1. Anasayfa
  2. Bilgi

Akciğerde Nodül Olanların Yorumları

Akciğerde Nodül Olanların Yorumları

Akciğerde nodül oluşumu, genellikle hastaların aklını karıştıran konular arasındadır. Dolayısıyla bu teşhis koyulan hastalarda erken tanı dışında doğru bilgilendirme de önemlidir. Bunun tehlikeli olup olmadığı, tedaviye yöntemleri ve belirtileri bu bakımdan önemlidir.

Nodüller genellikle beyaz noktalar şeklindedir. Pulmoner nodüller tıp literatürü içerisinde akciğer nodülü olarak belirtilir. Şekil olarak incelendiği zaman oval bir eğriyi andırmaktadır. Boyut olarak da 3 santimetre ve daha küçük bir yapısı vardır. Bu özellikleri ile tanı ve teşhisi oldukça kolaydır.

Akciğerde nodül değerlendirilmesi, bunların boyutuna ve sayısına göre gerçekleştirilir. Eğer tek noktada küçük boyutluysa pulmoner nodüldür. Boyut büyümüşse ve sayı da artmışsa pulmoner kitle olarak sınıflandırılır. Eğer bu tarz kitlenin kötü huylu olduğundan şüphe duyuluyorsa, ayrıntılı tetkik ve incelemeler gerçekleştirilmelidir.

Akciğer Nodülleri Tehlikeli Mi?

Peki, akciğerde nodül oluşumu tehlikeli mi? Bu soru pek çok kişi tarafından düşünülen konuların başında gelir. Her ne kadar aksi düşünülse de bunlar genellikle vücut sağlığı için tehlike bulundurmaz. Küçük leke şeklinde olanlar sıklıkla iyi huyludur. Sıklıkla tedavi gerektirmeden kendisinden kaybolan yapılara sahiptir.

Kaybolmayan nodüllerde ise boyutlar düzenli aralıklar ile kontrol edilir. Şayet küçülme görülüyorsa ya da kayda değer bir büyüme yoksa herhangi bir tehlike de yoktur. Ancak bazı durumlarda kötü huylu olabilmektedir.

Kötü huylu kitleler 20 cm’den daha büyük boyutlara sahiptir. Bu nedenle iyi huylu olanlara göre kolay bir şekilde ayırt edilebilir. Akciğerde nodül farklı sebeplerden dolayı meydana gelebilir. Basit bir enjeksiyon, mevsim hastalığı bile bunlara neden olabilir.

İyi Huylu Nodül Özellikleri

İyi huylu akciğerde nodül bir takım belirtilere sahiptir. Söz konusu belirtiler, ana hatları ile aşağıda olduğu gibi verilmektedir;

  1. Sınırların net olması
  2. Biopsiden iyi sonuç alınması
  3. İzlemdeki tetkiklerde ilerleme görülmemesi, gerileme olması
  4. Radyolojik ve nükleer tıp tetkiklerinden normal sonuç gelmesi
  5. Antibiyotik tedavisi gibi bir tedavi ile küçülme sergilemesi
  6. Genç ve çocuklarda olması
  7. İçinde kireçlenme olması
  8. Nodülün milimetrik olması, boyutun 1 cm’den düşük olması

Bu gibi özellikler, Akciğerde nodül iyi huylu olduğunu gösterir. Ancak iyi mi kötü mü olduğu doktor tarafından yapılan incelemeler sonucunda belirlenir.

Kötü Huylu Nodül Özellikleri

Akciğerde nodül oluşumu belirlendiği zaman hastalarda stresli günler başlar. En çok bunların bir kanser belirtisi olup olmadığından korkulur. Eğer erken dönemde akciğer kanseri teşhis edilip doku vücuttan ameliyat ile alınırsa hasta tamamen iyileşebilir.

Kötü huylu nodüller de iyi huylular gibi bir takım özelliklere sahiptir. Bunlar incelendiği zaman ana hatları ile şöyle görülmektedir;

  1. Sigara kullanımı gibi bası alışkanlıklar
  2. İzlemede nodüllerin büyüdüğü görülmesi
  3. Biyopsi sonucunun kötü huylu olduğunu göstermesi
  4. Yapılan bazı tetkiklerde tutulum görülmesi
  5. Sınırların net görülememesi
  6. Basit tedaviler ile küçülme göstermemesi
  7. Nodülün en az 1 cm veya daha büyük olması
  8. Orta yaş ve yaşlılık
  9. Ailede sık bir kanser öyküsü olması

Tüm bunlar akciğerde nodül oluşumu için kötü huylu olduğunu gösterir. Bunlarla birlikte kesin karar hekimler tarafından detaylı tetkikler ardından belirlenir.

Akciğer Nodülleri Nasıl Tedavi Edilir?

Akciğer nodülleri nasıl geçer? Bunun için öncelikle söz konusu nodülün doğru bir biçimde saptanması gerekir. Boyut ve şekil itibariyle iyi-kötü huyu kolay bir şekilde belirlenebilir. Doğru bir tanı yapabilmek için akciğer grafisinin dışında, uzman doktor bilgisayarlı tarama da talep edilebilir.

