1. Anasayfa
  2. Sağlık

Siyah Kusmak Neden Olur?

Siyah Kusmak Neden Olur?

Siyah kusmak hafife alınmaması gereken bir sorundur. Neden siyah kusarız? Eğer kusmuğunuz siyah renkte ise midenizde ciddi problemler olabilir. Bu ciddi problemlerin başında mide kanaması ihtimali çok yüksektir. Kan midede safra ile buluşunca rengi değişir ve siyah, kahverengi karışımı bir renge dönüşür. Yoğun bir bulantınız var ise aklınıza gelmesi gereken ilk soru ‘en son ne zaman ne yemek yedim? Bu sorunun cevabı oldukça önemlidir. Yediğiniz koyu renkli bir yiyecek bile kusmanın uzun rengini değiştirebilir. Unutmayın ki iç kanama daha geçiriyor olabilirsiniz ve bunun sonucunda siyah kusuyor olabilirsiniz. Bu yüzden acilen en yakın hastaneye gidip bir doktordan randevu alıp tedavi görmeniz tavsiye edilir.

Neden Siyah Kusuyorum?

Midede kanama meydana geldiğinde ya da mideye giden kanlar enzimler tarafından parçalandığında koyu kahverengi veya siyah renge dönmesi normaldir. Aslında kustuğunuz kanın rengi midenizde ne kadar süre kaldığına bağlı olarak değişir. Eğer kusmakta zorlanırsınız, kusmuğunuzun ne kadar süre kaldığına göre kusmuk rengi koyu kırmızı, kahverengi veya simsiyah olacaktır. Kusmukta pıhtılaşan kanın bulunması uzun bir süredir kusmuğunuzun midenizde olduğunun göstergesidir. Eğer parlak kırmızı kan kusmaya devam ediyorsanız bu durum şiddetli kanama olduğunun göstergesidir. Acilen müdahale edilmezse hayati tehlikeye yol açabilir.

Neden siyah kusarız dediğinizi duyar gibiyim. Eğer damarlar patlamışsa veya kanama aktif olarak devam ediyorsa siyah kusma ihtimaliniz hatta parlak kan kusma ihtimaliniz de çok yüksektir. Kanamaların bazı nedenleri arasında yemek borusunun yırtılması da ihtimallerden birisidir. Hatta yemek borusunun yırtılması uzun süreli kusmanıza sebep olabilir ya da vücudunuzda hiç bilmediğiniz bir rahatsızlığınız olabilir. Mesela bir tümörünüz var ise veya böbrekleriniz çok rahatsızsa ya da aşırı alkol tüketiyorsanız bunların hepsi sizin vücudunuzda kanama olmasına sebep olur ve dolayısı ile siyah kusmanız da çok olasıdır. Hatta öyle ki bazen kullandığınız bitkisel takviyeler bile yanlış kullanıldığı takdirde siyah kusmanıza sebebiyet verebilir. Çünkü vücudunuzda bilmediğiniz bir kanamaya sebep olma ihtimali çok yüksektir. Aldığınız ilaçlar ile kullandığınız bitkisel takviyeler birbirlerine ters yönde etkileyebilir ve vücudunuzda kanamalar başlayabilir. Bu kanamaların sonucunda da ya kahverengi, kahve telvesi rengi ya da simsiyah kusmanız olasıdır.

Eğer kanlı kustuğunu sıradan başınız dönüyor, hızlı nefes alıp vermeye başlıyorsanız ya da görme bozukluğu oluşuyorsa en yakın sağlık kuruluşuna gitmelisiniz. Siyah kusarken mideniz yanacaktır ve su içme ihtiyacı hissedebilirsiniz fakat bunu asla yapmamalısınız. Sadece su değil ağzınızdan herhangi bir ilacı dahi almamalısınız. Çünkü ne kadar kan kaybettiğiniz ya da ne şekilde bir hasarınız olduğu henüz tespit edilmemiştir.

Siyah Kusmanın Tedavisi Nedir?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi kanamaların pek çok sebebi olabilir. Bu yüzden en yakın sağlık kuruluşuna gidip doktorunuza durumunuz hakkında bilgi vermelisiniz.  Doktorunuz size endoskopi yapması odasıdır. Çünkü endoskopi müdahalesi sonucunda midenizde oluşan hasarları tespit edilecektir, sonrasında kanamanın nedeni bulunacak ve doktorunuz nasıl bir tedavi uygulanması gerektiğine karar verecektir. Çünkü tedaviler kanamanın nedenine ve ne kadar kan kaybettiğinize bağlı olarak ameliyat veya ilaç tedavisi uygulanabilir.

Siyah kusmanın tedavisi neden siyah kustuğunuzun sebebine göre değişecektir. Böyle durumlarda gerekir ise kan nakli bile yapılabilir. Siyah kusma özellikle alkol tüketimi fazla olan insanlarda çok görülür. Hatta o kadar çok kullanım sonucunda siroz hastalığına bile dönüşebilir. Kanama dursa bile iç kanama devam edebilir. Hastanın en hızlı şekilde tedavi edilmesi gerekir.

 

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
Paylaş

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir