Konserve kültürümüzde önemli olan unsurlardan birisidir Her yaz sonunda kışa hazırlık için birçok gıdanın konservesi yapılmaktadır. Fasulye, domates, menemen gibi ürünler sıklıkla konserve olarak yapılmakta ve saklanmaktadır. Fakat konserveler noktasında en büyük problemlerin başında konservenin kapağının tutmaması gelmektedir. Konserve yapıldıktan sonra maalesef kapağın tutmadığı olabilmektedir. Bu noktada insanlar tabii ki o kadar emek ve para harcayarak yaptıkları konserveleri ne yapmaları gerektiğini merak etmektedir. Bu konserveleri tekrar kaynatıp kullanmalarının uygun olup olmayacağı da merak edilen konular arasında bulunmaktadır.
Konservenin Kapağı Neden Tutmaz?
Yaptığınız konservenin kapağının tutmamasının birçok sebebi olabilmektedir. Bunların arasında;
- Kullandığınız kavanozun ağzında kırık olması veya kapağın yamuk olması gibi sebepler yer alabilmektedir. Özellikle iyi bir kapak kullanılmadığında bu sorun sıklıkla yaşanmaktadır.
- Konservenin doğru şekilde kaynatılmaması ve yeterince sıcaklığa ulaşılmadan kapatılması yine bu soruna neden olabilen etmenler arasında yer almaktadır.
- Konserve kaynatıldıktan sonra hemen şişeye konulmalı ve ağzı sıkıca kapatılmalıdır. Bu noktada soğuk konservenin şişelere konulması da kapağın tutmamasına neden olabilmektedir. Mutlaka kaynatılan konserve hızlı bir şekilde kavanoza konulmalıdır.
- Son problem ise kapağın düzgün şekilde kapatılmamasıdır. Özellikle kavanoz çok sıcak olduğu için kapakların tam olarak kapatılamadığı durumlar olabilmektedir. Bu da kavanozun kapağının kapanmamasına ve kısa sürede atmasına neden olmaktadır.
Kavanoz kapağının tutmamasına etmen olabilecek birçok sebep bulunmaktadır. Bu noktada bu noktalara dikkat etmeniz kavanoz kapağınızın doğru şekilde kapanmasını ve yaptığınız konservenin de bozulmamasını sağlayacaktır. Tabii ki burada sorulacak ilk soru eğer kavanoz kapağı tutmaz ve atarsa bu konservelere ne olur? Bu konservelerin tekrar kullanılması mümkün müdür sorusu olmaktadır.
Kapağı Tutmayan Konserve Tekrar Kaynatılır Mı?
Kapağı tutmayan konservenin tekrar kaynatılması ve tekrar kavanoza konulması kesinlikle önerilmemektedir. Her ne kadar bunun yapılabileceğini savunanlar olsa da genel olarak uzmanların görüşü bunun yapılmaması gerektiği yönündedir. Kapağı tutmayan konserve kısa sürede bozulacaktır. Bu noktada zaten kavanozun kapağı tutmadıysa bir şeylerin de yanlış gittiğinin göstergesidir. Bu yüzden kapağı tutmayan konserveyi tekrar kullanmamanız gerekir. Bu tür ürünlerin yüksek ihtimalle bozulmuş olacaktır.
Kapağı tutmayan konserveyi eğer hızlı bir şekilde fark ederseniz bunları hemen tüketebilirsiniz. Fakat aradan uzun süre geçtikten sonra fark ederseniz veya tüketemeyeceğiniz kadar çok kavanozun kapağı tutmadıysa bunları atmanız sağlığınız için en iyisi olacaktır.
Konservenin Bozulduğu Nasıl anlaşılır?
Bu noktada sorulan sorulardan birisi de tabii ki konservenin bozulduğu nasıl anlaşılır sorusu olmaktadır. Konservenin bozulduğunu anlamanız için farklı yollar vardır. Bunlar;
- Konservenin tadında bir değişiklik olması bozulduğunun en büyük göstergesidir.
- Konservenin kapağı açık kaldıysa veya dışına taşma yaptıysa bu noktada bu da konservenin bozulduğunu göstermektedir. Bu tür konserveleri kullanmamanız gerekir.
- Konservenin üzerinde küf, bar veya benzeri bir oluşum varsa bu da konservenin bozulduğunun işaretlerinden birisidir. Bu tür durumda olan bir konserveyi de kullanmamanız gerekmektedir.
- Konservenin bozulduğunu anlamanın bir yolu da tabii ki kokusu ve görüntüsüdür. Görüntüsünde farklılık oluşan veya kokmaya başlayan ürünler kesinlikle tüketilmemelidir. Bu tür ürünler atılmalıdır.
Konservelerin doğru şekilde hazırlandığı durumlarda bozulması çok zordur. Konserveler uzun süre dayanabilen gıdalardır. Bu yüzden yaparken dikkatli olmak gerekir. Doğru olarak yapılan bir konserve kolay kolay bozulmayacaktır. Bu noktada kapağının tutmaması gibi bir problem olmayan veya yapılışı sırasında bozuk bir ürün kullanılmayan konserveler uzun aylar boyunca sorunsuz bir şekilde tüketilmeye ve kullanılmaya devam edilebilir.