1. Anasayfa
  2. Anne ve Bebek

Bebeğin Burnundan Süt Gelmesi Neden Olur? O Anda Ne Yapılması Gerekir?

Bebeğin Burnundan Süt Gelmesi Neden Olur? O Anda Ne Yapılması Gerekir?

Yenidoğan bir bebeğin burnundan süt gelmesi sık sık yaşanmaktadır. Bebeğin burnundan süt gelmesi neden olur? sorusuna yanıt olarak yanlış emzirmeden kaynaklı olarak görüldüğünü söyleyebiliriz. Fakat bebeğin burundan süt gelmesi, korkmanızı gerektirecek bir şey olmadığını söyleyebiliriz.

Annenin bebeği emzirme aşamasında bebeği doğru pozisyonda tutmaması sonucunda böyle bir durum ile karşı karşıya kalınabiliyor Annenin bebeği yatar pozisyonunda emzirmesi sonucunda bebeğin burnundan süt gelmesine neden olmaktadır. Bu yüzden annelerin bebeği emzirirken daha doğru bir pozisyonda tutması önemlidir.

Bebeğin Burnundan Süt Gelmesi Nasıl Önlenir?

Bebeğin burnundan süt gelmesi nasıl önlenir? bebeğinde zaman zaman böyle bir reaksiyonu gören anneler açısından araştırılmaktadır. Bebeğin burnundan süt gelmesi ve nefes almada güçlük çekmesini önleyebilirsiniz. Emzirme sırasında reflü yatağını kullanmanız bebeğin burnundan süt gelmesini engellemeye neden olacaktır. Çünkü reflü yatağın yapısı diket şeklinde olduğundan dolayı hem emzirmede sorun yaşanmayacak hem de bebeğin alışması sağlanmış olacaktır. Zaman zaman bebeklerde meydana gelen burnundan süt gelme sorunları da başvuracağınız bu yol sayesinde kolayca engellenmeye başlanmış olacaktır.

Gülen bebek

Bebeğin Burnundan Süt Gelmesi Normal Mi?

Yenidoğan bebeklerde daha yaygın şekilde görülen bebeğin burnundan süt fışkırması normal bir durumdur. Çünkü bebeğin burnundan sütün çıkmasının nedenlerinden biri yanlış emzirme pozisyonunda olmasından kaynaklı olurken endişe edilecek bir durum olmadığını da söylemeliyiz. Annenin emzirme sırasındaki süt sızdırması sonucunda burundan süt gelmesine rastlanılmaktadır. Bu yüzden dolayı bebeğin ağzından burnundan süt gelmesi korkulacak bir sorun olmadığını söylemeliyiz.

Bebeğin Burnundan Süt Niçin Gelir?

Bebek, annenin memesini emerken sütü ağzının içerisinde vakumlar. Doğal olarak bebeğin vakumlaması negatif bir basınç sistemine neden olurken anne memesinden daha fazla sütün sızmasına zemin hazırlamaya neden olur. Annenin memesinden gelen süt, bebeğin burun bölgesine kaçarken burnundan sütün fışkırmasına sebep olacaktır. Her ne kadar çok ciddi sıkıntılar yaratmamış olsa da sürekli olarak bu durumun tekrarlanması bir süre sonra bebek sağlığı açısından sıkıntılı hale dönebilir. Çünkü boğazlardaki kanallara sızan ve geri fışkırtılarak çıkarılan sütün daha sonra enfeksiyon gibi sorunları açığa çıkarma durumu yaşanır.

Bebeğin Uyurken Burnundan Süt Gelmesi

Bebeğin emerken çok fazla süt çekmesi sonucunda uyurken burnundan süt gelmesi gibi reaksiyonlara yol açabilir. Aynı zamanda annenin bebeği yanlış bir pozisyonda emzirmesi sonucunda çok daha fazla şekilde sütü çekmek zorunda kalacaktır. Bu nedenle bebek nasıl emzirilir? annelerin dikkat etmesi gereken konulardan biridir. Doğru bir emzirme pozisyonunda olursa bu gibi durumlarla karşılaşmayı da kolayca önlemeye başlamış olacaktır. Doğru emzirme nasıl olması gerektiğine geldiğimizde:

  • Anne bebeğini emzirirken, yakınında tutmaya dikkat etmelidir.
  • Bebeğini kolun iç bölge kısmına alarak baş kısmı dirsek boşluğuna gelecek şekilde konumlandırmasını sağlamalıdır.
  • Ardından sırt bölgesinin popoya kadar elle desteklenmesi gerekmektedir. Bebeğin tüm bedeni anneye dönük şekilde olması gerekir. Karın karına olacak şekilde bebeği ayarladıktan sonra emzirmeye başlayabilirsiniz.
  • Bebeğinizi eğer emzirme pozisyonunda doğru şekilde ayarlama konusunda zorluk çekiyorsanız o zaman reflü yatağını da kullanabilirsiniz.
Burnundan süt gelen bebek

Emzirilen Bebeğin Burnundan Süt Gelmesi

Acıkmış olan bebeğinizi sıra emzirmeye geldiği zaman doğru emzirmeniz önemli olacaktır. Çünkü yanlış emzirme yaparsanız daha sonrasında hem burnundan hem de ağzından süt gelmeye başlayacaktır. Bebeğiniz açısından tehlikeli bir durum oluşturmamak amacıyla dikkatli bir şekilde emzirmelisiniz.

Emzirilen bebeğin burnundan süt gelmesi, her zaman görülebilecek bir durum değildir. Daha çok emzirme anında memedeki süt fazlalığından dolayı böyle bir durum yaşanabiliyor. Bebeklerde de zaman zaman burun ve ağzından süt çıkmasına neden oluyor.

Bebek En Fazla Kaç Dakika Emzirilmeli?

Bebeğin sütü emerken, daha sonrasında burnundan sütü fışkırtmak zorunda kalmaması açısından emzirmeye dair her şeyi doğru şekilde uygulamanız gerekmektedir. Anneler açısından dikkat edilecek önemli bir konuda bebek en fazla kaç dakika emzirilmeli?  olduğunu söylememiz gerekir. Bebeğin emzirmesi ilk zamanlarda 15-20 dakika şeklinde olması uygun bir durum olurken, ilerleyen dönemlerde 1-2 saat aralıklarla emzirme yapılabilir. Özellikle uyku çok fazla uyuyan bebeğiniz daha sık şekilde acıkacaktır. Uyku uyuyan bebekler için en ideal emzirme aralığı bir iki saat şeklindedir.

Reaksiyon Göster
  • 1
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir