1. Anasayfa
  2. Sağlık

Belden İğne Yaptıranların Yorumları

Belden İğne Yaptıranların Yorumları

Bel ağrısı günümüzde birçok insanda görülen rahatsızlıklardan biridir. Bunun için farklı tedavi yöntemleri mevcut olup enjeksiyon da bunların arasında yer alır. Tıbbi imkanların gelişmesi ile beraber, epidural ve transforaminal enjeksiyon sıklıkla kullanılır.

Söz konusu enjeksiyonlar, bel ağrısını önlemeye yardımcı olur. Bunun yanı sıra tam anlamıyla iyileşmeye de olanak tanır. Bununla birlikte ilaç alınmasına rağmen dinmeyen, hiçbir şekilde fayda görmeyen, fizik tedavi ile ağrının kontrol altına alınamadığı, cerrahi işlem gerekmeyen hastalarda tercih edilmektedir.

Bel ağrısı iğnesi ile ağrının ortadan kaldırılmasının yanı sıra ağrı kaynağı da belirlenir. Böylece hastalara yardımcı olur.

Enjeksiyonlar Ağrıyı Nasıl Dindirir?

Enjeksiyonlar günümüzde yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemleri arasındadır. Çünkü damardan ve kalçadan yapılan ya da ağızdan alınan iğnelere göre daha etkilidir. Enjeksiyon ile ağrının olduğu bölge uyuşturulmakta, böylece çözüm sağlanmaktadır.

Bel ağrısı iğnelerinde amaç, maddenin diğer metotlarda olduğu gibi vücuda dağılmadan tek bir kaynağa yönelmesidir. Böylece fıtık oluşumu olan bölgeye yapıldığı takdirde büyük oranda kişileri rahatlatmaktadır.

Bunun yanı sıra enjeksiyon yöntemler, tanı koymada da yararlanılır. Fiziki muayeneler ve görüntüleme metotları ile ağrı kaynağı belirlenemiyorsa, farklı enjeksiyonlardan yardım alınarak ağrının belin hangi bölgesinde olduğu bulunabilir. Ardından bu kısımlara lokal anestezi ilaçları verilir.

Bel Ağrısı İğneleri Neler?

Bel ağrısı iğnesi, günümüzde birçok hastada yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bunlar kendi içerisinde farklı unsurlara ayrıldığı için standart seçeneklere sahip değildir. Bugün yararlanılan enjeksiyon çeşitlerinden bazıları aşağıda yer aldığı gibidir;

  1. Epidural ve Transforaminal enjeksiyonlar
  2. Sinir kökü blokları
  3. Faset eklem enjeksiyonları
  4. Sakroiliak eklem enjeksiyonları

Bu yöntemler günümüzde kullanılan bel ağrısı iğnesi metotlarından bazılarıdır. Özellikle epidural ve transforaminal çeşitler, bugün yaygın bir şekilde faydalanılır.  Epidural yöntemle ilaç, omurga kanalının içine enjekte edilmektedir ve büyük bir etkiye sahiptir.

Bu metot omurga kaynaklı çoğu ağrının tedavisinde yararlanılan, çok iyi sonuçlar alınan bir yöntemdir. Özellikle bel fıtığı hastaları için uygun yöntemlerden bir tanesidir. Burada hedef, fıtık diskin etrafında mevcut olan ödemin kaldırılmasını sağlamak, diske bası yapan kaynağın etkisini düşürmektir.

Bel ağrısı iğneleri arasında ciddi yan etkilerinin olmamasıyla sık sık tercih edilmektedir. Belin yanı sıra boyun ve sırt omurlarında yer alan fıtıklarda da kullanılır. Eğer ağrı dinmiyorsa tekrar edilebilen bir yöntemdir.

Bel Ağrısı Yaşayan Kadın

Transforaminal Epidural Enjeksiyon

Bel ağrısı iğnesi olarak kullanılan bu yöntem, körleme yapılmayan bir işlemdir. Tek bir sinir kanalına yapıldığı için yalnızca ilgili bölgeye uygulanmaktadır. Uygulama dozu düşük olduğu için yan etkileri düşük bir yapıya sahiptir. Doğrudan sinir ve fıtık bölgesine uygulandığı için fayda görme ve başarı oranları daha yüksektir.

C kollu skopi adlı özel röntgen cihazı eşliğinde yapılmakta olup bel omurgası 3 farklı planda görüntülenmekte ardından doğru kanala yerleştirilerek çözüm alınmaktadır.  Yaklaşık 10 dakika süren işlemde hafif uyuşturma gerçekleştirildiği için ağrı yer almaz.

Spinal Enjeksiyon

Spinal enjeksiyon da günümüzde en çok tercih edilen yöntemlerden bir tanesidir. Genel ya da lokal anestezi altında, görüntüleme yöntemleri eşliğinde uygulanmaktadır. Uzman hekimler tarafından yapılmakta olup özellikle,

  1. Fıtıklaşmış disk çevresi,
  2. Faset eklemler
  3. Spinal sinir kökü çevresi,
  4. Epidural aralık,
  5. Sakroilyak eklemler üzerine yapılabilmektedir.

Bu uygulama hastaneye yatırılmadan gerçekleştirilmektedir. Enjeksiyon öncesinde bir takım tıbbi değerlendirmeler yapılmakta, hasta buna göre yönlendirilmektedir. Bu kapsamda alerjen olan şeylerin listesi çıkarılması da dahildir.

