var Mı?
Spiral ile gebe kalma ihtimali vardır. Hiçbir doğum kontrol araçları tam olarak size hamilelikten korunmaz ama gebe kalma ihtimaliz çok düşüktür. Bu yüzden eğer gebe kaldığınızdan şüphe ediyorsanız bir ultrasona baktırmanız gerekir. Spiral taktırdıktan sonra 1. 3. Ve 6 ayda ultrasona gidip bir kontrol yapmanız sizin için daha doğru olacaktır.
Spiral Ne Zaman Çıkarılır?
Spiralin çıkarılması için öncelikle dolduğundan emin olmak gerekir. Ayrıca gebelikten şüphelenen hastalar spirali çıkartabilir. Siperli çıkarmak yine en ideal zaman adet olduğu dönemdir. Bir hastanın adet olduğu dönemde spiral taktırıp ve çıkartması için en doğru zaman olacaktır. Spiral çıkaran kişinin yine bir Jinekolog olması gerekir.
Spiralin İpi Kopmuş Olursa Ne Yapılmalı?
İp görünmüyorsa veya koptuğundan şüphe ediyorsanız öncelikle doktora gitmelisiniz. Muayene sırasında bir ultrasonla rahim içinde olup olmadığına bakılır ve kontrol edilir. Spiral rahim içerisinde kaçmış da olabilir. Bu bir problem olmaz fakat bu durumu düzeltmek için doktor özel aletlerle spiral ile bulur ve çıkarır. Bu işlem size korkutsa da ağrılı bir işlem olmayacaktır. Bazı hastalarda sancı olabilir.
Bu yüzden bir problem veya ağrı hissetmeniz bir problem olduğunu size düşündürmesin fakat eğer ultrasonda ip görünmüyorsa veya spiral yoksa iki olasılık vardır. Biri spiral kanama ile düşmüş olabilir. Veya ikinci olarak hasta fark etmeden rahimden düşmüştür. Burada sizin farkında olmadan düşmesi sizi korkutmasın bu hastaların başına gelebilen bir olaydır. Eğer spiral rahim duvarına yapıştı ise daha büyük bir problemdir. Jinekoloğun bunu çıkarması zorlaşır veya ipi kopabilir. Bu nedenle rahim içine girerek ipin nerede olduğuna Jinekolog tarafından bakılır.
Gebelikte spiral kullanımı uygun mudur diye baktığımızda gebe kalmak isteyen biriyseniz kullanmanıza gerek yoktur. Eğer gebelikte kullanırsanız bazı problemler oluşabilir. Bunlar erken düşük veya erken doğum riskleri de oluşturabilir. Bu yüzden çıkarılması en doğru tercihtir. Jinekolog tarafından spiral taktırıldığı gibi çıkarma işlemini de jinekolog yapmalıdır.
Spiral Çıkarıldıktan Sonra Kanama Olur Mu?
Spiral çıkardıktan sonra bazı hastalarda kanama olma ihtimali yüksektir. Her hastada aynı kanama olmayacaktır. Bu yüzden hastadan hastaya göre değişebileceği için bu ihtimalden korkmaya gerek yoktur fakat spiral çıkardıktan sonra az da olsa bir miktar kanama olması normal ve doğal olandır.