Yeni anne baba olmuş ebeveynsiniz bebeğinizin karnından gelen sesler size endişelendirebilir. Bebeklerdeki bu karın guruldamaları fazlasıyla yaygındır. Bir sağlık sorununa işaret etmez fakat siz yine de doktorunuza danışın. Karın guruldamaları yaygın olarak görülür. Bu guruldamalar doğduğu andan itibaren başlar ve herhangi bir ağrı ya da rahatsızlık oluşturmaz. Karından geldiğini sandığımız bu sesler aslında bağırsaktan gelir. Bunun nedeni bebek acıktığı zaman sindirim sistemi de yemeğe hazırlık sürecini başlatır. Bu yüzden bebek acıktığında bağırsaktan gelen sesleri duyarız, bu çıkan sesler bebeğinizin her zaman aç olduğu anlamına da gelmez. Bazen anne sütü veya tükettiği mama bebeğin sindirim sistemini zorladığı için bu tarz sesler gelebilir.
Gelen bu sesler bebeğinizin canının acıdığı ya da aç olduğu anlamına gelmez. Bebeğin karnının guruldamasının bir diğer nedeni ise gazdır. Sindirim sistemi tam olarak çalışmadığı için gaz çıkarmak da zorlanır ve bu yüzden de guruldamalar olur ama aşırı gaz sancısı olduğu zaman; ağlamaya başlar. Karın bölgesinde şişlikler de görülebilir. Böyle bir durum ile karşılaşırsanız yapmanız gereken şey sırtına ve karın bölgesine masaj yapmak olacaktır.
Bebeklerde Karın Guruldamasının Nedenleri?
Bebek süt içerken ya da emme sırasında ağzından giren hava kabarcıkları nedeni ile karın guruldama bilir. Bebeklerde karın guruldamasının bir diğer nedeni ise meme başının büyük olması olabilir. Çünkü bebeğiniz bu yüzden hızlı yemek durumunda kalır ve hava yutmasına sebep olur. Bu yüzden de guruldamalar başlayabilir.
Bebeğin midesine bir anda süt giderse yani hızlı sütü hızlı içmek durumda kalır ise bebeğinizin midesinde kramplar oluşmasına sebep olabilir. Anne aşırı stresli olduğu zaman da bebeğin bağırsakları strese girip gaz oluşmasına sebep olabilir. Aşırı gürültülü ortamlarda ya da birden fazla insanın bebeği sevmek adı altında dokunması sonucunda bebeğiniz de huzursuzluk artar ve sonucunda guruldamaları görebiliriz.
Katı gıdaya geçtiği zaman bebeğin alışması için zamana ihtiyacı vardır çünkü yediği yiyecekleri sindirmesi gerekir hatta bir kısmını da biriktirmesi gerekir. Bu süreçte bebeğin gaz üretmesi normaldir. Bebeğin anne karnından çıktığı zaman alışması gereken bir dünya vardır. Bu yüzden sık sık ağlayan bebeklerin sindirim sistemlerine hava almaları sebep olur. Dolayısı ile midelerinde sıkışmalar görülür ve karın guruldamaları oluşabilir.
Annesi bebeğin sırtını ovuşturuyor.
Bebeklerin Gaz Ağrılarının Belirtileri Nedir?
Bebekler yemek yerken ya da ağlarken hava yuttukları için vücutlarında gaz oluşabilir. Bebeklerin gaz ağrılarının birçok belirtisi bulunabilir. Şimdi birkaç tane gaz ağrılarının belirtisini inceleyelim:
- Gaz çıkarmakta zorlandığı için Karın bölgesinde şişlik görülür
- Sık geğirme
- Tükürük
- Hava yuttuğu için hıçkırmaya başlar
- Karın bölgesinde oluşan şişkinlikten dolayı huzursuzluk başlar
- Oluşan bu huzursuzluktan dolayı Ağlama krizleri başlayabilir
Yukarıda belirttiğimiz gibi yaşayabileceğiniz birçok belirti var. Fakat ne olursa olsun sizin anne olarak asla stres yapmamanız ve tamamen çocuğa odaklanmanız gerekir. Çocuğa odaklanmanız gerekir derken onun ağlamasını kendinize dert etmek yerine nasıl çözümler üretebileceğinize odaklanmanız gerekir. Çünkü sizin yaşadığınız herhangi bir stres Çocuktaki bu belirtilerin daha ağır yaşamasına sebep olacaktır ve siz asla işin içinden çıkılmaz bir durumun içerisine girmiş olacaksınız. Bu yüzden her ne olursa olsun sakinliğinizi korumanız gerekir ama doktorunuzdan da destek almayı unutmamalısınız. Size en iyi yardımı ve en doğru çözümü her zaman kendi doktorunuz verecektir.