Oval ve düz bir dokuya sahip olan nodüller, genellikle bir süre sonra kaybolur. Dolayısıyla iyi huylu nodüller için cerrahi müdahale gerekmez. Lakin kötü huyluysa, ayrıntılı tetkikler talep edilebilir. PET taraması veya biyopsi, ile akciğerin tek bir noktasında kanserli hücrenin toplandığı görülüyorsa, operasyon ile kötü huylu hücre alınabilir.

Bunun dışında vücuda yayılma yaptığı fark edilirse kemoterapi gibi uygulamalar ile çözüm bulunabilir.  Akciğerde nodül oluşumu içerisinde hastanın tıbbi hikayesi önemlidir. Kalıtsal hastalıklar, yaş, sigara kullanımı, ailede söz konusu hastalığın görülüp görülmediği tedaviyi belirleyen etmenler arasındadır.

Akciğer Nodülleri Neden Meydana Gelir?

Akciğerde nodül farklı sebeplerden dolayı meydana gelmektedir. Bunlardan biri tümör olmayan hastalıklardır. Bunlar,

  1. Bakteriyel enfeksiyonlar,
  2. Tüberkuloz,
  3. Paraziter hastalıklar,
  4. Mantar enfeksiyonları,
  5. Sarkoidoz,
  6. Hamartom,
  7. Romatoid artrit,
  8. Bazı sistemik hastalıklar,

Şeklindedir. Bunun dışında metastaz, prokanseröz lezyonlar ve akciğer kanseri d ebunlara neden olabilmektedir. Bu bakımdan her akciğerde nodül, kanser anlamına gelmemektedir.

Akciğer Nodülleri Nasıl Teşhis Edilir?

Akciğer nodülleri farklı tıbbi teknikler kullanılarak teşhis edilmektedir. Eğer iyi huylu bir yapısı varsa,

  1. Tüberküloz ve zatürre gibi bakteriyel enfeksiyonlar,
  2. Akciğerin mantar enfeksiyonları,
  3. Akciğer kistleri ve abseler,
  4. Hamartoma,
  5. Romatoid artrit,

Bunlardan bazılarıdır. Süreç esnasında bir takım testler de hastalardan alınabilir.

Bilgisayarlı Tomografi

Akciğerde küçük boyutlu nodül görülürse, Bilgisayarlı Tomografi ile sıklıkla iki yıllık bir süre için, periyodik aralıklarla kontroller yapılabilir. Süreç esnasında özellikleri, büyüklüğü değişmezse iyi huyludur.

PET Taraması

Pozitron Emisyon Taraması da akciğerde nodül için kullanılan yöntemlerden biridir. Özellikle kötü huylu olma olasılığı olan durumlarda gerçekleştirilmektedir. Vücudun kalan kısmında kanser gibi yüksek aktivitesi olan dokuların olup olmadığını anlayabilir.

Biyopsi

BT taraması şüpheli olarak görülürse bunu daha iyi anlamak, için biyopsi, yani küçük bir doku örneği alma yoluna gidilebilir. Bu ayrıca iğne kullanarak da gerçekleştirilebilir. Özellikle dışarıdan kolay bir şekilde ulaşılabilecek bir yerdeyse, iğne ile örneklem alma yoluna gidebilir.

Ardından alınan hücreler incelenerek, iyi huylu olup olmadığına karar verilir. Bunun dışında bronkoskopik biyopsi yöntemi de uygulanabilir. Kötü huylu olup olmadığını anlayabilmek için, küçük bir kamera ile esnek bir tüp kullanılarak da örneklem alınabilir. Tüm bu yöntemler, akciğerde nodül için tercih edilebilir.

Akciğerde Nodül Olanların Yorumları Nasıl?

Akciğerde nodül yorumları nasıl? Akciğerinde nodül olanlar, buna dair kişilerin nasıl yorumlar yaptığını da merak etmektedir. Bunlar incelendiği zaman aralarında şu gibi yorumların olduğu görülür;

  1. Mehmet Karaman: Geçen haftalarda yaptırdığım normal bir Check-up işleminde ortaya çıktı. Her ne kadar başlangıçta korksam da sonucunda iyi huylu olduğunu öğrendim.
  2. Ali Aryalı: Hastanede çektirdiğim akciğer röntgenimde 1 cm’den düşük, küçük nodüller çıktı. Sonrasında yapılan tetkikler ve incelemeler sonucunda zararsız olduğu ortaya çıktı.
  3. Seda Korkmaz: Sağ akciğerimde orta lobda birkaç nodülüm olduğunu öğrendim. Hayatımı şimdilik etkilemiyor ama psikolojik etkisi büyük.
  4. Burak Öz: Annemde çok sayıda nodül vardı ve incelemek için parça almışlardı. Ama korktuğumuz gibi kötü çıkmadı.
  5. Selen Akyüzen: Çok öksürdüğüm için doktora gitmiştim ve tomografide nodül çıktı. Hemen tedaviye başladı ve ilk olarak antibiyotik yazdılar.
  6. Sumru Karaca: Akciğerimde nodül olduğunu öğrenince psikolojik olarak kötü etkilenmiştim, moralim de epey bozuldu.
  7. Selin Doğan: Benim babamda yıllardır var ama kötü huylu değil. Düzenli olarak tetkikler yapılıyor ama.

 

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir