Ağızda şeker tadı farklı nedenlerde ortaya çıkar. Bu ağızda şeker tadı gelme durumu bazen normal bir durum olsa da bazen ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Peki, ağızda şeker tadı neden olur ciddi bir sağlık sorunlarının sebebi olabilir mi? Bu soruların detaylı cevabı makalenin ilerleyen zamanlarında bulunacak.
İnsan tadı dil ile almaktadır. Dilimizin üzerinde tat tomurcukları bulunur. Bu tat tomurcukları bizim tat almamızı sağlayan tomurcuklardır. Tatlıyı, ekşiyi, tuzlu ve acıyı bu tomurcuklar sayesinde alırız. Tatlı gıdaların oldukça fazla tüketilmesi ağızda şeker tadı neden olur sorusunun genellikle en yaygın cevabıdır. Ancak tatlı yemediğim halde ağızda şeker tadı neden olur diye sıklıkla soranlar olmaktadır. Bu kişilerin bazı sağlık sorunları olabilir. Bu durumdan şikâyetçi olan kişilerin olası sağlık sorunları şunlar olabilir:
Diyabet
Diyabet veya diğer adıyla şeker hastalığı sağlığı en çok tehdit eden sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsülin hormonlarında ortaya çıkan bazı sorunlardan dolayı bu sağlık sorunu ortaya çıkabilir. Diyabet sürekli doktor kontrolüne ihtiyaç duyulan bir sağlık sorunudur. Ağızda şeker tadı oluşumu olduğu zaman yüksek bir ihtimalle diyabet hastalığından şüphe edilir.
Diyabetik Ketoasidoz
Şeker hastalığının en önemli durumlarından biri diyabetik ketoasidoz olmaktadır. Bir şeker hastasının ilaçlarını aksatmadan düzenli bir şekilde kullanması oldukça önemlidir. Eğer şeker hastası olan kişi doktorun kendisine verdiği ilaçları düzenli bir şekilde kullanmazsa hastalık kontrolden çıkar ve tedavi edilemez bir duruma gelebilir. Bunun sonucunda hücrelere ihtiyacı olan şeker gitmez. Bu ise ketoz durumunu ortaya çıkarır. Bu şeker hastalığının en tehlikeli durumudur.
Ketoasidoz durumumda bir diyabet hastasının hastalığı artık tedavi edilemez bir duruma gelir. Hatta bu durum kişiyi her geçen zaman ölüme götürebilir. Böyle bir durum ile karşı karşıya gelmek istemeyen bir diyabet hastası hekimin kendisi için vermiş olduğu ilaçları hiç aksatmadan mutlaka düzenli bir şekilde kullanması oldukça önemli bir durumdur.
Diyetler
Düşük karbonhidratlı diyetler günümüzde oldukça popüler bir hale gelmiştir. Pek çok kişi bu diyet türünü uygulamaya başlamıştır. Ancak bu diyet türü de ağızda şeker tadı oluşumuna sebep olabilir. Karbonhidrat vücudumuzun ihtiyaç duyduğu en önemli besinlerden biridir. Yeteri kadar alınmazsa bazı sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Diyet yapmak istiyorsanız eğer diyetisyene gitmeniz gerekir. Diyetisyen size en uygun diyet listesini hazırlayacaktır. Vücutta karbonhidrat eksikliği büyük sağlık sorunlarını ortaya çıkarır. Dengeli bir şekilde beslenmek oldukça önemlidir.
Nörolojik Hastalıklar
Bazı nörolojik hastalıklar duyu organlarını olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Tat ve koku almada zaman içinde bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Bir nörolojik rahatsızlığınız bulunuyorsa ağızda şeker tadı gelebilir.
Enfeksiyonlar
Enfeksiyonlar insan vücudunu oldukça olumsuz bir şekilde etkiler. Bazen tat alma duyumuzu da olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Çeşitli enfeksiyonlar ağızda şeker tadı oluşmasını ortaya çıkaran enfeksiyonlardır.
Hamilelik
Hamilelikte de ağızda şeker tadı oluşumu meydana gelebilir. Eğer hamileyseniz ve ağızda şeker tadı gelmesi durumundan şikâyetçiyseniz bu son derece normal bir durumdur. Hamile bir kadının hormon seviyeleri değişiklik gösterebilir. Bunun sonucunda psikolojik ve fiziksel değişimler meydana gelmektedir. Bunun sonucunda da ağızda sürekli bir şeker tadı gelebilir.
- Diyabet
- Enfeksiyonlar
- Nörolojik hastalıklar
- Diyetler
Bu sorunun en önemli sebepleridir.
Ağızda Şeker Tadı Nasıl Tedavi Edilir?
Ağızda şeker tadı oluşumu tespit edildikten sonra tedaviye başlanır. Yapılan testler sonucunda diyabet, nörolojik hastalıklar, enfeksiyonlar ortaya çıkabilir. Hangi hastalık yapılan testler sonucu ortaya çıkarsa o hastalığın tedavisine vakit kaybetmeden başlanır.