İşlem ardında kişiler evlerine hemen gidebilir.  Bunun için yanlarında onlara yardımcı olacak bir kişi de tavsiye edilir. Önceden çekilen magnetik rezonans, bilgisayarlı tomografi ve röntgen filmleri de getirilmelidir.

Belden İğne Kimler Yaptırabilir?

Ameliyatsız tedavi yöntemleri arasında olan bel ağrısı iğnesi günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle cerrahi işleme girmek istemeyen kişiler, bel iğnesini yaptırıp yaptıramayacağını merak edebilmektedir. Bu sıklıkla 1-2 hafta istirahat eden, ağrı kesici alan ancak faydasını göremeyen hatalara uygulanmaktadır.

Belden iğne yöntemi hastalar tarafından bilinçsiz bir şekilde kullanılmaz. Aksine uzman doktorlar tarafından tedavinin bir parçası olarak yapılır. Ameliyat olan ancak ağrıları devam eden hastalara yapılması da mümkündür.

Lokal anestezi altında yapılan bu işlemde komplikasyon olasılıkları düşüktür. Ayrıca sonraki tedavi planlarına da bir engel oluşturmaz. Bel ağrısı iğnesi yapıldıktan sonra 1 ile 3 saat arasında hastanede kalınması, gözlemlenmesi gerekir.

Hafif te olsa bir süre boyunca enjeksiyon kaynaklı ağrılar yer alabilir. Steroid enjeksiyonu, etkisini 12 ile 24 saat arasında göstermektedir. Bazı kişilerde ağrı kaybolurken bazılarında ciddi ölçülerde rahatlık meydana gelir.

Nasıl Yapılır?

Bel ağrısı iğnesi oldukça kısa süren bir işlemdir. Ancak sorunsuz bir uygulama için süreçte doktorun yönlendirmelerine uyum göstermeleri gerekir. Kişiler soluk alıp verişlerini kontrol etmelidir.

İşlemlerde öncelikle cilt, steril edici bir solüsyon ile temizlenir. Ardından hastaların üzerine bir örtü serilir. Doktor gerekli görürse bilinçli sedasyon uygulama kararı alabilir. Aynı zamanda lokal anestetik kullanımı da gerçekleştirebilir.

Bu devreye girdikten sonra iğnenin kesin yeri belirlenir. Röntgen görüntülemesi kullanılabildiği gibi iğne yeri tespiti için kontrast madde enjeksiyonu da gerçekleştirilebilir. İğnenin gerçekleştirilmesi ardından bölgeye ufak pansuman yapılması da mümkündür.

Ayrıca uygulama ardından kontrol amaçlı olarak hastalar bir süre boyunca hastanede tutulabilir.

Enjeksiyon Ardından Ne Yapılır?

Belden iğne, özellikle bel ağrısı için kullanılan yöntemlerden bir tanesidir. Oldukça rahat ve pratik olan bu işlem sonrasında, kişiler günlük yaşamlarına devam edebilmektedir. Lakin uygulama günü istirahat etmek özellikle önerilir.

Enjeksiyon ardından 2-3 gün süresince beli zorlayan hareketler de gerçekleştirilmemelidir. Ayrıca doktor tarafından önerilen çevre kasları güçlendirici hareketler de yapılmalıdır. Eğer ciddi bir vaka varsa, uygulama ardından fizik tedavi de önerilebilir.

Bu bakımdan bel ağrısı iğnesi yapıldıktan sonra doktorların önerdiği konulara da özen gösterilmelidir.

Belden İğne Yaptıranların Yorumları

Bel iğnesi yaptıran kişilerin yorumları uygulama öncesinde kişiler tarafından merak edilebilmektedir. Bu görüşler kişilerin rahatsızlıklarına göre farklılık gösterebilir. Eğer yorumları ayrıntılı olarak incelemek istiyorsanız, görüşleri değerlendirebilirsiniz.

  1. Yılmaz Kara: Yaklaşık bir hafta önce anneme bel ağrısı için iğne yapıldı. Önceden geceleri uyutmayan ağrıdan iğne ile kurtuldu.
  2. Sabiha Çetinkaya: Bel ağrıma çözüm için doktorum iğne yapmıştı. Etkilerini kısa sürede gördüm ve ağrılardan kurtuldum, yaşam kalitem görülür şekilde arttı.
  3. Suat Kafkas: Yapılan iğne ile belimde hissettiğim dayanılmaz ağrılardan kurtuldum ve daha rahat bir hayata kavuştum.
  4. Sevda Kamer: Önceden iğnenin çözüp olup olmadığı konusunda endişeliydin, ancak uygulamadan kısa süre sonra ağrılarım önemli ölçüde geçti.
  5. Zafer Akçetin: Bel ağrısı iğnesi kısa sürede yapıldı ve hayatıma hemen devam etmeye başladım. Sonuçları da oldukça mutluluk vericiydi.
  6. Serkan Kurtulan: Bel fıtığı nedeniyle dayanılmaz ağrılarım vardı. Ancak yapılan iğne sayesinde kısa sürede çözüm buldum.
  7. Aylin Yılmazer: Bel ağrılarım adeta uyutmaz hale geliyordu. Çözüm ararken doktorum bu iğneyi önerdi. Aylar sonra rahat bir uyku çekebildim.
Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir