Kaş beyazlaması, birey yaşının ilerlemesiyle birlikte ortaya çıkan kozmetik bir problemdir. Bazı insanlarda kaşlar daha genç ya da olması gerekenden daha erken yaşlarda beyazlayabilmektedir.
Kaş Neden Beyazlar?
İçerikler
Kaş beyazlaması, genellikle orta yaşları geçmiş büyük bireylerde ortaya çıkan kozmetik problemlerden birisidir. Bazı bireylerde daha erken yaşlarda meydana geldiği görülmektedir. Kaşlarda oluşan beyazlıklar kaşların tamamını kaplamaz ve beyazlaşan kaşlar için endişeye kapınılmamalıdır. Çokça kaş telinin beyazlaması daha çok önemsenmeli ve dikkat edilmelidir. Kaşlarda beyazlama hakkında şunları bilmelisiniz:
- Kaş beyazlaması genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkar.
- Erkekleri ve kadınları benzer oranlarda etkiler.
- Tıbbi açıdan endişe edilecek bir durum değildir.
- Kaşın beyazlaması çeşitli medikal yöntemlerle kontrol altına alınabilir.
- Kaş rengini oluşturan ana madde melanin adlı pigmenttir.

Kaş Beyazlaması Nedenleri Nelerdir?
Kaşlarda beyaz tellerin oluşumu genelde yaşlanmayla birlikte ortaya çıkar. Beklenenden önce kaşta beyazlama yaşamaktaysanız bu duruma yol açan bazı nedenler olabilir. Kaş beyazlaması nedenleri şu şekildedir:
Melanin Eksikliği
Melanin, vücuttaki çeşitli dokularla üretilen ve bu dokulara koyu renk veren bir pigmenttir. Tirozin adı verilen aminoasitten üretilen bir üründür. Kaş kıllarına renk veren madde ise melanindir. Melanin pigmentinin dengesi bozulduğunda kaş kılları renklerini kaybedebilir ve beyazlayabilir. Melanin üretimi yaşlanmayla beraber azalmaktadır.
Hormon Değişiklikleri
Kıl köklerinin beslenmesine ve büyümesine yardımcı olan, aracılık eden bazı hormonlar bulunur. Hormon değişikliklerine neden olan bazı faktörler şunlardır:
- Hastalıklar
- Kullanılan ilaçlar
- Sağlıksız ve düzensiz beslenmek
- Hormon tedavisi görmek
- Doktor kontrolü olmadan kullanılmış olan çeşitli bitkisel ürünler hormon seviyelerinde dalgalanmaya da neden olabilmektedir

Yetersiz Beslenme
Vücudumuzdaki birçok olay birbirini destekleyecek şekilde tasarlanmıştır. Vücuttaki bir kısmın aksaması diğer bölümlerin özelliklerini aksatabilir. Yetersiz ve dengesiz beslenen kişilerde melanin üretimi oldukça azalmaya başlar. Bu durumun doğal bir neticesi olarak kıl uçlarında beyazlama ortaya çıkabilir. Sağlıksız diyetler ve işlenmiş gıdalar, yetersiz beslenme gibi faktörler, kaşın beyazlamasına neden olabilecek etkenler arasındadır.

Genetik Yatkınlık
Diğer insanlara göre kaş beyazlamasına daha yatkın oldukları bilinmektedir. Bu durum genetik etkinin bir sonucu olabilir. Ebeveynlerinizde ya da yakın akrabalarınızda erken yaşlarda kaş beyazlaması şikâyeti varsa, bu durum; sizin diğer insanlara göre daha fazla risk taşıdığınızı gösterme ihtimali oldukça yüksektir.
Sigara Tüketimi
Sigara, içerdiği kimyasal maddeler sebebiyle vücutta birçok zarara yol açar. Sigara içen kişilerde kılların daha çabuk ve hızlı beyazladığı söylenmektedir. Sigara etkisi ile kandaki oksijen düzeyi azalır ve böylece kıl köklerine daha az oksijen ulaştırılır, bu da o bölgelerin verimsiz kalmasına neden olur. Pigment üretimi aksar ve kaş beyazlaması meydana gelebilir.
Kaş Beyazlamasına Çözüm
Kaş beyazlaması, hemen her insanın yaşamının bir döneminde yaşayacağı bir dış görünüm problemidir. Bu durum bazı insanlarda daha erken yaşlarda meydana gelebilme ihtimali oldukça yüksektir. Kaş beyazlamasına çözüm şu şekildedir:
- Diyetinizde B12 içeren besin bulunmalıdır. Vitamin eksiklikleri sebebiyle kaşlarda beyazlama oluşabilir.
- Sigara kullanımı azaltılmalıdır. Sigara kullanmak kaş beyazlamasının en önemli nedenleri arasında yer alır.
- Sağlıklı beslenmeye oldukça özen göstermeli, diyetinizde bütün besinlere yeteri kadar yer vermelisiniz, fazla abartmak yine size zarar verebilir.
- Stres faktörlerinden uzak durmalısınız. Yeterince dinlenmeli, yeteri kadar uyumalı ve endişe kaynaklarından uzak durmalısınız. Stres, bütün hastalıkların başıdır.
- Kaşlarınıza günde 2 defa zeytinyağı ya da hint yağı uygulayabilirsiniz. Bu işlem sayesinde daha gür bir hale gelebilme ihtimali oldukça yüksektir.
- Zengin bir protein diyet ile beslenmek melanin üretimini arttırarak kaşlardaki beyazlamayı engelleyebilir.