Etrafınızdaki insanlar size yardımcı olmak isteyecek ve birçok yöntemlerle karşınıza geleceklerdir. Fakat bilmediğiniz bir yöntemi uygularken çocuğunuza zarar da verebilirsiniz. Böyle bir durum ile karşılaşmak istemiyorsanız mutlaka ama mutlaka aşamadığınız bir durum olduğunda doktorunuza danışın. Psikolojik olarak kendinizi her zaman güçlü tutmaya çalışın. Hatta gerekir ise bu süreçte bir psikologdan yardım alabilirsiniz. Çünkü her ne kadar kabul edilmese de bebeğin 0-1 yaş arası anne için en zor dönemdir.
Bebeklerde Karın Guruldamasının Tedavisi Nasıldır?
Emzirme ve beslenme zamanları arasında 5 dakika geğirtmeye çalışın. Bu karın guruldama tedavisinin en basit yoludur. Çünkü her bebek beslenirken hava yutabilir. Eğer bebeğiniz biberon ile besleniyorsa biberon ucunu doğru seçmeniz gerekir. Aksi takdirde çocuk emerken hava yutabilir ve huzursuzluğu artabilir.
Bebeklerde karın guruldamasının tedavisi için en etkili yöntemlerden biri de masaj yöntemidir. Bunu yaparken çok dikkatli olmalısınız. Çünkü bebeğinizin bünyesi cildi çok hassastır. Bu yüzden karnının üzerine hafifçe okşayarak yuvarlak hareketler ile basınç uygulamanız gerekir. Bu sayede bebeğiniz rahat bir şekilde gaz çıkarır ve hem huzursuzluğu hem de ağlama krizleri geçer.
Doğal bitkisel yağlar kullanabilirsiniz ama bunu kullanmadan önce doktorunuza danışmanız gerekir. Çünkü bebeğinizin cildi hassas olduğu için alerjik reaksiyon gösterebilir. Kaş yapayım derken göz çıkarmayın.
Gün içerisinde annenin yaşadığı stresi bebek de psikolojik olarak hisseder ve bunun sonucunda bağırsak stresi dediğimiz problemi yaşayabilir. Annenin ilk olarak yediği yemeklere dikkat etmesi gerekir. Gaz oluşturma ihtimali olan yiyeceklerden uzaklaşıp daha sebze ağırlıklı beslenmeniz tavsiye edilir sevgili anneler. Böylelikle bebeğiniz sütünüzü içtiği zaman gazlanma ihtimalini azaltmış olursunuz. Ama şuna da dikkat etmelisiniz ki bebeğinizin süte alerjisi olmaması gerekir. Eğer bebeğinizin sütü alerjisi ve laktoz intoleransı var ise bu durumda da bebeğinizdeki şişkinlikler ve guruldamalar gün geçtikçe artacaktır.
Bebeklerdeki karın guruldamasını azaltmak istiyorsanız bir diğer etken de tabii ki uyku düzeni diyebiliriz. Bebeğinizin ve sizin de aynı zaman içerisinde uyku düzeninizi sağlamanız gerekir. İyi bir uyku her zaman sizi daha sağlıklı yapacağı gibi bebeğinizi de daha huzurlu yapacaktır. Zor bir durum ile karşılaşmanız halinde doktorunuza başvurun.